8 redenen waarom te snel verliefd worden gevaarlijk kan zijn

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
6 minuten leestijd

Het was liefde op het eerste gezicht toen jij je nieuwe collega ontmoette. Die speelse lach, intelligente opmerkingen en een geweldig gevoel voor humor: je kon niet wachten om samen aan een nieuw project te werken en binnen enkele dagen waren jullie al intens verliefd. Nooit had je kunnen dromen dat jij je soulmate op de werkvloer zou ontmoeten, maar toch gebeurde het. Vanaf dat moment waren jullie onafscheidelijk.

Terwijl jij begon te dromen over het huisje-boompje-beestje-ideaal, begon je nieuwe liefde plotseling te twijfelen. Helaas bleek je collega niet hetzelfde te voelen voor jou en een toekomst samen? Daar had je collega helemaal geen interesse in. Je was gebroken en ontzettend gekwetst. Je had je zo snel aan je liefje gehecht dat je het niet eens voor mogelijk hield dat de gevoelens niet wederzijds zouden zijn. Nu ben je weer alleen en werk je samen met iemand waarop je nooit verliefd had moeten worden.

Te snel verliefd?

Verliefd worden is een magisch gevoel. Je voelt je levendig en energiek, alsof je in een bubbel van geluk zit. De euforische gevoelens overheersen je dagelijkse leven en zelden heb jij je beter gevoeld. Maar verliefd worden is ook een risico. Want wanneer je te snel verliefd wordt, kan dat gevaarlijk zijn. Dit zijn acht redenen waarom het gevaarlijk is om heel erg snel verliefd te worden.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

1. Je kent de ander niet goed genoeg

Een van de eerste redenen waarom het gevaarlijk is om snel verliefd te worden is dat je de ander niet goed genoeg kent. Je weet niet hoe wispelturig je nieuwe liefde is en of deze het in zich heeft om je te kwetsen. Je weet niet welke kanten je nog niet hebt gezien en hoe deze de relatie kunnen beïnvloeden. Het gevolg is dat je misschien te optimistisch bent over de relatie, terwijl je geen idee hebt van wat er in de toekomst gaat gebeuren.

2. Je kunt liefde met lust verwarren

De eerste fase van verliefdheid bestaat vooral uit aantrekkingskracht en minder uit echte liefde. Wat zal er gebeuren als de eerste fase voorbij is? Als de liefde vooral gebaseerd is op aantrekkingskracht kan de chemie snel verdwijnen. Bij snel verliefd worden kun je liefde met lust verwarren. Dit kan leiden tot een grote teleurstelling wanneer blijkt dat er geen diepere band is dan de seksuele aantrekkingskracht tussen jullie tweeën.

3. Je kunt de rode vlaggen missen

Als je te snel verliefd wordt, heb je moeite met het beheersen van je emoties. Je voelt je gelukkig en negeert alles dat dit gevoel kan wegnemen. Terwijl je zou moeten opletten op de tekenen die duiden op gevaar voor de relatie, laat je je leiden door je emoties. Je negeert de rode vlaggen die de ander laat zien omdat je verblind bent door liefde.

4. Je hebt onrealistische verwachtingen

Het probleem met snel verliefd worden is dat je een onrealistisch verwachtingspatroon opbouwt. Je verwacht iets van een ander dat misschien nooit waargemaakt gaat worden. Dit kan leiden tot teleurstelling en frustratie als jullie relatie gaandeweg verandert of als de ander niet doet wat jij had gehoopt.

5. Je stelt je kwetsbaar op

Verliefdheid is een krachtige emotionele staat die je kwetsbaar maakt. Het stelt anderen in staat om misbruik van je te maken, bijvoorbeeld door middel van bedrog, oplichting of misbruik. Snel verliefd worden kan ertoe leiden dat je jezelf niet voldoende beschermt tegen deze situaties.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

6. Je weet niet of het op de lange termijn werkt

Als je snel verliefd wordt, weet je nog helemaal niet het op de lange termijn kan werken. Hoewel je dit nooit helemaal zeker weet, is er bij een snelle verliefdheid meer risico dat je energie en tijd verspilt aan een relatie die uiteindelijk niet zal standhouden.

7. Je kunt niet rationeel denken

Snel verliefd worden voelt misschien goed, maar dat is het vaak niet. Gedurende een intense verliefdheid kun je namelijk niet normaal nadenken. Rationeel denken is moeilijk en dit kan leiden tot het verlies van objectiviteit. Daardoor ben je niet in staat om de ander en het gedrag van die ander realistisch te beoordelen.

8. Je kunt in een heftige relatie terechtkomen

Omdat je de ander nog niet goed kent, kun je in een relatie belanden die ongezond voor je is. Je weet het niet. Dankzij het gebrek aan informatie kan de relatie heel anders worden dan je oorspronkelijk voor ogen had.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie