12 verrassende feiten over seks die onderzoeken hebben vastgesteld

Michael Schouten
Door Michael Schouten
14 minuten leestijd

Elke vrouw faket weleens een orgasme. Mannen gaan vaker vreemd dan vrouwen. Seks verbruikt enorm veel calorieën. We kennen de uitspraken allemaal. Maar hoeveel van deze ‘waarheden’ zijn eigenlijk aannames die niet op feiten zijn gebaseerd? Hoeveel van wat we denken te weten over seks wordt daadwerkelijk ondersteund door de wetenschap?

Het antwoord is dat wetenschappers door de jaren heen veel kennis hebben opgedaan, maar dat lang niet alle aannames bevestigd worden door onderzoek. Dus hoeveel jij ook denkt te weten over seks, het is niet altijd bewezen door wetenschappelijk onderzoek. En als het op seks aankomt, is er altijd meer dat je níet weet dan dat je wél weet.

12 verrassende feiten over seks

Zelfs als je jezelf als een sexpert beschouwt, is er altijd iets nieuws te leren over seks. Van standjes die een groter risico hebben op een penisbreuk tot de bijzondere dingen die kunnen gebeuren tijdens de geslachtsdaad: we zetten een aantal verrassende feiten voor je op een rij.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

1. Vrouw bovenop is standje met grootste risico op penisbreuk

Een penis heeft geen bot. Maar dat betekent niet dat het niet kan ‘breken’. Een penisfractuur bestaat. Bij een penisbreuk is het ‘jasje’ (bindweefsellaag) rond de zwellichamen in de penis gescheurd. En hoewel zo’n breuk van de penis niet vaak voorkomt, kan het wel gebeuren.

Volgens onderzoek is er één standje die het grootste risico op een penisbreuk oplevert en dat is met de vrouw bovenop – in heteroseksuele gevallen in ieder geval. Van alle gevallen die zijn onderzocht is de ‘woman on top’ goed voor meer dan de helft van de penisbreuken.

  • Woman on top: 50%
  • ‘Doggy style’: 28.6%
  • Man on top: 21.4%

2. Vrouwen faken orgasmes niet alleen voor mannen

In de volksmond is het faken van een orgasme een taboe. Niemand wil het weten, maar het gebeurt. Maar in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, faken vrouwen hun orgasme niet alleen om hun partner tevreden te stellen. Ze doen het ook voor zichzelf, omdat ze geen zin hebben om langer door te gaan, en om hun eigen seksuele genot te vergroten.

Onderzoekers hebben het al vaker onderzocht en inmiddels is er zelfs zoiets als een Faking Orgasm Scale for Women (FOS). Deze schaal is ontworpen om de redenen van vrouwen voor het faken van een orgasme tijdens de verschillende vormen van seks te beoordelen. En volgens deze schaal worden deze vier redenen het meest genoemd.

  1. Orgasme faken uit bezorgdheid voor de gevoelens van de partner
  2. Orgasme faken uit angst voor een negatieve seksuele ervaring
  3. Orgasme faken om de eigen opwinding te vergroten
  4. Orgasme faken om de seksuele activiteit te beëindigen

3. Mannen en vrouwen denken anders over vreemdgaan

Wat zou jou meer van streek maken? Een partner die fysiek vreemdgaat en alleen seks heeft met een ander of een partner die enkel emotioneel vreemdgaat en verliefd is op een ander? Het antwoord dat je geeft, heeft grotendeels te maken met je geslacht. Een onderzoek onder 63.894 deelnemers bewijst dat mannen en vrouwen andere antwoorden geven op deze vraag.

Op basis van de antwoorden van de 63.894 deelnemers kunnen we concluderen dat mannen (54%) vaker dan vrouwen (35%) van streek raken door seksueel vreemdgaan. Andersom raken mannen (46%) minder van streek door emotioneel vreemdgaan dan vrouwen (65%). Dit geslachtsverschil zien we echter alleen onder heteroseksuele mannen en vrouwen, want bij biseksuele mannen en vrouwen, homo’s en lesbiennes is dit verschil niet noemenswaardig.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

4. 8 procent van dromen bestaan uit seksdromen

Hoe vaak droom jij over seks? Als je zoals de meeste mensen bent, dan bestaan 8% van je dromen uit seksuele handelingen – of je nu een man of vrouw bent. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Montreal. Onderzoekers van de Canadese universiteit vroegen 173 mannen en vrouwen van gemiddeld 30 jaar oud om gedurende twee tot vier weken een droomdagboek bij te houden. De deelnemers noteerden elke droom die ze hadden, of deze nu seksueel was of niet. Al met al noteerden ze 3.564 dromen. Van die dromen hadden er 292 een seksuele inhoud, goed voor 8% van de dromen.

