Dating tip: de leesbevestiging op alle apps uitschakelen (vinkjes)

Michael Slender
Door Michael Slender
7 minuten leestijd

Van de “laatst gezien” feature en de “Online” melding tot de vinkjes die je vertellen of een bericht gelezen is; de transparantie van de huidige wijze van berichten versturen lijkt handig maar is het dat ook? Er was ooit een tijd dat je een sms’je naar iemand verstuurde en je vervolgens wachtte op een reactie. Het was de normaalste zaak van de wereld om niet meteen een bericht terug te krijgen. Je kon niet zien of de ander “Online” was of het bericht gelezen had maar niet gereageerd. Inmiddels zijn de tijden veranderd en dankzij de komst van leesbevestigingen en allerlei andere ingenieuze functies een wat vreemde situatie ontstaan. Dit geldt vooral tijdens het daten en in de beginsituatie van een relatie.

Berichten versturen in 2018

De snelheid waarmee we tegenwoordig berichten versturen vraagt volgens sommigen ook om een snelle reactie. In de praktijk werkt het echter vaak anders. Wie heeft er immers nooit tijdens het rijden een appje gelezen om het pas na het einde van de rit te beantwoorden? Voor iemand die onzeker is kan het wachten op een reactie een slopende tijd betekenen. Als iemand niet meteen reageert, of niet zo snel als men hoopt, dan kan dit bepaalde angsten en onzekerheden versterken welke vervolgens alleen maar erger worden door de leesbevestigingen en meldingen dat je Online bent maar geen reactie geeft.

De leesbevestiging is beschikbaar op Twitter, Instagram, Facebook, Whatsapp en vele dating apps.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

De gevolgen

Vandaag de dag verstuur je een bericht en kun je continu in de gaten houden of de persoon het al gelezen heeft, wel of niet online is geweest en hoelang het duurt voor de persoon antwoordt. Deze “handige” bevestiging dat het bericht gelezen is geeft een nieuwe dimensie aan het versturen van berichten. In plaats van wachten op een reactie ben je nu aan het ontcijferen waarom de persoon je bericht nog niet gelezen heeft. Of als de persoon het wel gelezen heeft vraag je je af waarom hij of zij niet direct reageert.

“Online” en “Laatst gezien” vertellen je op Whatsapp of je contacten online zijn of wanneer zij voor het laatst gebruik hebben gemaakt van de app.

Voor sommigen kan het laat reageren op een bericht een teken van desinteresse zijn of een andere psychologische reactie oproepen. Terwijl je tijdens een drukke werkdag snel een appje leest en drie uur later pas reageert is de verzender zichzelf misschien wel gek aan het maken met allerlei doemscenario’s. De mindset die gepaard gaat met deze leesberichten maakt het daten onaangenaam en onnodig complex.

Word je genegeerd?

Je stuurt een potentiële partner een bericht en ziet dat het nog niet gelezen is. Op hetzelfde moment zie je dat de persoon wel actief is op de smartphone en andere social media update. Wat is er aan de hand denk je? Het eerste dat in je gedachten naar voren komt is dat je genegeerd wordt. Je gaat er immers vanuit dat de persoon je bericht gezien heeft maar er bewust voor kiest om niet te reageren.

Geen reactie is geen interesse

De leesbevestigingen zijn inmiddels ook op dating apps beschikbaar. Waar je eerder nog kon doen alsof je het bericht niet gelezen hebt is dit nu soms niet meer mogelijk. De “geen reactie is geen interesse” slogan komen we dan ook steeds vaker op de dating profielen tegen. Als de ander je bericht gelezen heeft maar niet reageert dan kun je ervan uitgaan dat de persoon geen interesse in je heeft.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Onderdeel van het “spel”

Stel dat je je crush op Facebook Messenger een bericht stuurt en je krijgt geen reactie. De komende drie dagen zie je echter dat je crush allerlei selfies post en reageert op de Facebook updates van anderen. In deze situatie is het niet vreemd dat je je afvraagt waarom deze keuze gemaakt wordt. Als je dan na enkele dagen alsnog een reactie krijgt dan mag je je met recht afvragen of er een spelletje met je gespeeld wordt. Is het een Whatsapp dating tactiek van de ander om niet meteen te reageren?

De oplossing?

Zoals je waarschijnlijk zelf al begrijpt hoeft het allemaal niet zo moeilijk te zijn. Er is geen diepgaande analyse nodig waarom een bericht zo lang op zich laat wachten na het verschijnen van het dubbele blauwe vinkje. Dit is de reden waarom het verstandig is om de leesbevestigingen uit te schakelen in iedere app die je gebruikt. Wie de gewoonte heeft om elke chatsituatie tot in detail te analyseren en paniekerig zit te wachten of de ander het bericht al gelezen heeft is het uitschakelen van de leesbevestiging de oplossing.

Waarom de leesbevestigingen uitschakelen?

Online daten gaat hand in hand met onzekerheid. Waarom zou je deze gevoelens van onzekerheid voor jezelf of de ander versterken als je het kunt vermijden door een simpele instelling aan te passen. De leesbevestigingen nodigen je uit om niet direct te reageren op de berichten zodat je “gewilder” lijkt en wat “harder-to-get”. Er is echter een dunne grens tussen “hard-to-get” spelen en ongeïnteresseerd lijken.

Als je dit hele spel wilt negeren, en iemand niet voor de gek wilt houden door te laten zien dat je het bericht gelezen hebt maar niet meteen reageert, dan is het slim om de leesbevestiging en andere vergelijkbare features uit te schakelen. Bovendien heeft het uitschakelen van de leesbevestigingen het voordeel dat je niet meteen hoeft te reageren.

Er zijn nog altijd veel mensen die verwachten dat je meteen reageert op een gelezen bericht. Als deze niet kunnen zien dat je het bericht gelezen hebt dan hoeft niemand erover na te denken als je niet meteen reageert. Dit komt de relatie en het gesprek ten goede terwijl niemand zich afvraagt of er iets aan de hand is.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie