10 tips voor spraaknotities en audioberichten op datingapps

Michael Slender
Door Michael Slender
7 minuten leestijd

Datingapps zijn aan het veranderen. Waar een enkele foto jaren geleden nog genoeg was om iemand te beoordelen, hebben de singles van nu meer nodig om een keuze te maken. Meer foto’s, meer tekst, bewegend beeld en het liefst ook nog een voorproefje van de stem. Meer is beter, zo is de gedachte, om jezelf beter uit te drukken én anderen beter te kunnen ‘keuren’. Maar als je al deze nieuwe functies niet op de juiste manier gebruikt, is het nog makkelijker om afgekeurd te worden.

Waarom terug naar spraak?

Het idee achter alle interactieve functies is dat het vrij moeilijk is om je hele persoonlijkheid via tekst over te brengen. Appen met een vriend is makkelijk. Je korte antwoorden voelen natuurlijk aan en worden begrepen. Omdat je elkaar al goed kent, begrijp je hun persoonlijkheid, sarcasme en grappen. Maar op dezelfde manier berichten uitwisselen met een vreemdeling die je nog nooit hebt gesproken? Dat is een stuk moeilijker.

De datingapps stellen je nu een simpele vraag met de introductie van spraaknotities en audioberichten: waarom zou je niet het natuurlijke doen en je stem gebruiken om te communiceren? Waarom zou je niet een spraaknotitie aan je profiel toevoegen of een spraakbericht delen in het gesprek? Volgens de datingapps stellen spraakmemo’s je in staat om je ware persoonlijkheid op een veel leukere manier te laten zien. Maar… dan moet je het wel goed doen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

10 tips voor spraaknotities op datingapps

Toen Hinge vorig jaar de ‘Voice Prompts’-functie lanceerde, was het slechts een kwestie van tijd voordat mensen viraal gingen. En niet omdat ze een superinteressante spraaknotitie op hun profiel hadden geplaatst. Ze gingen viraal op TikTok, Instagram en Twitter omdat het spraakbericht extreem beledigend, hilarisch of buitengewoon walgelijk was. Tenzij je de volgende wilt zijn die viraal gaat, stellen we voor dat je deze tips tot je neemt.

1. Geen één-woord spraakberichten

Het grootste probleem met spraakberichten is dat er vaak weinig moeite voor wordt gedaan. In een van vele virale video’s neemt iemand een spraaknotitie op om antwoord te geven op ‘My happy place’. De persoon denkt lang en hard na en neemt zichzelf vervolgens op terwijl hij het antwoord inspreekt. Het antwoord? “Home”. Dat was alles wat de beste man kon verzinnen.

Wat is het doel van het opnemen van één woord als je het net zo snel kunt typen? En zelfs dan is een één-woord-reactie niet interessant. Je hebt bij Hinge 30 seconden om een antwoord te geven, maak daar dan ook gebruik van.

2. Denk aan de toegevoegde waarde

Spraakberichten werken alleen in je voordeel als ze toegevoegde waarde hebben. Zo simpel is het. Vraag jezelf – vóórdat je op opnemen drukt – dus af welke waarde je spraakmemo toevoegt aan je profiel. Bij spraakberichten gaat het zelden om het antwoord, maar meer om het tonen van persoonlijkheid, originaliteit en charme.

3. Houd het kort en krachtig

Als we Hinge weer als voorbeeld nemen, dan heb je 30 seconden de tijd om een antwoord op te nemen. Maar het is niet nodig om ál die tijd te gebruiken. Als je klaar bent met wat je wilt zeggen, stop de opname dan meteen. Voorkom dat je ‘euh’ en ‘dus’-woorden gebruikt om de tijd vol te maken. Idealiter duurt een spraakbericht zo’n tien tot twintig seconden.

4. Neem het opnieuw op

Er zijn maar weinig mensen die hun eerste spraakopname nailen. Als je begint te stotteren, over een woord struikelt of vergeet wat je wilde zeggen: begin opnieuw. Je kunt zo vaak als je wilt het spraakbericht opnieuw opnemen.

5. Lees het niet voor

Voor spraakberichten en audionotities geldt dat ze iets van je persoonlijkheid moeten laten zien. Dat gaat verloren als je de zin opleest van een blaadje. Een ingestudeerde zin klinkt niet authentiek.

6. Neem het op in een stille omgeving

De juiste omgeving voor het opnemen van een spraakbericht is rustig. Voorkom dat er ruis te horen is, zoals mensen op de achtergrond. Wat je niet wilt is dat het klinkt alsof je in een kinderdagverblijf op een datingapp zit. Wacht dus tot je in een kalme omgeving bent – eventueel met rustige muziek op de achtergrond – voordat je een audionotitie maakt.

7. Stuur niet meteen een audionotitie

Spraakberichten zijn voor de meeste mensen persoonlijker dan tekstberichten. Daarom zijn ze nu ook toegevoegd aan datingapps – om het persoonlijke te maken. Het verzenden van een audionotitie als eerste bericht is voor de meeste singles te persoonlijk. Het is alsof je een gouden ring cadeau geeft op een eerste date – te snel, te veel. Stuur pas een spraakbericht als jullie daar beiden klaar voor zijn.

8. Wissel het af

Dat je eenmaal een spraakbericht hebt verstuurd, betekent niet dat je ermee door moet gaan. Het werkt beter als je het afwisselt. Een paar tekstberichten, een grappige anekdote via spraak, een meme en vervolgens weer enkele tekstberichten.

9. Eindig met een vraag

Spraakberichten zijn bedoeld voor meer interactie, oftewel ‘in beide richtingen verlopend’. Als je een spraakbericht verstuurt of een spraakbericht aan je profiel toevoegt, wil je een reactie uitlokken. Een simpele manier om dat te doen is een vraag toevoegen aan het einde van je spraakbericht.

10. Vraag om een telefoonnummer

Als je op het punt bent gekomen dat je spraakberichten met elkaar uitwisselt op een datingapp, wordt het hoog tijd om nummers uit te wisselen. Nu je elkaar toch al ‘spreekt’ kun je dat net zo goed doen door te bellen, niet? En dan is de stap naar een eerste date nog kleiner.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie