Hij is te lief? 9 redenen waarom dit een probleem kan zijn

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

Als iemand je vraagt op welk type man je valt, dan is je antwoord steevast: charmant en ambitieus. Dus als je op een datingapp een match krijgt met Tim, een zelfverklaarde ambitieuze man, ben je enthousiast om hem te ontmoeten. Tim blijkt echter niet het type man te zijn die je gewend bent. Hij is erg lief, vriendelijk en behulpzaam, en hij lijkt altijd bereid om te doen wat jij wilt. Hoewel je onder de indruk bent van hoe attent hij is, voel je niet echt de drang om bij hem te zijn.

Je vindt het fijn om met begripvolle Tim te praten en samen te lachen, maar je mist de spanning en het avontuur die je gewend bent in je eerdere relaties. Tim is dan misschien wel charmant, maar tegelijkertijd lijkt hij nooit echt zijn eigen mening te hebben en daarom vind je het moeilijk om een echte connectie met hem te voelen. Dat zet je aan het denken: is hij te lief voor mij?

Wanneer is een man te lief?

Aan de ene kant is het geweldig om iemand te hebben die zo aardig en attent is. Een man als Tim is in staat om je gedachten en gevoelens te begrijpen, zelfs als die afwijken van die van hemzelf. Empathie is een fijne eigenschap. Hij kan zich inleven in je perspectief en dat kan heel verfrissend zijn als je dat niet kent.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Aan de andere kant kan het soms voelen alsof hij te veel van zichzelf geeft. Dat is het geval als hij zijn eigen behoeften en verlangens ondergeschikt maakt aan die van jou, zonder dat jij daar om vraagt. Als dit gebeurt, past de man zich te veel aan jouw wensen aan, zonder zijn eigen mening of grenzen te respecteren. Naast dat dit kan leiden tot een gebrek aan balans, kan dit er ook voor zorgen dat je hem te saai vindt.

9 redenen waarom ‘te lief’ een probleem is

Als het om daten gaat, is het aantrekkelijk om lief te zijn. Maar als je te lief bent? Dan is dat een afknapper. Er is een subtiel maar belangrijk verschil tussen de twee. Het is dus niet zo dat vrouwen per definitie niet op lieve mannen vallen. Integendeel, veel vrouwen vinden zorgzaamheid en vriendelijkheid aantrekkelijke eigenschappen in een partner.

Het probleem ontstaat als een man niet gewoon lief is, maar té lief. Dat is het geval als hij te beleefd is en niet opkomt voor zichzelf of zijn behoeften. En dat kan een turn-off zijn voor vrouwen. Dit zijn negen redenen waarom ‘te lief’ zijn een probleem is.

1. Het komt voort uit een gebrek

Aardigheid komt voort uit zelfvertrouwen. Door aardig voor je te zijn toont hij aan dat hij je respecteert en dat hij je behoeften wil vervullen. Te aardig zijn komt voort uit een gebrek aan zelfvertrouwen. Hij waardeert niet wat hij zelf te bieden heeft. Om ervoor te zorgen dat jij hem leuk vindt en bij hem blijft, offert hij zijn eigen behoeften op – alleen om jou te plezieren.

2. Het is zwak

Een man die te aardig voor je is, offert zijn eigen behoeften op voor jou, wat over kan komen als zwak of wanhopig. Grenzen stellen en normen hebben is sexy omdat dit vertrouwen toont. Geen grenzen hebben is dat niet.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

3. Er is een onbalans

Een man die niet voor zichzelf en zijn behoeften opkomt, kan moeilijk nee zeggen. Dit kan leiden tot een ongelijke machtsverhouding in de relatie. Als hij te veel doet voor jou en te weinig in ruil daarvoor terugvraagt, kan dit leiden tot een situatie waarbij jij te veel macht hebt en hij te weinig.

4. De passie mist

Als een man te aardig is, kan de relatie saai en passieloos aanvoelen. Het is fijn dat hij aardig is, maar als hij te aardig is, kan dit leiden tot een gebrek aan opwinding. Dit komt omdat als hij jou niet uitdaagt of je grenzen verlegt, de vonk kan vervagen.

5. Geen nieuwigheidjes

Een man die alles doet wat jij wilt, geeft zijn eigen persoonlijke groei op. Als hij je altijd probeert te behagen, kan dit leiden tot het opgeven van zijn eigen doelen. En daar is niemand bij gebaat.

6. Geen uitdaging

In een relatie is uitdaging nodig om het spannend te houden. Bij een partner die te lief is, gebeurt dit zelden of helemaal niet. Als hij te lief is, geeft hij je misschien geen eerlijke feedback die je kan helpen groeien als persoon. Oftewel: hij praat je naar de mond en geeft je geen uitdaging.

7. Conflicten worden niet opgelost

Het kan moeilijk zijn om ruzies op te lossen of constructieve gesprekken te voeren als een man te aardig voor je is. Hij kan bijvoorbeeld aarzelen om zijn mening te uiten uit angst om jou te kwetsen. Of meegaan met wat jij wil om de vrede te behouden, terwijl hij werkelijk iets anders wil.

8. Geen meningsverschillen

Een ander obstakel waarmee je te maken kunt krijgen is dat hij geen discussies wil aangaan. Hij gaat liever op zoek naar een compromis en vermijdt ruzie tegen elke prijs. Soms voelt dit als een verademing en andere keren voelt het alsof je problemen onder de mat schuift. Altijd ruzie is niet goed, maar geen ruzie maken is ook niet altijd goed.

9. Verstikking

Als je partner te lief is, kan dit leiden tot een gevoel van verstikking. Een relatie met iemand die altijd dingen voor je wil doen en altijd bereid is om te helpen, kan overweldigd en verstikkend voelen. Je gevoel van autonomie in een relatie kan verdwijnen, net als je persoonlijke ruimte. Als je partner te lief is, kan hij je het gevoel geven dat je vrijheid en onafhankelijkheid worden afgenomen.

Uiteindelijk kan een lieve man heel veel voordelen hebben. Maar als hij te lief is, kan dit ervoor zorgen dat je je respect voor hem verliest. En je kunt geen aantrekkingskracht opbouwen voor iemand die je niet langer respecteert. Hoewel lief zijn over het algemeen een goede eigenschap is, kan té lief zijn mensen juist wegdrijven.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie