Na hoeveel jaren relatie zijn stellen het minst tevreden? Dit zegt onderzoek

Michael Schouten
Door Michael Schouten
5 minuten leestijd

Als het op relaties aankomt, zijn we het er allemaal over eens dat de beginfase het allerleukst is. Er is geen enkele wetenschapper voor nodig om dat te bevestigen. We zijn opgewonden over onze nieuwe liefde en kunnen er geen genoeg van krijgen. Verliefdheid maakt gelukkig. Maar naarmate we verder rollen in de relatie, komt de algemene sleur van het dagelijks leven wat meer naar de voorgrond. Het is dit moment dat mensen beseffen dat het allemaal vanzelf leek te gaan… totdat het niet meer vanzelf ging.

Verliefdheid duurt jammer genoeg niet eeuwig. Na de eerste fase keren de hormonen terug naar een stabiel niveau en dan komt ook de persoonlijke bagage tevoorschijn. De relatie gaat in de onderhoudsmodus en het is maar de vraag of en hoe voor hoelang het blijft werken. Niemand kan het ontkennen: gelukkig worden en tevreden blijven in een relatie is moeilijk.

Hoe tevreden mensen zijn met hun relaties is afhankelijk van een ontelbaar aantal factoren. Maar ondanks dat niemand weet hoeveel factoren het precies zijn, proberen onderzoekers al vele jaren te ontcijferen wat mensen gelukkig maakt in hun relaties. Op basis van de onderzoeken die wetenschappers hebben uitgevoerd weten ze al heel goed wat welke gewoontes de gelukkigste stellen hebben en welke gewoontes een relatie verpesten.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Intussen vergeten onderzoekers één ding nooit wanneer ze een onderzoek uitvoeren: hoe tevreden je bent met een relatie verandert continu. Het is niet constant. En daarom hebben psychologen van de University of Bern onderzocht na hoeveel jaren stellen het minst tevreden zijn met hun relatie.

Na dit aantal jaren relatie zijn mensen het minst tevreden

Doorgaans wordt gedacht dat mensen tijdens de beginfase het meest tevreden zijn met hun relatie. Daarna neemt het geleidelijk af en worden mensen steeds minder tevreden met hun relatie. Om deze gedachte te onderzoeken analyseerden de Duitse psychologen de gegevens van meer dan 165.000 mensen die deelnamen aan verschillende onderzoeken. In deze onderzoeken gaven zij aan hoe tevreden ze waren met hun relatie en wat de relatieduur was ten tijde van de ondervraging.

Uit de resultaten blijkt dat mensen het minst tevreden met hun relatie zijn bij een duur van 10 jaar. Gemiddeld zijn mensen het minst tevreden met hun relatie als de 10-jarige mijlpaal wordt bereikt, terwijl de tevredenheid het hoogst is aan het begin van de relatie en na een relatieduur van 20 jaar.

relatieduur gelukkig
Development of Relationship Satisfaction Across the Life Span (2021)

Minder investeren, minder resultaat

Janina Larissa Bühler, hoofdauteur van het onderzoek, zegt in PsychologyToday: “Communicatiepatronen zijn een waarschijnlijke factor. Aan het begin van een relatie investeren stellen vaak tijd en energie in constructieve en effectieve communicatie. In de loop van de relatie investeren stellen echter vaak minder tijd en energie in het constructief omgaan met hun conflicten, wat kan leiden tot een lagere tevredenheid over de relatie.”

Het goede nieuws is dat een relatieduur van tien jaar weliswaar het dieptepunt is voor de gemiddelde relatie, maar dat het daarna ook weer beter wordt. De relatiedip is slechts tijdelijk. Uit het onderzoek blijkt dat de tevredenheid over de relatie weer zal toenemen zodra het 10-jarige dieptepunt is overwonnen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Stellen met kinderen zijn minder tevreden

De bevindingen tonen ook aan dat stellen met kinderen over het algemeen minder tevreden zijn over hun relatie dan stellen die geen kinderen hebben. Maar dat is dan ook het enige kenmerk dat de onderzoekers konden vinden als verklaring voor het feit dat sommige mensen meer tevreden waren met hun relatie, terwijl anderen minder tevreden waren. Ze keken naar de verschillen tussen vrouwen en mannen, leeftijden en vergeleken stellen uit verschillende landen, maar ontdekten dat – behalve het hebben van kinderen – er geen grote verschillen zijn tussen de gelukkige en minder gelukkige stellen.

Minder gelukkig, niet ongelukkig

Hoewel we het de hele tijd over een relatiedieptepunt hebben, toont het onderzoek aan dat het in werkelijkheid nog wel meevalt. Want zelfs op het laagste punt komt de gemiddelde relatietevredenheid nooit onder 77% van het maximaal mogelijke. Dus zelfs als je na tien jaar in een relatie minder gelukkig bent dan eerder in de relatie (of later), dan is de tevredenheid over het algemeen nog steeds redelijk hoog.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie