Single of relatie: wat is beter? 24 voor- en nadelen naast elkaar

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
15 minuten leestijd

Wat is nu beter? Single zijn of een relatie hebben? Om daar eerlijk antwoord op te geven moet je natuurlijk eerst weten wat het fundamentele verschil is tussen single zijn en een relatie hebben. En daarnaast zijn er een aantal voordelen en nadelen aan het single zijn, zoals er ook voordelen en nadelen gekoppeld zijn aan relaties.

We vertellen je alles over de verschillen. Maar we beginnen met de uitleg van het fundamentele verschil tussen single zijn en een relatie hebben.

Het fundamentele verschil tussen single en relatie

Het wezenlijke verschil single zijn en een relatie hebben kun je als volgt omschrijven. Als je single bent dan ben je aan niemand gebonden. Als je een relatie hebt, dan ben je wel gebonden aan minstens één persoon. Het is heel simpel, maar het heeft een grote invloed op hoe jij je leven kunt leiden.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Iemand die single is hoeft eigenlijk met niemand rekening te houden. Je kunt zelf beslissen wat je wilt doen, wat je doet en wat je zegt. Ook kun je met iedereen daten en uitgaan. Je hoeft geen rekening te houden met de gevoelens van anderen. Als je wilt, kun je de hele nacht opblijven, maar je kunt ook op tijd naar bed gaan. Als single heb je vooral heel veel vrijheid. Je hebt de regie over je leven in eigen handen. Niemand bepaalt wat jij moet doen.

Als je een relatie hebt, dan is het wel anders. Zelfs als jullie nog niet samenwonen, moet je rekening houden met je partner. Het is niet meer mogelijk om met andere mensen te daten. Althans, dat wordt meestal niet gewaardeerd door een partner. Je kunt niet meer alles doen wat je zelf wilt, maar je zult bepaalde dingen samen moeten beslissen.

Wat is beter?

Wat is beter? Single zijn of een relatie hebben? Dat is een vraag die alleen jijzelf kunt beantwoorden. Wat je vaak ziet, is dat mensen die single zijn graag een partner willen om dingen mee te delen. En mensen die een relatie hebben, willen graag weer een keer de vrijheid van het vrijgezellenleven hebben. Wat beter is kun je dus niet per definitie zeggen. Oftewel: het is persoons- en tijdgebonden en afhankelijk van je levensfase en hoe jij je op dat moment voelt.

De voordelen van single zijn

Single zijn wil zeggen dat je geen vaste partner hebt waarmee je je leven deelt. Als je single bent heb je een aantal voordelen ten opzichte van iemand die een relatie heeft. Die voordelen zijn:

1. Je hoeft aan niemand verantwoording af te leggen

Je kunt doen en laten wat jij wilt en wanneer je dat wilt. Of je nu dagenlang op de bank blijft liggen of elke dag gaat sporten: het is aan jou wat je met je tijd doet.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

2. Je kunt ontdekken wie je nu echt bent

Als je single bent leer je jezelf echt goed kennen. Je wordt niet beïnvloed door de mening, gewoontes, normen en waarden van een partner. Je kunt je passies en interesses ontdekken. En je kunt je optimaal ontwikkelen.

3. Je kunt jouw carrière op de eerste plaats zetten

Als je single bent heb je tijd genoeg om te investeren in je carrière. Dit is vooral een voordeel als je echt het beste uit jezelf wilt halen op het gebied van werk en ontwikkeling.

4. Je kunt je eigen tijd indelen

Het grote voordeel van single zijn is dat er geen partner is die jouw tijd en aandacht nodig heeft. Natuurlijk is er een vriendengroep, maar als jij een avondje lekker rustig op de bank wil zitten, dan kan dat gewoon als je single bent.

5. Je kunt meer tijd met je familie en vrienden doorbrengen

Als je geen relatie hebt, dan heb je alle tijd om met je familie en vrienden door te brengen. Je hebt geen last van een partner die ook aandacht wil. En je hebt ook geen last van schoonfamilie waarmee je op stap moet.

6. Je hoeft je geld niet te delen

Als je single bent is alles wat je verdient ook echt van jou. Je hoeft je geldzaken niet met een partner te delen. En je mag ook zelf weten waar je het aan opmaakt.

De nadelen van single zijn

Naast de genoemde voordelen, kleven er ook nadelen aan het single zijn. Die nadelen zijn:

1. Je kunt eenzaam zijn

Als je single bent, ligt de eenzaamheid op de loer. Je hebt geen partner om dingen mee te delen. Als je niet zo lekker in je vel zit, kun je dit niet bij iemand kwijt. Daarom kun je je als single sneller eenzaam en alleen voelen.

2. Je kunt bang zijn om alleen te blijven

Onbewust kun je als single de angst creëren dat je voorgoed alleen blijft. Je kunt je daardoor in een relatie storten die eigenlijk niet goed voor je is. Of druk gaan voelen dat een relatie nodig is.

3. Je voelt je soms het vijfde wiel aan de wagen

Als je single bent en de rest van je vrienden hebben allemaal wel een relatie, dan kun je je al snel het vijfde wiel aan de wagen voelen. Je merkt ook dat je vrienden die wel een relatie hebben met elkaar afspreken en niet met jou.

4. Je komt altijd alleen thuis

Als je single bent, dan kom je natuurlijk altijd alleen thuis. Je kunt een kat nemen, dan word je in ieder geval begroet na een dag hard werken. Maar er is niemand met wie je je dag kunt doorspreken.

5. Je moet alles alleen doen

Als je single bent, moet je alles alleen doen. Denk aan de boodschappen, het huis schoonmaken, maar ook het uitzoeken van een nieuwe bank of tuinset.

6. Je kunt een kinderwens hebben

Een kinderwens hebben terwijl je single bent is een probleem. Hoewel het mogelijk is om in je eentje een kind te verzorgen, is dat wel moeilijker als je alleen bent.

De voordelen van een relatie hebben

Als je een relatie hebt, heb je iemand met wie je lief en leed deelt. Ook als je nog niet samenwoont, dan weet je wel dat je altijd bij je partner terecht kunt. Het hebben van een relatie heeft een aantal voordelen, namelijk:

1. Je hebt altijd iemand die voor jou klaarstaat

Iemand die je door dik en dun steunt, in goede en slechte tijden. Je kunt op je partner rekenen. Dat is erg fijn en geruststellend. Je hebt altijd iemand met wie je de leuke dingen, maar ook de minder leuke dingen kunt delen.

2. Je voelt je op je gemak bij die persoon

Jullie kennen elkaar door en door. Dat zorgt ervoor dat jullie je eigenlijk nooit ongemakkelijk voelen bij elkaar. Dat geeft een veilig en vertrouwd gevoel.

3. Je hoeft nooit meer ergens alleen naar toe

Als er een feestje is, dan heb jij altijd iemand om mee te nemen. Je hoeft dus nooit meer op zoek naar een date als je bent uitgenodigd voor een feest, waarbij je iemand mag meenemen.

4. Je hebt een beste vriend(in)

Het mooiste van het hebben van een relatie is dat jullie naast liefdespartners ook beste vrienden zijn. Jullie kennen elkaar door en door. Jullie hebben een hechte vriendschap én er is liefde. Beter kun je het niet hebben.

5. Je partner kan je inspireren

Meestal is er een levenspartner die net iets anders is dan jij bent. En dat kan ervoor zorgen dat je partner een grote inspiratiebron voor jou kan zijn. Jij wilt voor je partner ook de beste versie van jezelf zijn en dat inspireert jou om ook aan jezelf te werken.

6. Je kunt dromen over een toekomstig gezin

Met een partner is een eigen gezin natuurlijk veel dichter bij dan wanneer je single bent. Als je een relatie hebt, kun je alvast wegdromen en denken aan jullie kinderen en uiteindelijk misschien wel aan jullie kleinkinderen.

De nadelen van een relatie hebben

Ook het hebben van een relatie heeft nadelen. Namelijk:

1. Je kunt het voor lief gaan nemen

Als je een relatie hebt met iemand kan het ook te comfortabel worden. Dat uit zich dan in dat je jezelf niet meer aantrekkelijk maakt voor je partner. En andersom natuurlijk ook. Je laat scheten en boeren in het bijzijn van je partner. Je loopt continu in die joggingbroek. De aantrekkingskracht wordt dan al snel minder. Als je niet oppast, leven jullie als broer en zus, of als zussen, of als broers.

2. Je moet verantwoording afleggen

Als je een relatie hebt, moet je verantwoording afleggen aan je partner. Je moet rekening houden met de agenda van je partner. Maar je moet ook rekening houden met zijn of haar gevoelens, emoties, wensen en idealen. Soms betekent dit dat je dingen die je heel graag wilt moet uitstellen, of gewoon niet meer moet doen. Een relatie hebben is niet vrijblijvend.

3. Je maakt gezamenlijke beslissingen

Dat kan gaan over wat jullie die avond gaan eten, maar ook wat je het weekend gaat doen, welke bank je wilt, of welke gordijnen er moeten komen.

4. Je krijgt financiële verantwoordelijkheid

Als je een relatie hebt, dan heb je ook financiële verantwoordelijkheid. Misschien wil je partner wel heel graag sparen, dan kun jij niet zomaar al het geld over de balk smijten. Daarover zul je afspraken moeten maken met je partner. Je kunt dit niet meer helemaal zelf beslissen.

5. Je krijgt de schoonfamilie erbij

Je partner heeft waarschijnlijk ook familie. Dus als je een relatie hebt, dan krijg je er gratis een schoonfamilie bij. Dat kan even wennen en aanpassen zijn. Sommige mensen vind je misschien wel helemaal niet leuk en toch zul je ze regelmatig zien op verjaardagen en met de feestdagen.

6. Je hebt gezamenlijke vrienden met wie het kan botsen

Jullie zullen waarschijnlijk een eigen vriendengroep hebben en dat is soms lastig om die samen te brengen. Jullie kunnen elkaar wel leuk vinden, maar het is maar de vraag of jullie vriendengroepen ook met elkaar overweg kunnen.

Single of een relatie: wat is beter?

Nu je alle voordelen en nadelen op een rij hebt, kun je voor jezelf afwegen wat beter is. Je kunt jezelf ook een aantal vragen stellen om een antwoord op deze vraag te krijgen. Bijvoorbeeld kun je je afvragen of je gelukkiger zou zijn als je single zou zijn? Denk je dat dat het geval is, dan ben je nu vast niet gelukkig in je relatie of je huwelijk. Het is dan verstandig om voordat je de handdoek in de ring gooit, eerst met je partner te praten. Misschien kunnen jullie de relatie weer beter maken.

Wat beter is? Dat hangt van je persoonlijke situatie af. Je weet zelf wel of je gelukkig bent in je relatie, maar je weet ook of je gelukkig bent met je single bestaan.

Ben je gelukkiger als je single bent?

Of je gelukkiger bent als je single bent, of juist gelukkiger bent als je een relatie hebt, dat is bij ieder persoon anders. Je kunt heel gelukkig single zijn. Vooral als je je leven op de rit hebt, veel vrienden hebt en goed alleen kunt zijn. Je kunt echter ook heel tevreden zijn in een relatie. In dat geval versterken jullie elkaar en halen jullie het beste in elkaar naar boven.

Kortom: er is geen pasklaar antwoord op de vraag of je als single gelukkiger bent of juist als je een relatie hebt. Dat ligt aan het leven dat je leeft en aan alle wensen, dromen en eisen die je aan het leven stelt.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie