Hoe maak je vrienden als volwassene?

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
10 minuten leestijd

Op de middelbare school of tijdens je studie had je waarschijnlijk een grote vriendenkring. Tijdens werk, wekelijks bij het uitgaan of tijdens een groepsproject ontstonden allemaal nieuwe vriendschappen. Deze spontane ontmoetingen komen als volwassene echter een stuk minder vaak voor. Een hoop mensen hebben op deze leeftijd een vaste vriendenkring en als je een vaste baan hebt, dan zul je ook een stuk minder nieuwe mensen ontmoeten.

Het kan daarom onmogelijk lijken om nieuwe vrienden te maken. Toch hoef dit helemaal niet zo te zijn. Dit zijn een aantal tips om vrienden te maken als volwassene. En ook geven we een aantal adviezen over dingen die je kunt doen en worden er plekken genoemd waar je als volwassene vrienden kunt maken. Wil je graag een nieuwe vriendschap sluiten? Wie weet kunnen onderstaande tips je daarbij helpen.

Waarom vrienden hebben van belang is

Als kind of tiener was het waarschijnlijk een stuk makkelijker om vrienden te maken. Je was minder bang om afgewezen te worden en ook was je minder kieskeurig over vrienden. Maar nu je volwassen bent, kan het een stuk lastiger zijn om vrienden te maken. Uit onderzoek blijkt dat na je 25e je vriendschappen minder worden. Dit heeft onder andere te maken met de veranderingen van baan, trouwen en verhuizingen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Toch is het belangrijk om een stabiele vriendenkring te hebben. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat mensen met 10 vrienden – of meer – gelukkiger zijn dan mensen die daar (ruim) onder zitten. Daarnaast blijkt het hebben van vrienden ook van belang voor je gezondheid. Mensen met een grote groep vrienden hebben namelijk maar liefst een 50% lagere kans op overlijden dan mensen die dit niet hadden. Dit zijn 10 tips voor volwassenen die nieuwe vrienden willen maken.

1. De juiste mindset hebben

Als je vrienden wilt maken, is het van belang dat je de juiste mindset hebt. Zo moet je bijvoorbeeld niet denken dat je nooit nieuwe vrienden gaat maken, aangezien dit je zeker niet gaat helpen. Probeer juist open te zijn. Ga niet op zoek naar mensen met exact dezelfde interesses, maar wees open-minded over mogelijke vrienden. Probeer niet bang te zijn om afgewezen te worden en pieker niet te veel. Probeer zo open mogelijk te zijn en laat alles op je afkomen wat er gebeurt.

2. Maak een lijst van mogelijke vrienden

Vrijwel iedereen heeft personen in hun omgeving die ze eigenlijk wel beter zouden willen leren kennen. Het kan daarom helpen om een lijst te maken van mensen met wie je wel eens zou willen afspreken. Daarnaast is het uiteraard niet genoeg om alleen een lijst te maken. Als je nieuwe vrienden wilt maken dan zul je initiatief moeten tonen en contact moeten zoeken met deze personen. Nodig je collega bijvoorbeeld uit voor een etentje of BBQ.

3. Zoek vrienden dicht bij huis

Je denkt dat je iedereen in jouw omgeving al kent, maar dit is waarschijnlijk helemaal niet waar. Er zullen misschien een hoop mensen zijn in je straat of dorp die je nog amper hebt gesproken. Ga daarom eens langs bij je buren of nodig ze eens uit voor een kop koffie. Wie weet vind je wel mensen met dezelfde hobby’s en interesses.

Ook op je werk heb je misschien wel collega’s met wie je na werktijd zou kunnen afspreken om ze persoonlijker te leren kennen. Het is dus een tip om gebruik te maken van de relaties die je al hebt; op deze manier kun je snel en gemakkelijk nieuwe vriendschappen sluiten.

eerste stap

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

4. Zet de eerste stap

Hoe moeilijk het ook kan zijn, het is toch van belang om de eerste stap te zetten. Vrienden zullen namelijk niet zomaar komen aanwaaien; je zult er moeite voor moeten doen. Ook al ben je bang om afgewezen te worden, probeer over die angst heen te stappen. Als je het gevoel hebt dat je het met iemand kunt vinden, dan kun je iemand aanspreken om samen iets te gaan drinken. Er bestaat altijd de kans dat iemand nee zegt, maar een hoop mensen vinden het alleen maar leuk als ze worden uitgenodigd.

5. Accepteer uitnodigingen

Het kost moeite en tijd om nieuwe vrienden te maken. Als je het druk hebt met werk, dan kan het er soms wel eens bij inschieten. Maar als iemand je uitnodigt om iets leuks te gaan doen, dan is het goed om deze uitnodigingen te accepteren. Het is een geweldige manier om nieuwe deuren voor je te openen en vriendschappen te sluiten.

6. Trek jezelf uit je comfortzone

Als je nieuwe vrienden wilt maken, is het van belang dat je je horizon verbreedt. Doe dingen die je nog nooit hebt gedaan en ga eens iets heel nieuws doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een nieuwe cursus of een buurtborrel waar je niemand kent? Dit kan natuurlijk spannend zijn, maar kan je enorm helpen om nieuwe mensen te ontmoeten. Wie weet maak je een nieuwe vriend op vriendin én vind je ook nog eens een nieuwe interesse.

social media

7. Gebruik je sociale media

Sociale media zijn er voor om mensen met elkaar in contact te brengen. Je accounts op Facebook of een andere vorm van sociale media zijn dus perfect om nieuwe vrienden te maken. Een groot aantal van deze ‘vrienden’ op Facebook ken je waarschijnlijk helemaal niet zo goed. Stuur daarom eens een berichtje om af te spreken en elkaar beter te leren kennen. Ook kun je sociale media gebruiken om evenementen te organiseren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een buurtetentje of een spelletjesavond bij jou thuis?

8. Ga naar de fitness

Een hoop mensen ontmoeten vrienden tijdens het sporten. Het klinkt misschien een beetje cliché maar de fitness is een perfecte locatie om nieuwe vrienden te maken. Je kunt gemakkelijk een gesprek beginnen met iemand naast je. Daarnaast kun je ook bijvoorbeeld meedoen aan groepslessen om daar nieuwe mensen te leren kennen. Wie weet is het wel het begin van een mooie vriendschap!

9. Ga bij een club of cursus

Als je een hobby hebt, maar deze tot nu toe vooral individueel beoefent, kan het een goede mogelijkheid zijn om lid te worden van een club. Wat dacht je bijvoorbeeld van een boekenclub of een cursus koken of handwerk? Er zijn tal van cursussen of verenigingen waar je lid van kunt worden. Ook kan lid worden van een sportvereniging een goed optie zijn.

Als je bijvoorbeeld al tijden wilt beginnen met volleybal, golf of tennis, is het een leuk idee om je in te schrijven. Naast dat je sportief bezig bent, zullen er een groot aantal activiteiten worden georganiseerd door de vereniging. Je zult hier tal van nieuwe mensen ontmoeten en wie weet leuke vriendschappen kunnen sluiten.

10. Speciale vriendenplatforms

Vind je het toch te spannend om zomaar op iemand af te stappen of lid te worden van een nieuwe vereniging? Dan kun je ook gebruik maken van speciale online platforms. Deze zijn er namelijk voor gemaakt om nieuwe mensen te ontmoeten. Je zult hier dus ook alleen personen tegenkomen die ook op zoek zijn naar nieuwe vriendschappen. Er zijn tal van apps of websites waar je gebruik van kunt maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van MeetUp, Nieuwe Mensen Leren Kennen, Bumble of Badoo? Dit zijn de populairste opties:

Een van de uitdagingen als het gaat om het vinden van nieuwe vrienden, is weten waar je moet zoeken. Veel mensen nemen maar gewoon aan dat er geen vrienden voor hun te vinden zijn. Het probleem is echter dan vaak niet dat er geen mogelijkheden zijn, maar dat je niet de moeite doet om deze personen te vinden. Het gaat er dus vooral om dat je stilstaat bij de mogelijkheden en geen enkele kans op vriendschap laat liggen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
1 reactie