Interpol waarschuwt datingapp gebruikers voor nepinvesteringen

Michael Schouten
Door Michael Schouten
4 minuten leestijd

De coronacrisis heeft ons gedrag op het internet veranderd. We werken vaker thuis, shoppen vaker online en ons sociale leven speelt zich bijna alleen nog maar online af. Fraudeurs weten dat ook en daardoor speelt het financiële misbruik zich meer steeds af in de virtuele wereld. Maar terwijl iedereen inmiddels weet dat de namen van BN’ers misbruikt worden om internetgebruikers te verleiden tot nepinvesteringen, duikt nu een nieuwe vorm van oplichting op. De doelgroep? Gebruikers van datingapps, zo waarschuwt Interpol.

Omdat de coronamaatregelen ervoor hebben gezorgd dat datingapps sterk in gebruikersaantallen zijn gegroeid, hebben oplichters kans gezien om op deze trend in te spelen. Maar in plaats van de gebruikelijke datingfraude-technieken gebruiken zij een oplichtingstechniek die is gebaseerd op investeringsfraude. De nieuwe oplichtingsmethode is reden voor de International Criminal Police Organisation (Interpol) om een zogenoemde Purple Notice af te geven aan zijn 194 lidstaten.

In de kennisgeving van Interpol wordt een specifieke werkwijze – de modus operandi – uitgelegd die oplichters zijn gaan gebruiken op datingapps. Daarbij maken de oplichters misbruik van de kwetsbaarheden van de slachtoffers. Terwijl de slachtoffers denken dat ze met een “normale” match aan het chatten zijn, worden ze naar een ‘geavanceerde fraudeplan’ gelokt.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Hoe dat fraudeplan werkt?

In de beginfase van de zwendel wordt via een datingapp contact gelegd met het slachtoffer. De oplichter doet zich voor als een normale app-gebruiker en gaat een romance aan met het slachtoffer. Zodra ze regelmatig communiceren en er een bepaalde mate van vertrouwen is, deelt de cybercrimineel investeringstips met het slachtoffer. En terwijl deze tips worden gegeven, moedigt de oplichter het slachtoffer aan om ook te beginnen met deze vorm van investeren.

De slachtoffers downloaden een (nep)investeringsapp en openen een rekening, kopen verschillende financiële producten en werken zich een weg omhoog in de zogenaamde investment chain. Dit gebeurt allemaal onder het toeziend oog van hun nieuwe ‘vriend’. Om het slachtoffer aan te moedigen om deze fictieve investeringen te doen, prikkelt de oplichter het slachtoffer met beloningen, zoals hen te laten geloven dat ze de Gold- of VIP-status kunnen bereiken. Maar… niets is wat het lijkt.

“Zoals vaak het geval is bij dergelijke vormen van fraude, wordt alles zo gemaakt dat het er legitiem uitziet”, zegt Interpol. “Bewerkte screenshots, domeinnamen die griezelig veel op de echte websites lijken en ook de medewerkers van de klantenservice doen alsof ze de slachtoffers helpen bij het kopen van de juiste financiële producten.”

Het geld is weg

Op een dag, wanneer de slachtoffers financieel zijn uitgemolken, stopt echter al het contact. De slachtoffers hebben vanaf dat moment geen toegang meer tot de account en de oplichter verdwijnt, waardoor al het contact wordt verbroken. “Ze zijn verward, gekwetst en bang dat ze hun geld nooit meer zullen terugzien,” voegt Interpol eraan toe.

De afdeling Financiële Criminaliteit van Interpol heeft van over de hele wereld meldingen ontvangen van deze nieuwe zwendel. Daarom raden zij alle gebruikers van dating apps aan om ‘waakzaam, sceptisch en veilig te blijven bij het aangaan van online relaties’. En omdat we in coronatijden steeds meer tijd op het internet doorbrengen, is dit nu zelfs belangrijker dan ooit tevoren.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie