15 tips om een vrouw comfortabel en veilig te laten voelen

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
17 minuten leestijd

Geen oordopjes in als je alleen naar huis wandelt. Kijk niet op je telefoon als je in het donker buiten loopt. En als je dat doet, blijf dan alleen op de paden die goed verlicht zijn. Of nog beter: loop ’s avonds nooit alleen. Vrouwen worden bestookt met goedbedoelde adviezen om veilig te blijven in het openbaar. In het bijzonder zijn al deze tips erop gericht om het risico voor vrouwen te verminderen.

Het probleem is dat al deze suggesties gericht zijn op vrouwen. De verantwoordelijkheid ligt bij hen, terwijl het de mannen zijn die verantwoordelijkheid horen te dragen dat vrouwen zich – net als mannen – overal veilig kunnen voelen. Vrouwen veilig en comfortabel laten voelen is een taak voor mannen, niet voor vrouwen. Heb jij je als man weleens afgevraagd hoe je een vrouw veilig kunt laten voelen? We vertellen je er meer over.

Waarom is het belangrijk dat een vrouw zich comfortabel en veilig voelt?

We leven helaas in een maatschappij waarin veel vrouwen constant op hun hoede moeten zijn. Zaken als ongewenste seksuele intimidatie, straatintimidatie en stalking zijn dingen waar bijna elke vrouw ervaring mee heeft. Het is dus logisch dat vrouwen zich al bewust zijn van de veiligheidsstrategieën, omdat ze zich nu eenmaal snel onveilig en oncomfortabel kunnen voelen. Maar dat is slechts één perspectief, want deze vrouwen worden niet aangevallen, nagesist en agressief benaderd door spoken.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Het zijn de mannen die de bewegingsvrijheid van vrouwen beperken. Hoewel je zelf als man misschien helemaal niet aan catcalling doet, ben je wel onderdeel van een groep die zich daarmee bezighoudt. En zo kan het dus gebeuren dat je geen verkeerde bedoelingen hebt, maar vrouwen zich wel onveilig bij je voelen. Ofwel door je voorstellen, acties of uitspraken.

15 tips om haar een veilig gevoel te geven

Wanneer het om daten gaat, hebben we het over een ontmoeting tussen twee vreemden. Vrouwen zijn in deze situaties – vanwege hun ervaringen en die van anderen – altijd waakzaam en voorzichtig. Als je haar comfortabel en veilig bij je wilt laten voelen, hebben we een aantal ideeën voor je samengesteld om dat voor elkaar te krijgen.

1. Ontmoet ergens in het openbaar

Verplaats je in de schoenen van je vrouwelijke date. Waar zou jij liever afspreken: bij een onbekende man thuis of ergens in het openbaar met mensen in de omgeving? Het antwoord spreekt voor zich: in het openbaar is veiliger. Heb je elkaar al eens eerder in een groepsverband of in een privéomgeving ontmoet, dan is dit een ander verhaal. Maar in elke andere situatie stel je een vrouw gerust door op een openbare plek af te spreken, bijvoorbeeld in een café, park of museum. Op deze plekken geef je een vrouw een makkelijke exit om te vertrekken, mocht er iets misgaan.

Stel niet voor om de eerste keer bij jou thuis af te spreken. Zij kent je nog niet goed en door in jouw privéomgeving af te spreken, kun je haar een oncomfortabel en onveilig gevoel geven. Na een aantal keer afspreken, heeft ze het vertrouwen in je opgebouwd, waardoor je op een gegeven moment ook op andere plekken kunt afspreken.

2. Respecteer haar grenzen

Het klinkt vrij logisch, maar er zijn situaties waarin mannen de grenzen van de vrouw niet respecteren. Als ze er bijvoorbeeld op staat om haar helft van de rekening te betalen, respecteer dit dan ook. En dan is het niet de bedoeling dat je dan alsnog ‘als verrassing’ de rekening gaat betalen. Wil je haar een knuffel geven op de eerste date? Zoek dan naar signalen die ze heeft afgegeven die laten zien dat ze het fysieke contact zou verwelkomen. Het is waarschijnlijk goedaardig bedoeld, maar dit betekent niet dat vrouwen dit dan maar moeten accepteren.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Vrouwen stellen bepaalde grenzen en die moet je als man respecteren. Doe je dit in het begin al niet als man, dan kan een vrouw denken dat je diezelfde grenzen in de toekomst zou overtreden voor serieuzere zaken, denk bijvoorbeeld aan familiebanden, kinderen en seksuele intimiteit. Respecteer je haar grenzen, dan laat je zien dat je haar respecteert.

3. Geef de juiste complimenten

Veel mannen geven vaak complimenten die op het uiterlijk gebaseerd zijn. Zeker met seksueel getinte complimenten moet je oppassen, dus geef geen complimenten over haar lichaam. Zijn jullie al intiem geweest en weet je zeker dat ze het prettig vindt om over haar lichaam en seks te praten, dan kan dit uiteraard wel. Maar zeker als je een vrouw pas net kent, is het belangrijk dat je complimenten geeft over de dingen waar ze een keuze over heeft gemaakt. Dit laat zien dat je attent bent en merkt hoe ze zichzelf aan de wereld presenteert.

Wil je haar toch graag complimenteren over haar uiterlijk? Vertel dan dat haar de kleur van haar top zo goed staat of dat ze een mooie armband draagt. Dit zijn namelijk dingen waar ze een keuze over heeft gemaakt. Maak je een opmerking over haar mooie rondingen, dan kan dit haar een oncomfortabel gevoel geven. Hiermee geef je namelijk aan dat je naar haar lichaam hebt lopen staren.

4. Stel geen privévragen

Ga je op een eerste date of heb je een eerste gesprek met een vrouwelijke collega? Let dan op dat je niet gelijk te veel privévragen stelt. Vrouwen kunnen zich namelijk snel onveilig voelen door dergelijke vragen. Stel je een vraag die een verkeerde snaar raakt, dan kun je onmiddellijk iets te zeggen in de trant van: “Het spijt me als die vraag te veel is. Soms vergeet ik wat gepast is.” Vervolgens kun je verder gaan met een ander onderwerp.

Wat je ook doet in gesprekken met vrouwen die je niet kent: houd je vragen in het begin luchtig. Na een aantal gesprekken of een aantal dates, zal ze zich meer op haar gemak voelen en zul je zeker merken of het tijd is om de gesprekken wat dieper en serieuzer te maken.

5. Word nooit boos

Over het algemeen zijn mannen fysiek veel sterker dan vrouwen. Dit feit zorgt ervoor dat vrouwen zich sneller onveilig voelen in een situatie met een man dan andersom. Mocht de man hen fysiek iets aan willen doen, dan kunnen ze er fysiek niets tegen doen. Raak je gefrustreerd of boos, dan zal een vrouw dit snel als een gevaarlijke situatie herkennen. De reactie die volgt: vluchten. En ze zal niet alleen willen vertrekken, maar je ook niet meer willen zien.

Zelfs als je tijdens een date boos bent op iemand anders, kan een vrouw het gevoel hebben dat je niet stabiel genoeg bent om je emoties onder controle te houden. En dat is een rode vlag. Is de ober je drankje vergeten of heb je een boete gekregen voor verkeerd parkeren? Hoe gefrustreerd je ook bent, word nooit boos in het bijzijn van een vrouw. Blijf kalm: boos worden sowieso nooit zin om een probleem op te lossen.

6. Plan de date

Onveiligheid gaat vaak samen met onzekerheid. Ga je met een vrouw op een eerste date? Zorg er dan voor dat deze goed geregeld is. Vrouwen voelen zich meer op hun gemak als de logistiek en planning van tevoren wordt geregeld. Het is natuurlijk leuk om spontaan een date in te gaan, maar daardoor kan een vrouw zich oncomfortabel voelen. Ze weet namelijk niet wat er gaat gebeuren en dit zet haar op scherp.

7. Laat haar zelf rijden

Ergens in het openbaar afgesproken? Haal haar dan niet bij huis op, maar laat haar zelf het vervoer regelen. Stel dat de date niet goed mocht gaan, dan heeft ze altijd een back-up plan. Haar vervoermiddel is een primaire manier voor haar om zichzelf uit een slechte situatie te ontsnappen en geeft haar ook de mogelijkheid om een ​​date op haar voorwaarden te beëindigen.

Vanwege de nare mannen in deze wereld, wil ze wellicht niet dat je haar op de old-school manier bij haar thuis ophaalt en terugbrengt. Want daardoor weet je waar ze woont, wat haar in een kwetsbare en gevaarlijke situatie kan brengen. Spreek daarom af op een plek waar je allebei met het openbaar vervoer kunt komen of spreek samen ergens af waar je allebei met je eigen auto heen kunt rijden.

8. Bouw eerst een verstandhouding op

Ben je met een vrouw aan het daten, dan is het belangrijk om wederzijds vertrouwen op te bouwen. Door wat je zegt en doet kun je een vrouw veilig en comfortabel laten voelen. Een verstandhouding opbouwen doe je door persoonlijke interesse in haar te tonen.

  • Vraag haar altijd hoe het met haar gaat.
  • Meen het oprecht.
  • Probeer haar standpunten te begrijpen.
  • Voel met haar mee.
  • Deel veel van jezelf.
  • Betrek haar (digitaal) in je leven.

Voelt een vrouw zich op haar gemak bij je, dan kan ze haar muur laten zakken. Door te werken aan het vertrouwen hoeft ze niet constant op scherp te staan.

9. Praat positief over vrienden en familie

Door positief te praten over je vrienden en familie win je het vertrouwen van een vrouw. Zeker als je gemeenschappelijke vrienden hebt, kan dit een vrouw op gemak stellen als je positief over hen praat. Spreek je kwaad over een van deze vrienden, dan is de kans groot dat je dit ook over haar gaat doen. En daardoor zal ze zich niet op haar gemak voelen.

Praat daarnaast ook niet slecht over je ex(en). Het is natuurlijk sowieso niet verstandig om over je ex te praten tijdens de eerste paar dates, maar mocht je dit wel doen, praat dan niet slecht over de ander. Mannen die altijd praten over hun ´gekke´ exen hebben zelf vaak het grootste aandeel in breuk.

10. Wees consistent en spreek altijd de waarheid

Mensen zijn voortdurend op zoek naar inconsistent gedrag. Dit kan je namelijk het gevoel geven dat er iets mis is. Zeker vrouwen zijn vaak meer behoedzijn en scherper afgestemd op gedrag dat niet helemaal op één lijn zit. Het is daarom belangrijk om consistent te zijn in wat je zegt. Als ze een leugen of een halve waarheid ontdekt, zal ze eerder geneigd zijn te denken dat al het andere dat je gezegd hebt, ook een leugen is.

Liegen en bedriegen is natuurlijk nooit goed, ook al zijn het leugentjes om bestwil. Omdat ze jou nog niet kent, denkt ze meteen dat ze je niet te vertrouwen bent. Het resultaat is dat ze zich totaal niet veilig zal voelen. Dit is natuurlijk ook geen goede basis voor de rest van een eventuele relatie.

11. Maak haar leven wat gemakkelijker

Heb je inmiddels een beginnende relatie? Dan is het nog niet klaar. Ook dan zijn er bepaalde dingen die je kunt doen om een vrouw op haar gemak te stellen. Bied bijvoorbeeld aan om een lastige taak van haar over te nemen. Of als ze iets niet goed durft, doe het dan met haar samen. Of neem het uit haar handen – als ze dat graag zou willen. Al deze acties laten zien dat je een betrouwbare man bent.

12. Houd je aan je beloften

Een eenvoudige manier om te laten zien dat je betrouwbaar bent en dat ze op jou kan rekenen, is door je aan je beloften te houden. Geef je je woord aan haar en vertel je dat je zus-en-zo gaat doen, dan kun je dit beter ook echt gaan doen. Het is een simpele manier om te laten zien dat ze jou kan vertrouwen. En dit zal haar op haar gemak stellen. Onbetrouwbare mannen zorgen ervoor dat vrouwen in oncomfortabele situaties terechtkomen.

13. Laat weten dat je haar aan denkt

Breng je een tijdje zonder elkaar door, dan is het verstandig om regelmatig in te checken. Stuur een appje of bel haar even om te vragen of alles goed gaat of simpelweg te laten weten dat je er bent. Hierdoor weet ze dat je haar denkt, wat al haar angsten wegneemt. Door dit regelmatig te doen, zal ze zich meer op haar gemak voelen wanneer ze wel met je is.

14. Raak haar regelmatig aan

Wanneer je in een relatie zit, zijn er ook manieren om te laten zien dat ze zich comfortabel en veilig bij je kan voelen. Dit doe je grotendeels door fysieke genegenheid te tonen. Geef haar regelmatig een kus, een knuffel of raak haar been, arm of hand aan. Dit laat haar zien dat je aan haar zijde staat.

15. Luister aandachtig

Veel vrouwen zijn op zoek naar een man die aandachtig luistert. Vertelt ze over een probleem op haar werk of met haar vriendinnen? Zorg er dan voor dat je actief luistert. Dit betekent dat je luistert om het te begrijpen, niet om te antwoorden en met een oplossing te komen. Neem alles in je op wat ze zegt en let op haar lichaamstaal.

Het doel van actief luisteren gaat verder dan alleen volledig begrijpen wat ze zegt. Ze zal hierdoor weten dat je haar aandacht hebt, wat betekent dat je inspeelt op haar behoeften om haar meer op haar gemak te stellen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie