Home Algemeen Wat “hooking up” in de hookup-cultuur betekent

Wat “hooking up” in de hookup-cultuur betekent

2 minuten leestijd
0
app kus

No strings attached, friends with benefits, ghosting; er zijn heel wat Engelse datingtermen die naar Nederland zijn overgewaaid. Populaire termen in de datingwereld lijken zonder problemen de oversteek over de Noordzee te maken.

Net zoals het aanvragen van een second opinion of het vermelden van tools en skills op je curriculum vitae nemen we in Nederland talloze woorden over vanuit het Engels. Eén van de termen die je steeds vaker hoort of over leest is “hooking up,” ook wel uitgedrukt als “hookup”. Dat het over een ontmoeting gaat is je niet ontgaan maar wat het precies betekent?

Misschien weet je al wel wat het betekent en vraag je je af of het iets voor je is. Wat de reden ook is, het is handig dat je weet waar “hooking up” precies over gaat als we het hebben over een hookup.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Wat is hooking up?

De term ‘hooking up’ wordt vaak in het wilde weg gebruikt, waardoor meerdere definities mogelijk zijn en iedereen het anders omschrijft of een andere uitleg geeft. Hooking up betekent in de meest gebruikte vorm dat je met iemand afspreekt om intiem te worden. Hoewel velen zeggen dat er daadwerkelijk sprake van seks moet zijn, zijn anderen van mening dat een hookup ook alleen uit kussen kan bestaan. Het fysieke contact staat centraal; of dat nu kussen, aanraken of meer is.

Een hookup staat daarmee gelijk als een ontmoeting met iemand anders om seksueel intieme handelingen te hebben, hoewel dat van tevoren niet afgesproken hoeft te zijn. Je hebt geen échte date met een relatie als einddoel, geen vaste relatie met de ander en ook is het geen seksdate.

Het hoeft bovendien niet om een eenmalig iets te gaan, zoals een one-night stand, maar kan net zo goed meerdere afspraken zijn met verschillende personen of de afspraakjes met een friend with benefits.

Waarom noemen ze het zo?

Er zijn veel verschillende redenen waarom ze het hooking up noemen. Eén van de belangrijkste redenen waarom ze het zo noemen is dat een vrij vaag begrip is zodat je niet de details hoeft te onthullen over wat er gebeurd is. Stel jezelf deze situatie voor.

Je hebt met iemand afgesproken om elkaar te leren kennen en er is iets tussen jullie gebeurt maar een toekomst? Daar ben je nog niet zo zeker over. Als ernaar wordt gevraagd door een vriend of vriendin wil je niet alles open en bloot op tafel leggen; “Ach, het was maar een hook-up.”

Met andere woorden, door het hooking up te noemen hou je het vaag terwijl je het in het midden laat wat er precies gebeurt is tussen jullie. Het voorkomt dat je een stempel opgedrukt krijgt en vermindert de sociale druk.

De hookup-cultuur

De media is het niet ontgaan dat hooking up populair is. Waarschijnlijk heeft Tinder daar een grote rol in gespeeld. Het heeft zelfs de naam gekregen van “hookup-cultuur;” het aangaan van losse seksuele contacten zonder verwachtingen van een relatie. Waar het ooit begon als een cultuur op Amerikaanse campussen is het door de bekende dating apps overgewaaid naar andere delen van de wereld.

Daten voor het vinden van een relatie is niet het doel en niet meer van deze tijd volgens velen. Wel de lusten, niet de lasten is de basis van de hookup-cultuur dat bovendien het gevolg lijkt te zijn van vrouwelijke vooruitgang. Vrouwen hebben meer controle over hun seksleven wat leidt tot veranderingen in de manier waarop zij voorzien in hun eigen behoeften. Het is niet verkeerd, alleen anders dan hoe het “vroeger” ging.

Met het toenemende gebruik van de dating apps lijkt het er niet op dat het einde van de hookup-cultuur in zicht is. Hooking up is niet meer de uitzondering op de regel; het is de nieuwe dating regel om rekening mee te houden als je anno 2018 een date zoekt.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Sapioseksueel: wat het is, kenmerken en signalen dat je dit bent

Slimme mensen: het is geen verrassing dat mensen zich aangetrokken voelen tot intelligente…