‘Meeste stellen blijven tevreden met relatie nadat ze ouders worden’

Michael Slender
Door Michael Slender
4 minuten leestijd

Luiers verschonen, 8 flesjes voeding per dag klaarmaken, een verdubbeling van de huishoudelijke taken en ook nog een gebrek aan slaap: het zijn allemaal potentiële bronnen van relatiestress waar je als stel mee te maken hebt als je aan het ouderschap begint. Maar al die extra druk op de relatie betekent niet meteen dat het leidt tot een slechtere relatiekwaliteit. Dat blijkt uit recent onderzoek van de University of Toronto.

Ondanks het feit dat iedereen weet dat het ouderschap relaties onder druk zet, heeft nieuw onderzoek aangetoond dat het de betrokkenheid en tevredenheid met de relatie onder nieuwe ouders niet hoeft te verminderen. De Canadese onderzoekers volgden meer dan 200 stellen vanaf de geboorte van hun kind tot 12 maanden erna om de tevredenheid met en toewijding aan hun relaties te monitoren. Veel van de stellen behielden een hoge mate van tevredenheid en toewijding in het eerste jaar van het ouderschap.

“De duidelijke meerderheid (81 procent) van de 203 stellen doorliep de overgang met een hoge inzet en op zijn minst matig hoge tevredenheid”, zegt Nathan Leonhardt van de universiteit. Het team, Leonhardt werd ondersteund door meerdere coauteurs, was zelfs verrast door het aantal stellen dat de periode met succes doorliep. “We leerden dat er een enorm verschil was in wie de overgang [naar ouderschap] uiteindelijk goed doorliep, wat vooral stellen waren die met goede relaties de overgangsperiode ingingen”, voegt hij eraan toe.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Wat kenmerkend is voor deze stellen?

Volgens Leonhardt hebben stellen die overgang naar het ouderschap met succes doorlopen een meer realistische blik, gaan ze de emotionele band met hun partner niet uit de weg, hebben ze het gevoel dat hun partner hen helpt met groeien als persoon en geloven ze dat hun partner toegewijd is aan de relatie.

Professor Emily Impett, een van Leonhardt’s collega’s, merkt echter op dat de steekproef van stellen wel een gebrek aan diversiteit had, aangezien de meeste stellen blank waren, goed opgeleid en zeer tevreden met hun relaties toen ze de ouderschapsovergang ingingen. De overgrote meerderheid was ook getrouwd.

Impett zegt dat het onderzoek suggereert dat mensen over het algemeen reden tot optimisme zouden moeten hebben als ze het ouderschap ingaan. “Ik denk dat de focus op toewijding tijdens de overgang naar het ouderschap erg belangrijk is, en het belangrijkste is dat de meeste stellen… zeer toegewijd blijven. Dat moet muziek zijn in de oren van veel stellen”, zegt ze.

Welke stellen het minder goed doen

Leonhardt zegt dat zijn onderzoek laat zien dat het mogelijk is om de overgang naar het ouderschap met succes te navigeren, ondanks de algemeen geaccepteerde overtuiging dat relaties eronder lijden. Hij benadrukt echter dat stellen niet naar een potentieel ouderschap moeten kijken om een ​​moeilijke relatie te redden.

“Als algemene regel geldt dat als het niet goed gaat in je relatie, het toevoegen van een andere persoon aan dit gezin waarschijnlijk niet het ding is dat je zou moeten doen om te proberen eventuele relatieproblemen op te lossen”, zegt hij.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie