Home Relatie 5 tips voor een langdurige relatie

5 tips voor een langdurige relatie

2 minuten leestijd
0
tevreden relatie

Een langdurige relatie is tegenwoordig niet meer de standaard. Er wordt eerder gedacht aan scheiden dan aan de problemen op te lossen lijkt het wel. Als de problemen niet uitgepraat worden, dan loopt het uiteindelijk in bijna alle gevallen uit op een scheiding.

Een langdurige relatie betekent ups en downs, maar bepaalde principes kunnen ervoor zorgen dat de relatie een grotere kans heeft op langdurig succes. De volgende tips kunnen helpen bij het onderhouden van een langdurige relatie.

1. Vermijd het negatieve

Niemand is perfect. Iedereen heeft goede eigenschappen maar ook mindere trekjes. Leg de focus niet op de slechte eigenschappen maar op de goede eigenschappen. De ander is niet de enige met minder leuke eigenschappen. Dat heeft iedereen. Het gaat erom dat je dit accepteert en de focus legt op de positieve kanten. Zelfs als je al langer een relatie hebt kunnen mensen veranderen. Dat is nu eenmaal het leven. Het is niets om je druk over te maken of om over te klagen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Bekijk '999 vragen aan jezelf'

2. Eerlijk communiceren

Hoe vaak gebruik je tijdens een ruzie woorden zoals “altijd” en “nooit”? Gebruik deze woorden nooit in je argumenten in een meningsverschil. Dit zijn negatieve woorden die vaak niet eerlijk zijn. Het zijn woorden die gebruikt worden om iemand ergens de schuld van te geven maar zorgen niet voor een oplossing. Integendeel zelfs, vaak wordt het meningsverschil nog groter na deze woorden.

Blijf eerlijk in de communicatie zodat meningsverschillen snel uitgesproken kunnen worden. Om een open en eerlijke communicatie te laten werken is het nodig om alle barrières te verwijderen. Zoek uit wat voor jullie beiden de voorkeur heeft als het op communicatie aankomt.

3. Geef complimenten

Door complimenten te geven laat je je waardering blijken. Dit is niet altijd makkelijk als je geregeld meningsverschillen hebt maar misschien is het dan juist nodig om weer op dezelfde golflengte te komen. Vergeet het niet te doen zodat de ander zich gewaardeerd voelt.

4. Heb vertrouwen in elkaar

De belangrijkste factor voor het onderhouden van een langdurige relatie is vertrouwen.1 Als de één de ander vertrouwt dan gebeurt dit andersom vaak ook. Door vertrouwen in elkaar te hebben zijn er minder kopzorgen en drama. Verwacht niet alleen van de ander dat deze jou vertrouwt maar neem het heft zelf ook in hand. Als je een gezonde relatie wilt dan werk je zelf ook aan het opbouwen van vertrouwen.

Denk bijvoorbeeld aan het delen van geheimen en wees genereus in het sluiten van een compromis. Een succesvolle relatie is gebaseerd op openheid. Praat ook over de dingen die je eigenlijk niet wilt vertellen om ruzies te voorkomen. Openheid wordt altijd gewaardeerd, ook al is de ander in eerste instantie niet blij met wat je te vertellen hebt. Houdt de relatie doorzichtig zodat er geen geheimen voor elkaar zijn.

5. De balans zoeken

In een relatie gaat het niet alleen maar over nemen, maar ook over geven. De balans hoort in balans te zijn. Als je alleen maar neemt en niets geeft dan is de verdeling niet gelijk. Dit is misschien in het begin geen probleem, maar dit kan later in de relatie voor problemen zorgen. Degene die te weinig krijgt en teveel geeft, gaat op een gegeven moment klagen.

Omdat deze persoon iemand gevonden heeft om het leven te delen, betekent niet dat de eigen identiteit opgegeven moet worden. Als je merkt dat je teveel neemt en te weinig geeft, wees dan slim en doe er alles aan om de ongelijkheid weer in balans te brengen.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Bekijk de vijf talen van de liefde
Laad meer artikelen
Laad meer in Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Passie: 11 tekenen van een gepassioneerde relatie 

Passie, hartstocht, liefde, onstuimigheid, begeerte. Je kunt er verschillende namen aan ge…