Home Ex Excuses aanbieden aan ex? Lees dit voordat je sorry zegt

Excuses aanbieden aan ex? Lees dit voordat je sorry zegt

4 minuten leestijd
0
sorry spijt

We denken allemaal wel eens over een vorige relatie, ook al ben je beland in een hele nieuwe levensfase. Maanden of soms zelfs jaren na een breuk, hetzij door volwassenheid of door pure spijt, kunnen we als mens plots de behoefte voelen om onze fouten uit het verleden toe te geven. In het meest extreme geval zou je er zelfs aan kunnen denken om je excuses aan te bieden voor de dingen die je fout hebt gedaan.

Als die excuses specifiek gericht zijn aan je ex, dan moet je er uiteraard wel goed over nadenken hoe je dit wilt aanpakken; het is namelijk best een stap om weer contact te leggen met een ex-partner. Een van de belangrijkste vragen is of het zin heeft en of je ex het verdient. Twijfel jij en weet je niet hoe je het moet aanpakken? Dan hopen wij je hier antwoord op te geven.

Voordat je je excuses aanbiedt zijn er 7 vragen die jezelf moet stellen. Wij hebben deze voor je opgesomd en raden je aan om ze door te nemen. Na het lezen van deze vragen weet je precies of je een volgende stap moet nemen… of niet.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Wel of niet je excuses aanbieden?

Verdient je ex het echt? Dat is de vraag waar het allemaal om draait, want misschien is je ex-partner misschien wel net zo fout geweest als jij. Begrijp ons niet verkeerd, het is geen tijd meer voor rancuneuze gevoelens, want als die de overhand hadden, dan zou je waarschijnlijk ook niet je excuses willen maken. Desondanks is het belangrijk om voor jezelf na te gaan of het niet averechts werkt om nu ineens je excuses aan te bieden. Het kan namelijk ook tot verbazing leiden en de indruk wekken dat jij je ex terug wilt.

7 vragen die je jezelf moet stellen

Om diezelfde reden zijn er 7 vragen die je jezelf moet stellen zodat je weet waar je aan toe bent. Zo kun je voor jezelf de beslissing maken of het allemaal echt zin heeft of niet.

1. Heb je iets verkeerd gedaan?

Sommige mensen voelen de behoefte om zich te verontschuldigen bij een ex, zelfs nog jaren nadat ze uit elkaar zijn gegaan. Dit kan bijvoorbeeld omdat ze zich slecht voelen over hoe ze de ander hebben behandeld in de tijd dat ze samen waren. Voordat je overweegt om excuses aan te bieden, spreekt het voor zich dat je daar een reden voor moet hebben. De vraag is dan ook of jij echt iets verkeerds hebt gedaan en dat volledig aan jou te wijten is.

Een relatie komt van twee kanten en wellicht was er wel een verklaarbare reden voor jouw gedrag. Als jouw partner mede debet is geweest, dan praat je zijn of haar gedrag goed met de excuses, dus ga daarom wel na of de fout (grotendeels) bij jou ligt of bij je ex.

2. Is het oprecht?

Wil je echt je excuses aanbieden of heb je gewoon een reden nodig om met je ex te praten? Excuses aanbieden aan een ex zou je alleen moeten doen als je zeker weet dat het uit een oprechte hoek komt, puur omdat jij iets verkeerd hebt gedaan. Als dat niet het geval is, dan heb je blijkbaar toch nog de behoefte om met je ex te communiceren. De aanleiding is daarom niet juist. Uiteraard kun je contact opnemen, maar doe het dan met een andere reden en niet onder het mom van excuses aanbieden.

3. Welk einddoel dient het?

Een volgende vraag die je moet stellen voordat je sorry zegt, is jezelf af te vragen wat voor doel het dient. Is het een manier om je te verontschuldigen zonder enige bijbedoelingen? Of heb je de stiekeme hoop dat jullie toch nog bij elkaar komen. Als het laatste het geval is moet je wel voor jezelf bepalen of de excuses wel de juiste manier zijn om toenadering te zoeken tot je ex.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

4. Wie helpt het?

Denk je dat excuses aanbieden je ex-partner zal helpen om het af te sluiten of doe je het voor jezelf? Als verder gaan met je leven je belangrijkste drijfveer is, denken we dat een verontschuldiging op zijn plaats kan zijn. Het helpt je om je geweten te zuiveren en daardoor kun jij je concentreren op een volgende relatie zonder restschuld over hoe je je ex hebt behandeld.

5. Wat zijn je verwachtingen?

We moeten benadrukken hoe belangrijk het is om je verwachtingen te temperen als je besluit sorry te zeggen tegen een ex. Dat jij zo volwassen bent om je excuses aan te bieden wil niet zeggen dat je ex zo volwassen is om die te accepteren. Je moet dan ook niet meteen vergiffenis verwachten. Bedenk wel dat je ex op dit moment misschien helemaal niet klaar is voor dit soort gesprekken. Als jij denkt dat jouw excuses niet heel positief worden ontvangen, dan kun je overwegen om het uit te stellen totdat de tijd rijp is.

6. Ben je voorbereid op een afwijzing?

Het is één ding om niet de reactie te krijgen waar je op hoopte, maar iets heel anders is dat je een blauwtje oploopt met de geste. Omdat je de gemoedstoestand van iemand anders niet volledig kunt voorspellen met dit soort zaken (vooral als je al een tijdje niet meer bij elkaar bent) dan kan het zijn dat je een vervelende reactie terugkrijgt. Bereid je daarom voor op het worst-case-scenario, zodat je niet te beduusd raakt van een afwijzing.

7. Is het het waard?

Als we het over het uiten van emoties gaat, heeft het lang niet altijd zin om deze ook te uiten. We willen niet de psycholoog uithangen, maar als jij denkt dat het afbreken van de relatie voor iedereen het beste is geweest en je het verhaal beter kunt laten rusten, dan zou je die excuses misschien beter voor jezelf kunnen houden. Wellicht komen jullie elkaar een keer toevallig tegen en kun je het dan ter sprake brengen, maar dan is het het niet waard om er speciaal contact voor op te nemen.

Alleen lukt het niet...

... om je ex terug te krijgen? Er is een manier die je kans op succes extreem vergroot, maar het werkt alleen als je het écht wilt. Relatietherapeute Michelle heeft haar 18+ jaar ervaring omgezet in een succesvolle handleiding om je ex terug te krijgen. Ontdek zelf waarom 1 op de 2 relaties worden gered met haar methode.

Bekijk de handleiding
Laad meer artikelen
Laad meer in Ex

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

6 tekenen dat je ex nog niet klaar met jou is

Is je relatie recent verbroken? Dan kost het natuurlijk tijd om er overheen te komen. Alle…