Geslachtsgemeenschap was de meest voorkomende vorm van seksuele inhoud, gevolgd door seksuele voorstellen, kussen en fantasieën. Masturbatie kwam voor in ongeveer 6% van de seksuele dromen en een orgasme werd ervaren in ongeveer 4% van alle seksdromen.

5. Bijna iedereen heeft een seksuele fantasie

Dacht je dat je de enige was met een dirty mind? Dan moeten we je teleurstellen. Bijna iedereen heeft seksuele fantasieën. Bijna allemaal, want 97 procent van ons heeft seksuele fantasieën, zo blijkt uit onderzoek van Justin Lehmiller. De seksonderzoeker van The Kinsey Institute doet al vele jaren onderzoek naar seksuele fantasieën en in het boek ‘Tell Me What You Want‘ onthult hij dat 2 tot 3% van de mensen geen seksuele fantasie heeft.

Voor zijn onderzoek over seksuele fantasieën ondervroeg hij 4.175 deelnemers om erachter te komen hoeveel en welke seksfantasieën mensen hebben. De overgrote meerderheid zegt ergens tussen meerdere keren per week en meerdere keren per dag te fantaseren. Het verrassende is echter dat er mensen zijn die helemaal geen seksuele fantasieën melden.

6. Mannen faken hun orgasmes ook

In discussies over seks heeft het faken van een orgasme vaak de neiging om zich op vrouwen te richten. Het idee dat sommige vrouwen orgasmes faken is algemeen bekend. Maar vrouwen zijn niet de enigen die orgasmes faken – mannen doen het ook. Toegegeven, vrouwen faken vaker een orgasme, maar mannen kunnen er ook wat van, zo blijkt uit onderzoek.

Volgens een onderzoek van de University of Kansas, gepubliceerd in de Journal of Sex Research, faken minder mannen een orgasme dan vrouwen. Van de deelnemers die geslachtsgemeenschap hadden gehad, zei 28% van de mannen en 67% van de vrouwen dat ze een orgasme hadden gefaket. Dus hoewel veel meer vrouwen het doen, heeft meer dan een kwart van de mannen het ook gedaan.

7. Seks verbruikt niet veel calorieën

Als je denkt aan het verbranden van calorieën, denk je waarschijnlijk aan hardlopen, fitness en fietsen. Maar hoe zit het met seks? Volgens velen is seks een geweldige workout, maar verbruikt het ook veel calorieën? Nou, niet echt. Bezig zijn met je sekspartner is geen indrukwekkende vorm van lichaamsbeweging. Het calorieverbruik van seks is zelfs wat overdreven en lang niet zo hoog als mensen denken.

Door de jaren heen hebben onderzoekers geregeld het calorieverbruik onderzocht en de resultaten vallen enorm tegen. Uit een van de onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat mannen tijdens een sessie van 24 minuten gemiddeld 101 calorieën (4,2 calorieën per minuut) verbranden. Vrouwen verbranden 69 calorieën in hetzelfde tijdsbestek (3,1 calorieën per minuut).

Ter vergelijking: tijdens een 30 minuten durende loopbandsessie met matige intensiteit verbranden mannen 276 calorieën en vrouwen 213 calorieën. Een ander onderzoek schat het calorieverbruik van seks bovendien nog lager in. Het zou vergelijkbaar met het niveau dat wordt bereikt door in een gematigd tempo (4 km/u) te wandelen. Wat dit betekent? Dat seks lang niet zoveel calorieën verbrandt als lichaamsbeweging op een gemiddelde intensiteit.

8. Veel vrouwen krijgen geen orgasme tijdens ‘gewone’ seks

Veel mensen maken zich vreselijk zorgen over hun seksprestaties. Bij mannen gaat het er vaak om dat ze hun vrouwelijke sekspartner geen orgasme kunnen geven tijdens ‘normale’ penis-in-vagina seks. En voor vrouwen kan dit ook een bron van zorgen zijn, omdat ze het gevoel kunnen hebben dat iets in hun lichaam niet goed werkt. Onderzoek toont echter aan dat het volkomen normaal is: de overgrote meerderheid van de vrouwen is niet in staat om een orgasme te krijgen door penis-in-vagina seks alleen.

Onderzoek wijst uit dat slechts 25% van de vrouwen een orgasme kan krijgen tijdens vaginale geslachtsgemeenschap. Ongeacht hoelang het duurt en ongeacht hoe goed het voelt: voor 75% van de vrouwen is het niet mogelijk, zo is te lezen in het boek ‘The Case of the Female Orgasm‘. Dit percentage komt niet uit slechts één onderzoek, maar uit een uitgebreide analyse van 33 onderzoeken in de afgelopen honderd jaar.

9. Seks met een ex is geen ‘slecht’ idee

Het is een algemene wijsheid dat mensen zichzelf nog meer liefdesverdriet geven als ze na een relatiebreuk weer seks hebben met een ex. Het is not done, volgens velen, omdat je het jezelf moeilijk maakt. Maar dat wordt niet bewezen door onderzoek. Volgens recente bevindingen lijkt het hebben van seks met een ex helemaal geen belemmering te zijn om over een ex heen te komen. Dit geldt zelfs voor degenen die blijven smachten naar hun ex.

Volgens onderzoek uit 2018 onder 485 deelnemers, dat is gepubliceerd in het vakblad Archives of Sexual Behavior, lijkt het nastreven van seks met een ex niet in de weg te staan van het latere herstel van een relatiebreuk. De onderzoekers van de Wayne State University ontdekten dat degenen die nog seks wilden met hun ex dat vaak ook voor elkaar kregen. Maar dit had verder geen invloed op hoe over de relatiebreuk dachten.

Degenen die naar hun ex-partner verlangden, zochten vaker de seksuele activiteit op, mogelijk als een manier om weer bij elkaar te zijn en de connectie te verbeteren. Door dit te doen, werden ze niet verdrietig of depressief. Integendeel: het zorgde ervoor dat ze zich in het dagelijks leven juist positiever voelden.

10. Glijmiddel verhoogt het genot en maakt een orgasme makkelijker

Uit een studie van het Center for Sexual Health Promotion van Indiana University blijkt dat dat 82% van de gebruikers gelooft dat glijmiddel seksueel genot verbetert. En dat niet alleen: bijna 50 procent van de mannen en vrouwen die glijmiddel gebruikten, zei dat de vloeibare gel het gemakkelijker maakte om een orgasme te krijgen.

11. Lesbiennes hebben de meeste orgasmes

Van alle vrouwen die seksueel actief zijn hebben lesbiennes de meeste orgasmes. Uit een onderzoek naar de verschillen in orgasmes blijkt dat heteroseksuele vrouwen in 65 procent van de tijd een climax bereiken, biseksuele vrouwen in 66% van de seks-sessies, terwijl lesbische vrouwen in 86% van de tijd een hoogtepunt bereiken.

12. Mensen werken meer als ze minder seks hebben

Dat seks stress vermindert en dat geen seks stress verhoogt zal voor niemand een verrassing zijn. Maar dat je meer gaat werken als je minder seks hebt? Dat is bij veel minder mensen bekend. Onderzoekers van de University of Göttingen ondervroegen bijna 32.000 mannen en vrouwen waaruit bleek dat hoe minder seks je hebt, hoe meer werk je op je neemt. Inderdaad: werk is een uitlaatklep voor de seksuele frustraties, zeggen de onderzoekers.

Het team van de universiteit ontdekte dat 36% van de mannen en 35% van de vrouwen die slechts één keer per week seks hebben, extra werk doen om het gebrek in hun seksleven te compenseren. Het is nog erger voor de ongelukkige stellen die hun oog voor elkaar helemaal hebben verloren. 45% van de mannen en 46% van de vrouwen die geen seks meer hebben met hun partner, zoeken naar andere activiteiten om hun seksuele frustraties te verlichten.

Voor de seksloze workaholics is het nog erger, want zij zitten in een vicieuze cirkel. Omdat ze geen seks hebben werken ze meer, waardoor ze door het extra werk geen tijd meer hebben om seks te hebben. Met andere woorden, geen seks leidt tot nog minder seks.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie