Hoe word je happy single? 9 tips om gelukkiger te zijn als vrijgezel

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

Heb jij ook geen zin meer om achter de liefde aan te gaan? Geloof jij op dit moment even niet in de ware? En ben je wel klaar met zoeken naar iemand die niet gevonden wil worden? Overweeg dan om single te zijn en te blijven, maar dan wel happy single.

Hoewel een relatie zijn pluspunten heeft, zitten er ook onwijs veel goede kanten aan single zijn. Het is mede de reden waarom veel mensen er bewust voor kiezen om single door het leven te gaan. Deze verschuiving zorgt ervoor dat het aantal singles in Nederland blijft groeien. Sterker nog, nog nooit waren er zoveel singles in Nederland als vandaag, zo bevestigen cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Maar helaas zijn niet al deze singles zo ‘happy’ met deze relatiestatus.

Happy single?

Als we het over de vrijgezellenstatus hebben, zou je kunnen zeggen dat er twee soorten mensen zijn: degenen die ervan genieten single te zijn en degenen die er een hekel aan hebben. Als je in de tweede groep valt, dan zijn deze tips voor jou bedoeld. Want single zijn kan een zegen zijn, als je het toelaat. Dit zijn een aantal tips om je in te laten zien waarom single zijn eigenlijk een van de beste dingen is die je kan overkomen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

1. Onderzoek jezelf van top tot teen

Doordat je geen partner hebt waarmee je je bezighoudt, heb je meer ruimte om te onderzoeken wat jij nou echt wil. Dus niet wat anderen willen voor jou, maar wat jij voor jezelf wilt. Hoe zie jij je leven in de toekomst voor je? Wat wil je bereiken? Dit kun je doen door nieuwe hobby’s te onderzoeken, lange wandelingen te maken of een reis te boeken welke je al heel lang wilt. Why not?

Alleen zijn geeft je de tijd en de mogelijkheid om jezelf beter te leren kennen. Het is namelijk een geweldige tijd om te onderzoeken wat je wilt in het leven en te ontdekken hoe jij in elkaar zit.

2. Geniet van de platonische relaties

Een relatie met iemand waarop je verliefd bent kan soms veel tijd in beslag nemen. Het kan ervoor zorgen dat je relaties met bijvoorbeeld vrienden wat naar de achtergrond verdwijnen. Of misschien raak je de vrienden wel kwijt gedurende de relatie. Maar denk ook aan collega’s, familieleden en kennissen. Als single heb je meer tijd om platonische relaties te onderhouden en dit zal de band met hen ook versterken.

3. Connect met jezelf

Er is niemand die vertelt hoe mooi je bent. En niemand die je vertelt hoeveel er van je wordt gehouden. In eerste instantie kan dit vanzelfsprekend voor een leegte zorgen. Maar het is een leegte die je kunt accepteren en het is een kans om het op te vullen met mooie complimenten die je jezelf geeft. Als niemand het voor je doet, waarom doe je het dan niet zelf? Kortom: kijk eens diep binnen in jezelf en verander die kritische stem in een meer empathische stem.

4. Profiteer van kansen

In een relatie worden compromissen gesloten, wat ook hartstikke logisch is. Maar wanneer je happy single bent is dit niet meer nodig. Heb je zin om spontaan een uitje te ondernemen? Er is niemand die je tegenhoudt, want je hebt niemand om rekening mee te houden. Of je nu een aanbieding krijgt van je werk om tijdelijk iets in het buitenland te doen of impulsief door een vriend of vriendin wordt benaderd: grijp die kans. Vind je dit nou moeilijk? Sluit je aan bij een groep, volg een (schilders)cursus, of word onderdeel van een sportgroep.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

5. Omhels je emoties

Ongemakkelijkheid, schaamte en angst omdat je niet een partner kunt vinden en je vrienden wel. Helaas hoort dit er af en toe ook bij. Probeer ermee in het reine te komen om gelukkig te worden als vrijgezel. Dit kun je bijvoorbeeld leren door middel van affirmaties: zinnen die je kunt uitspreken om het gevoel uiteindelijk te versterken en bekrachtigen. Door deze te herhalen worden de versterkende teksten onderdeel van je systeem, ze komen namelijk vooraan in je gedachten te zitten. Wat je denkt, wordt de werkelijkheid.

Als het voor jou goed voelt om eens te gaan praten met een therapeut of coach, doe dat dan vooral. Er zijn professionals die precies weten hoe jij happy kunt zijn als single zijnde. Je kunt bijvoorbeeld samen uitzoeken hoe jij jezelf ervan weerhoudt om het leven te leiden dat je wilt.

6. Happy single zijn is innerlijke groei

Als vrijgezel zijnde heb je meer tijd en ruimte om na te denken. Je gaat reflecteren op wat er binnenin gebeurt en in tegenstelling tot bij een relatie, gaat alleen aandacht naar jou. Je hebt geen behoeftes van een ander waarmee je rekening moet houden, het is tijd om een beetje egoïstisch te zijn. Geef voorrang aan jezelf.

7. Bedenk een toekomstplan

Single zijn hoeft geen einddoel te zijn. Het kan tijdelijk zijn. Om gelukkiger te worden met wie je bent als vrijgezel kan het helpen om te kijken naar wat je wilt bereiken. Bedenk daarom doelen die je wilt behalen wat betreft jouw persoonlijke groei, maar ook op financieel gebied. Vergeet na het behalen van een doel niet om erbij stil te staan, wees ervan bewust en beloon je zelf eventueel met iets leuks.

8. Wees bewust van wat jij jezelf kunt geven

Of je nou verliefd bent of niet, je verdient hoe dan ook je eigen liefde. Zie het alleen zijn als een mooie uitdaging om te leren wat je voor jezelf kunt betekenen. Vergeet niet dat je altijd jezelf hebt en dat je dus nooit echt alleen zult zijn. Gebruik deze single tijd dus om je zelfgevoel en zelfwaarde te versterken. Je zult merken dat je dan ook sneller een toekomstige partner zal aantrekken. Want hoe kan iemand anders nou van jou houden wanneer je zelf niet weet wie je bent?

9. Onderneem actie voor een toekomstige partner

Merk jij dat happy single wel oké is, maar dat jij gelukkiger bent in een relatie? Onthoud dan dat jij niet voor altijd vrijgezel hoeft te zijn, alleen omdat je dat nu bent. Happy single kan een fase zijn. Als je echt heel graag een relatie wil, dan kun je echter nog wel happy single zijn, ondanks dat je op zoek bent naar een partner.

Je kunt zelf actie ondernemen door je in te schrijven op een datingapp, daar bevinden zich meer dan genoeg vrijgezellen die zich voor jouw voeten werpen. Maar vergeet niet: hoe prachtig een relatie ook klinkt, geniet lekker van je tijd als happy single, je hoeft nu met niemand rekening te houden.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie