10 redenen waarom relaties falen

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
11 minuten leestijd

Je hebt al een aantal relaties in je leven gehad, maar iedere keer gaan ze uit als een nachtkaars. Het begint onstuimig en hartstochtelijk om niet lang daarna over te gaan in een saaie relatie zonder enige vorm van passie. Wat doe je toch verkeerd? Of ligt het toch echt aan de partners die je iedere keer uitkiest? Je probeert erachter te komen, maar het lukt maar niet.

Is er een patroon te vinden in al deze mislukte relaties? Wat zijn de redenen waarom relaties falen? En nog belangrijker: wat kun je eraan doen dat je de volgende keer wel slaagt?

Falen is leren

Laten we met het goede nieuws beginnen: van een gefaalde relatie kun je altijd wat leren. Per definitie kun je immers niets leren als je nooit faalt. Probeer de relaties die je hebt gehad dus te analyseren om erachter te komen waar je in de toekomst op moet letten. Waar gaat het precies mis? Wanneer begon de relatie bergafwaarts gaan? Wat heb je zelf gezegd of gedaan? Je kunt er niets meer aan veranderen, maar je kunt er op z’n minst wat van opsteken.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

  • Zijn er misschien momenten waarop je anders had kunnen reageren?
  • Zijn er dingen die je per ongeluk zegt, maar achteraf spijt van hebt?
  • Maak je genoeg tijd vrij voor je partner?
  • Laat je genoeg zien hoeveel van je diegene houdt?
  • Zijn er bepaalde dingen die je van tevoren al had kunnen zien?
  • Hebben al deze exen iets gemeenschappelijks?
  • Is er een patroon te ontdekken in deze gefaalde relaties?

Dit zijn dingen waar je bij jezelf kunt nagaan of je dit in een toekomstige relatie anders wilt gaan aanpakken. Het zijn de fouten die je niet een tweede keer gaat maken. Let ook vooral op de rode vlaggen zodat je de volgende keer niet weer in dezelfde kuil valt.

10 redenen waarom relaties falen

Relaties komen en gaan. Elke verbroken relatie is echter een kans om te leren. Het gaat er dus niet om hoe vaak je faalt in je relaties, maar wat je ervan leert. Falen is onderdeel van het liefdesspel. Dit zijn 10 redenen waarom relaties falen.

1. Jullie zijn constant aan het ruziën

Een teken dat jullie niet bij elkaar horen, is als jullie meer aan het ruziën zijn dan dat je samen lol hebt. Ieder koppel heeft discussies, irritaties en frustraties. Maar als jullie het slechtste in elkaar naar boven halen is dat niet goed. Meestal zijn ruzies een gevolg van slechte communicatie. Als je dingen niet met elkaar bespreekt en daardoor alles ophoopt, kan dit tot grote explosies leiden.

Wat je eraan kunt doen:

Werk aan je communicatieve vaardigheden. Probeer samen meer open gesprekken te hebben. Als jullie er samen echt niet uitkomen, ga dan naar een relatietherapeut.

2. Gebrek aan vertrouwen

Wederzijds vertrouwen is een van de belangrijkste pijlers van een gezonde relatie. Als er een tekort aan is, of helemaal niet, dan gebeurt het vaak dat de relatie faalt. Het wantrouwen in een partner kan komen door een verleden waarin een ex is vreemdgegaan, of een gebrek aan zelfvertrouwen, waardoor het moeilijk is om anderen te vertrouwen. Of het wantrouwen kan natuurlijk veroorzaakt zijn door iets wat in de huidige relatie is gebeurd.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Wat je eraan kunt doen:

Ga na bij wie de vertrouwensproblemen liggen. Waar komt dit precies vandaan? Wat is de oorzaak? En is het nog te herstellen?

3. Je bent te aanhankelijk

Je hoeft niet afhankelijk te zijn van je partner om gelukkig te zijn. Naast liefde, zijn een carrière, vriendschappen, familie en andere hobby’s ook heel belangrijk. In een gezonde relatie hebben beide partijen een eigen leven waar ze geluk uit halen. Als je zelf niet gelukkig bent, word je dit ook niet in een relatie.

Wat je eraan kunt doen:

Dit is helaas een reden waar je niet heel veel aan kunt doen. Ga bij jezelf na of je alleen je geluk uit deze relatie haalt of ook nog uit andere aspecten in het leven.

4. Perfectie verwachten

Iedereen heeft het beeld van de perfecte partner in zijn of haar hoofd. Een lijst van eigenschappen waaraan diegene moet voldoen. Helaas bestaat die perfecte partner niet. Ook heeft niemand een perfecte relatie. We hebben allemaal hoge verwachtingen als het gaat om liefde en we kunnen ons teleurgesteld voelen als deze verwachtingen niet waargemaakt worden.

Wat je eraan kunt doen:

Laat je hoge verwachtingen los. Geen enkele relatie is perfect. Leer van iemand te houden met al zijn goede en slechte kanten. Iedereen heeft bepaalde gebreken, jij ook, en dat is helemaal niet erg.

5. Jullie willen niet dezelfde dingen

Vaak is het in de beginfase van de relatie moeilijk om echt aan je partner te vragen wat diegene wil en wat hij van de relatie verwacht. Wil de ander echt een serieuze relatie, trouwen of kinderen? Vaak denken mensen dat ze degene kunnen zijn die de ander kan veranderen. Dus ook al wil deze persoon op dit moment nog geen serieuze relatie, dan denken ze dat daar wel verandering in te brengen valt. Helaas werkt dat niet zo.

Wat je eraan kunt doen:

Probeer in het begin van de relatie al een goed gesprek te hebben over wat jullie beiden zoeken in een relatie. Wat verwachten jullie? Wat wil jij bereiken en de ander? Zo kom je niet voor latere verrassingen te staan.

6. Verschillende prioriteiten

Als je verschillende prioriteiten hebt, gaat dit de relatie op de lange termijn opbreken. Wil jij een camper kopen en de wereld rondreizen? Maar de ander wil een huis kopen en zo snel mogelijk kinderen? Als jullie compleet andere prioriteiten in het leven hebben, gaat het niet tussen jullie werken.

Wat je eraan kunt doen:

Je zult nooit helemaal dezelfde prioriteiten hebben, maar zorg er in ieder geval voor dat je op een aantal vlakken je wel op dezelfde lijn zit. Zoals carrière, relatie en familie.

7. Jullie komen in een permanente sleur

In het begin van een relatie is alles nieuw en spannend, maar als een koppel een aantal jaar bij elkaar is, ontkom je niet aan een sleur. In plaats van romantisch samen uit eten, hebben jullie het over de uitgaven van de maand. Een sleur is normaal, maar als je er samen echt niet uitkomt, is dit geen goed teken voor de relatie.

Wat je eraan kunt doen:

Probeer uit die sleur te komen. Plan iets nieuws, ga samen op date, houd het spannend. Je moet altijd moeite in de relatie blijven steken.

8. Jullie passen niet goed bij elkaar

Er zijn grofweg vier manieren waarop je bij elkaar kunt passen: fysiek, emotioneel, intellectueel en spiritueel. Als je totaal niet bij elkaar past op elk van deze vlakken, passen jullie persoonlijkheden niet bij elkaar en gaat de relatie dus niet werken.

Wat je eraan kunt doen:

Probeer in de beginfase van de relatie al goed na te gaan of deze persoon elk van deze vakjes aankruist. Je kan dan intellectueel heel goed bij elkaar passen, maar als de fysieke aantrekkingskracht er niet is, zal de relatie op lange termijn niet gaan werken.

9. Gebrek aan communicatie

Gebrek aan communicatie is een van de voornaamste redenen waarom relaties falen. Dit kan zich uiten in verschillende vormen. Je kunt allebei onbewust niet genoeg met elkaar delen of kleine irritaties worden niet genoeg geuit, waardoor er frustraties ontstaan. Het kan zijn dat iemand niet tegen kritiek kan of zijn of haar eigen fouten niet kan toegeven. Al deze kleine onderdelen kunnen zich gaan opstapelen en uiteindelijk als een vulkaan uitbreken.

Wat je eraan kunt doen:

In een gezonde relatie moet je open en eerlijk met elkaar kunnen communiceren. Je moet je veilig en comfortabel voelen bij je partner om bepaalde dingen te kunnen zeggen. Let ook op dat de communicatie niet alleen verbaal is. Laat het ook zien in bepaalde acties dat je van elkaar houdt.

10. Jullie groeien uit elkaar

Stel je voor, jullie hebben elkaar op de middelbare school ontmoet en sindsdien zijn jullie bij elkaar. Maar nu, 10 jaar later, lijken jullie weinig gemeen te hebben. Het leven is zo anders in vergelijking met de puberteit. Zo kun je steeds meer uit elkaar groeien en erachter komen dat jullie toch niet zo goed bij elkaar passen.

Wat je eraan kunt doen:

Dit is helaas een reden waar je niks aan kunt doen. Het is niemands fout. Het mocht helaas niet zo zijn.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie