Op deze leeftijd zijn mensen het minst gelukkig met hun relatie

Michael Slender
Door Michael Slender
4 minuten leestijd

Liefdesrelaties zijn uitdagend, verwarrend en opwindend – soms allemaal tegelijk. Dankzij deze complexiteit zijn wetenschappers er nog niet helemaal uit wat mensen in een relatie nu precies gelukkig maakt. En waarschijnlijk zullen ze het exacte antwoord ook nooit vinden, hoeveel onderzoek ze ook doen en hoeveel enquêtes ze ook afnemen, want relaties zijn zo uniek als de mensen die ze hebben.

Door de jaren heen zijn wetenschappers wel steeds dichter bij het antwoord gekomen. Op basis van wat ze hebben geleerd over relatietevredenheid onder koppels, zoomen ze nu verder in op de factoren die stellen gelukkig maken. Ondertussen houden onderzoekers ook één ding in hun achterhoofd: hoe gelukkig mensen zijn met hun relatie is niet stabiel.

Hoe gelukkig je bent met een relatie verandert gedurende de duur van de relatie en ook speelt je leeftijd een rol. En dat is nu precies het onderwerp geweest in een recent onderzoek dat is uitgevoerd door psychologen van de University of Bern.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Dit is de ‘ongelukkigste’ leeftijd om een relatie te hebben

Als we ruzie hebben met onze partner, kunnen we tijdelijk ongelukkig zijn in de relatie. De negatieve ervaring leidt tot een ongelukkig gevoel. Maar na een nachtje slapen denken we er meestal heel anders over en is het ongelukkige gevoel verdwenen. Naast deze dagelijkse ups en downs kan de tevredenheid ook over een langere periode veranderen, bijvoorbeeld wanneer je steeds dichter naar elkaar toe groeit tijdens de relatie of juist andere levensdoelen begint na te streven.

Op basis van de gegevens van 165.039 mensen (20 tot 76 jaar) zijn de onderzoekers erachter gekomen op welke leeftijd mensen het minst gelukkig zijn met hun relaties. Ze ontdekten dat mensen het meest ongelukkig zijn met hun relaties als ze 40 jaar oud zijn. Het dieptepunt op 40-jarige leeftijd komt niet plotseling tevoorschijn, want vanaf het moment dat je jongvolwassen bent neemt het af. Totdat je dus 40 jaar wordt, daarna word je weer gelukkiger met je relatie.

gelukkig relatie leeftijd
Development of Relationship Satisfaction Across the Life Span (2021)

Een midlifecrisis voor relaties

Hoofdonderzoeker Janina Larissa Bühler zegt: “In de literatuur wordt de periode rond de 40 jaar vaak beschreven als de ‘midlifecrisis’ – een tijd waarin mensen een persoonlijke audit van hun leven uitvoeren. De resultaten van het onderzoek tonen nu aan dat deze crisis ook plaatsvindt in de context van relaties: liefdespartners voeren hun persoonlijke audits uit, ze berekenen wat ze met hun partner hebben kunnen bereiken en ze trekken de plannen die niet doorgingen ervan af.”

Als je bijna je 40ste verjaardag mag vieren, dan is het goede nieuws dat de relatiecrisis slechts tijdelijk is. Hoe gelukkig je bent met je relatie neemt weer toe als je de 40-jarige leeftijd hebt bereikt en het stabiliseert wanneer je ouder wordt.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie