Datingtip: de leesbevestiging op alle apps uitschakelen (vinkjes)

Michael Schouten
Door Michael Schouten
11 minuten leestijd

Herinner je je nog die tijd dat je gewoon een sms’je stuurde en dan geduldig wachtte op een reactie? Het was heel gewoon om niet meteen iets terug te horen. Je had geen idee of de ander online was of je bericht had gelezen, en dat was oké. Tijden zijn veranderd, en met alle leesbevestigingen en handige functies, is berichten versturen soms als een complexe dans, vooral in de dating- en beginfases van een relatie.

Van de ‘laatst gezien’-feature en de ‘Online’-melding tot de vinkjes die je vertellen of een bericht gelezen is, de transparantie van de huidige wijze van berichten versturen lijkt handig. Maar laten we eerlijk zijn, dezelfde transparantie kan het soms behoorlijk verwarrend maken. Om dat te voorkomen hebben we een aantal tips voor je.

Hoe berichten versturen nu werkt

Tegenwoordig stuur je een bericht en kun je elke beweging volgen: heeft de persoon het al gelezen, is hij/zij online geweest, en hoelang duurt het voordat er wordt gereageerd? Het lijkt handig om te weten dat je bericht gelezen is, maar het voegt ook een nieuwe laag complexiteit toe aan het hele berichtenproces.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

In plaats van gewoon te wachten op een reactie, ben je bezig met het ontcijferen van waarom de persoon je bericht nog niet heeft gelezen of waarom de persoon niet direct reageert. Ligt het aan wat je stuurde? Was de timing niet goed? Of nog erger: is je nieuwe lover jou nu al vergeten? Zoals je wellicht zelf hebt ondervonden: het is niet makkelijk.

Als jij een bericht ontvangt

Je ontvangt een bericht, en het lijkt alsof het de verwachting is dat je onmiddellijk een reactie geeft. Je voelt de druk, de klok tikt, omdat jij weet dat de ander weet dat jij het bericht hebt gelezen. Maar je hebt helemaal geen tijd en daarom verstuur je een korte ‘oké’. Je zou heel graag een langer antwoord versturen, met meer diepgang, maar je voelde je onder druk gezet door de wetenschap dat het bericht gelezen is. En natuurlijk, je wilde niet ongeïnteresseerd overkomen door twee uur later pas te reageren.

Dit is hoe het tegenwoordig vaak gaat en dat is het directe gevolg van de talloze realtime features die zijn toegevoegd aan chat- en datingapps. Dankzij deze ‘handige’ features kun je makkelijk in de communicatieve knel raken. Daarom ons advies: schakel de leesbevestigingen uit. Voordat we daar meer over vertellen, leggen we eerst nog even uit wat gevolgen van een late reactie kunnen zijn.

Late reactie?

Als je weet dat iemand je bericht gelezen heeft, maar niet reageert, kun je allerlei gedachten en interpretaties hebben. Dit zijn enkele mogelijke opties en voorbeelden van wat je kunt denken:

Desinteresse

Mensen kunnen denken dat de vertraagde reactie een teken van desinteresse is. Ze vragen zich af waarom je niet snel reageert en beginnen te twijfelen aan je interesse. Laat reageren op een bericht wordt in dit geval geïnterpreteerd als desinteresse.

Voorbeeld: “Hij heeft mijn bericht pas na uren beantwoord. Misschien vindt hij me niet leuk genoeg om snel te reageren.”

Bezette agenda

Sommige mensen doen gelukkig niet zo moeilijk. Ze kunnen begrip tonen voor de vertraging en denken dat je gewoon een drukke dag hebt gehad.

Voorbeeld: “Ze werkt lange dagen, dus het is begrijpelijk dat ze niet meteen kon antwoorden.”

Spelletjes spelen

Sommige mensen vermoeden dat de vertraagde reactie een strategische zet is, een soort van ‘hard-to-get’ spelen om interesse te wekken.

Voorbeeld: “Misschien doet ze dit opzettelijk om me nieuwsgierig te houden.”

Psychologische reacties

Terwijl jij gewoon tijdens een drukke werkdag een appje hebt gelezen en pas later reageert, maakt de afzender zich misschien wel zorgen en bedenkt allerlei doemscenario’s.

Voorbeeld: “Er zal toch niet iets met hem gebeurd zijn?!”

Negeren

Sommige mensen versturen een bericht en als ze zien dat het nog niet gelezen is, terwijl je wel actief bent op je smartphone, vermoeden ze meteen dat je hen negeert. Het eerste wat ze denken is dat ze bewust genegeerd worden en dat jij er bewust voor kiest om niet te reageren.

Voorbeeld: “Wat een kl**tzak! Hij is wel online, maar negeert mij gewoon?”

Onzekerheid

Soms kan de vertraagde reactie leiden tot zelftwijfel. Mensen vragen zich af of er iets mis is met hun bericht en of ze iets verkeerd hebben gezegd.

Voorbeeld: “Waarom heeft ze nog niet geantwoord? Heb ik iets raars gezegd?”

Persoonlijke prioriteiten

Mensen begrijpen dat iedereen verschillende prioriteiten heeft, en dat het beantwoorden van een bericht niet altijd bovenaan de lijst staat.

Voorbeeld: “Hij heeft waarschijnlijk andere dingen aan zijn hoofd.”

Realtime features maken het moeilijk

Heb je ooit een bericht gelezen terwijl je onderweg was, maar pas antwoordde nadat je je bestemming had bereikt? Je bent niet de enige. Degene die jij een bericht stuurde kan precies hetzelfde meemaken. Het kan dus even duren voordat je een reactie krijgt en als je ondertussen wel ziet dat de ander het bericht gelezen heeft, kun je daar wat onzeker over worden. Sterker nog: wachten op een reactie kan soms behoorlijk zenuwslopend zijn.

Als iemand niet meteen reageert, of niet zo snel als je hoopt, kan dit je angsten en onzekerheden versterken. Die leesbevestigingen en meldingen dat iemand online is (maar niet reageert), maken het er niet gemakkelijker op. De leesbevestigingen kunnen daten onnodig ingewikkeld en onplezierig maken.
Daarom raden we aan om alle leesbevestigingen uit te schakelen, indien mogelijk.

‘Online’ en ‘Laatst gezien’ vertellen je op WhatsApp of je contacten online zijn of wanneer zij voor het laatst gebruik hebben gemaakt van de app.

Wanneer leesbevestigingen handig zijn

Aangezien de leesbevestigingen nu ook al een tijdje beschikbaar zijn op datingapps, kunnen we vertellen dat ze zowel voor- als nadelen hebben. Een van de voordelen is dat je niet meer kunt doen alsof je het bericht niet hebt gelezen. Het wordt meteen bevestigd in de app. Als iemand je eerste bericht gelezen heeft en er niet op reageert, dan weet je ook meteen hoe het zit, want ‘geen reactie is geen interesse’. Als de ander je bericht heeft gelezen maar niet reageert, kun je ervan uitgaan dat die persoon gewoon niet geïnteresseerd is.

Het vertelt iets over prioriteiten

Stel je voor dat je je crush op WhatsApp een bericht stuurt en geen reactie krijgt, maar je ziet wel dat diegene steeds ‘Online’ is. In zo’n situatie is het niet vreemd om je af te vragen waarom je bericht niet wordt beantwoord. Als je crush lang genoeg online is op WhatsApp, weet je meteen dat je niet de hoogte prioriteit hebt.

Nu is het natuurlijk mogelijk dat je crush dringende zaken te doen heeft, bijvoorbeeld voor werk. Maar als je pas heel veel later een korte reactie krijgt, dan kun je je afvragen of de interesse wel wederzijds is. Waarschijnlijk ben jij gewoon geen prioriteit voor je crush, zoals dat andersom wel is.

Waarom de leesbevestigingen uitschakelen

Zoals je waarschijnlijk al begrijpt, hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Er is geen behoefte aan diepgaande analyses over waarom iemand niet meteen reageert nadat de dubbele blauwe vinkjes zijn verschenen. De oplossing? Schakel die leesbevestigingen uit in al je apps.

Als je de neiging hebt om elke chat tot in het kleinste detail te analyseren en nerveus te wachten tot de ander je bericht heeft gelezen, is het uitschakelen van die leesbevestigingen werkelijk de enige optie om mentaal gezond te blijven.

  • Privacy: je kunt berichten lezen zonder dat de ander weet dat je ze hebt gezien, wat handig kan zijn als je even wilt nadenken voordat je reageert.
  • Druk vermijden: door ze uit te schakelen, kun je voorkomen dat je je gedwongen voelt om onmiddellijk te antwoorden.
  • Minder stress: je hoeft je niet meer bezig te houden met wachten na een leesbevestiging en het interpreteren van reactietijden.
  • Relaxte benadering: je bent relaxter als je niet constant bezig bent met de timing van reacties.

Online daten kan behoorlijk onzeker zijn. Dus waarom zou je die onzekerheid niet verminderen door een simpele instelling aan te passen? Leesbevestigingen kunnen je verleiden om niet meteen te reageren zodat je ‘minder beschikbaar’ lijkt, maar er is een dunne lijn tussen het spelen van hard-to-get en ongeïnteresseerd lijken.

Als je dit hele spel wilt vermijden en niet wilt dat anderen denken dat je het bericht hebt gelezen maar niet meteen reageert, schakel dan die leesbevestigingen en vergelijkbare functies uit. Je voelt dan niet de druk om meteen te reageren, en dat kan de relatie en het gesprek juist ten goede komen, zonder dat er onnodige twijfels ontstaan.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie