Home Dating apps Kittenfishing: wat is het en is het een probleem?

Kittenfishing: wat is het en is het een probleem?

3 minuten leestijd
0
kittenfishing

De wereld van online dating is soms een mijnenveld waar je als een weg tussen de mijnen probeert te vinden. Allerlei nieuwe situaties doen zich voor als je je op een dating app begeeft. De kans is zelfs groot dat je op een gegeven moment te maken krijgt met ghosting, breadcrumbing of zelfs al een keer op de bench geplaatst bent. Kittenfishing klinkt wat schattiger dan catfishing maar het is bijna net zo slecht. Het is de “light” versie van catfishing maar de gevolgen kunnen hetzelfde zijn.

Wat is het?

Kittenfishing is een nieuwe term die je liefdesleven in gevaar zou kunnen brengen en je hebt het bijna zeker ervaren zonder het te beseffen. De term beschrijft de situatie waarin je jezelf op een onrealistisch positieve manier presenteert op een dating app.

Als catfish doe je je voor als een totaal andere persoon, als kittenfish doe je zo je best om jezelf in het beste licht te zetten dat je niet meer jezelf bent. Het kan opzettelijk gebeuren, door bijvoorbeeld over je leeftijd of lengte te liegen, maar het kan ook onbewust gebeuren door je “beter” voor te doen dan je bent.

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Eén van de meeste gehekelde manieren om iemand te kittenfishen is door je eigen foto’s met teveel filters te bewerken zodat je niet meer op jezelf lijkt, of een compleet andere versie van jezelf. Waar het bij kittenfishing om gaat is dat je jezelf anders voordoet dan je in werkelijkheid bent. Dit kan de mensen met wie je afspreekt verrassen over hoe je in het echt bent.

Het komt veel voor

Niet verwonderlijk komt kittenfishing veel voor in de praktijk. Bijna alle singles hebben wel iets overdreven om zichzelf net iets aantrekkelijker te maken voor de ander. Volgens onderzoek van het Pew Research Center heeft 54% van de singles op dating apps een situatie meegemaakt waarin een date in het echt compleet anders was1.

De technologie helpt niet alleen om op elk moment van de dag op de hoogte te blijven maar het kan ook het werk van Moeder Natuur verbergen of verbeteren. Programma’s zoals Photoshop en beauty-apps met filters voor foto’s kunnen helpen om rimpels te verwijderen, de huidskleur te veranderen en iemand jonger laten lijken. Er zijn nog maar weinig singles over die foto’s op een dating app gebruiken die niet bewerkt zijn.

Dating app Hinge deed onderzoek onder haar leden om erachter te komen hoeveel singles kittenfishen2. Uit dit onderzoek bleek dat 38% van de mannen er te maken heeft gehad en 24% van de vrouwen. Interessant is dat slechts 2% van de mannen en 1% van de vrouwen aangeeft dat ze zichzelf ooit anders hebben voorgedaan.

Waar singles over liegen

Als het belangrijk is om jezelf op je best te presenteren dan zijn er maar weinig singles die nergens over liegen. Maar liefst 53% van de singles in de Verenigde Staten liegt op het profiel en 43% in het Verenigd Koninkrijk vind dat een leugen in een datingprofiel moet kunnen. Waar de singles het meest over te liegen? Mannen zijn geneigd om hun lengte te overdrijven, terwijl vrouwen vaak de waarheid over hun gewicht proberen te verbloemen.

Wat is het probleem?

kittenfishHet probleem met kittenfishing is dat het onschuldig lijkt om over iets “kleins” te liegen, of je profiel beter te maken met een leugentje om bestwil, maar dat is het niet. Jezelf aantrekkelijker maken door te liegen of foto’s van jezelf te bewerken helpt je misschien om meer Tinder matches te scoren maar het helpt je niet om verder dan de eerste date te komen.

De singles die dit doen realiseren niet dat kittenfishing een real-life ontmoeting niet makkelijker maar juist moeilijker maakt. Het onrealistische beeld die de ander heeft van je heeft gekregen kun je niet waarmaken. Het gevolg is een date waarin de kans groot is dat de ander op je afknapt, omdat je niet op de persoon van de foto’s lijkt of je betrapt wordt op je leugens.

Door te kittenfishen lukt het je vaker om een eerste date te regelen maar daar blijft het vaak bij. De verwachtingen die anderen van je hebben komen niet overeen met de werkelijkheid. Alsof daten in het digitale tijdperk niet moeilijk genoeg is maakt kittenfishing het nog moeilijker; niet alleen voor degene die het doet maar ook voor de ander die teleurgesteld achterblijft.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating apps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Ongewenste berichten op Tinder: Stoort Dit Jou en Weet Je Het Zeker?

Ontvang je wel eens een ongewenst bericht op Tinder? Binnenkort zou dat minder vaak voor m…