Vriendschappen zijn enorm belangrijk voor je geluk. Je kunt samen leuke activiteiten ondernemen, hebt een schouder om op te huilen en een klaagpaal als er wat mindere dingen zijn gebeurd. Je vrienden zullen er altijd voor je zijn; op de leuke, maar ook zeker bij de mindere momenten. Maar waarom is vriendschap precies zo belangrijk? En wat zijn een aantal leuke en belangrijke weetjes die je moet kennen over vriendschap? Hieronder vertellen we je er meer over.
Waarom vriendschap zo belangrijk is
Er zijn meerdere redenen waarom vriendschap heel belangrijk voor je is. Zo is uit onderzoek gebleken dat je zonder sociaal netwerk een grotere kans hebt om depressief te worden en dat je meer risico loopt op een hartaanval. Wetenschappers deden ook onderzoek naar de connectie tussen verkoudheid en vriendschap en daaruit bleek dat een netwerk van vrienden je beschermt tegen ziektes zoals verkoudheid.
Uit verschillende onderzoeken is bovendien gebleken dat sociale contacten je niet alleen mentaal, maar ook lichamelijk gezonder maken. Zo bleek dat proefpersonen met een bruisend sociaal leven gezonder en actiever waren en een lager stressniveau hadden dan mensen zonder een groot sociaal leven. Door het lagere stressniveau word je beschermd tegen ziektes.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
Naast deze wetenschappelijke redenen waarom vriendschap zo belangrijk is, zul je zelf waarschijnlijk ook snel de positieve kanten van vriendschap ervaren. Zo zijn vriendschappen van belang voor geluk, liefde en een gevoel van troost. Ze kunnen je helpen moeilijke situaties door te komen en maken het leven een stuk leuker.
De donkere kant van vriendschap
Maar behalve dat vriendschap fijn en leuk is, is er ook zeker een donkere kant. Het is namelijk bewezen dat mensen vaak onbewust vrienden kiezen die op jou lijken. Omgaan met hetzelfde type mensen leidt tot harmonie. Je zult je verbonden voelen met elkaar en elkaar ook snel begrijpen. Dit gevoel van harmonie heeft echter ook een keerzijde.
Doordat je de connectie voelt met bepaalde personen, kan er snel een onderscheid gemaakt worden tussen mensen en ‘de rest’. Hierdoor kan er een bepaald wij-zij-gevoel ontstaan. Hierdoor kan vriendschap zelfs de basis vormen voor xenofobie en racisme; een duidelijke donkere kant van vriendschap.
10 weetjes en feitjes over vriendschap
Vriendschap heeft dus zeker een aantal positieve effecten en is een van de fijnste dingen die er is. Er zijn een hoop interessante feitjes over vriendschap. Wanneer kun je iemand bijvoorbeeld een goede vriend noemen? En hoeveel goede vrienden hebben mensen gemiddeld? Hieronder zetten we een aantal van deze leuke feitjes voor je op een rijtje.
1. Wanneer is iemand een vriend?
Onderzoekers van de Kansas University hebben gekeken naar het aantal uur dat benodigd is om een goede vriendschap te sluiten. Hieruit bleek dat je ten minste 40 tot 60 uur met iemand moet doorbrengen voordat je iemand een vriend kunt noemen. Na ongeveer 80 tot 100 uur zal deze band versterkt worden en pas na 200 uur samenzijn kun je iemand een ‘goede vriend’ noemen.
2. Studeren en vriendschap
De meeste van je vrienden heb je waarschijnlijk leren kennen tijdens school of studie. Ongeveer 22% van de mensen heeft aangegeven dat ze tijdens hun schooltijd of studietijd de meeste vrienden hebben ontmoet. Dit komt doordat er een aantal voorwaarden zijn waaraan moet worden voldaan om vriendschappen te sluiten. Dit zijn nabijheid, ongeplande herhaalde interacties en een vertrouwde omgeving. Deze drie factoren zijn van cruciaal belang en zorgen ervoor dat mensen de meeste vriendschappen sluiten in hun schooltijd.

Casual chat tip: Novamora
- Chatten en flirten bij Novamora (18+)
- Discreet en anoniem chatten
Dit is dan ook direct de reden waardoor het moeilijk wordt om na je dertigste nog vrienden te maken. Na deze leeftijd zal het namelijk snel lastiger worden om aan deze voorwaarden te voldoen, waardoor je minder makkelijk vrienden zult maken.
3. Hoeveel vrienden hebben we gemiddeld?
Op sociale media zul je zien dat mensen vaak honderden vrienden hebben. Toch gaat het in het echte leven niet om zulke grote getallen, zo blijkt uit onderzoek. Nederlanders hebben gemiddeld 1 tot 5 goede vrienden. Dit gaat om ongeveer 50% van de mensen. Ongeveer 28% van de Nederlanders heeft tussen de 6 en 10 vrienden, 10% van de ondervraagden heeft 10 tot 15 vrienden en slechts 7% ziet meer dan 16 mensen als een goede vriend.
4. Redenen waarom vriendschappen sneuvelen
Sommige vriendschappen zijn voor het leven, terwijl andere vriendschappen op den duur stuklopen. Er is onderzoek gedaan naar de redenen waarom vriendschappen eindigen. Hieruit kwam dat de meest voorkomende reden waarom een vriendschap verbroken wordt, is dat deze te veel energie kost. Andere redenen zijn onder andere dat er niet meer dezelfde interesses zijn, er is geroddeld of gelogen of de ander is alleen maar geïnteresseerd in zichzelf.
5. Je vriendengroep kan veranderen
De kans is groot dat je over een aantal jaar een deel van je vrienden kwijt bent en er nieuwe vrienden bij hebt. Het grootste deel van je vrienden zul je na 7 jaar kwijtraken. De samenstelling van je vriendenkring zal veranderen en je zult nieuwe vriendschappen sluiten. Dit is een natuurlijk proces, niet iets goeds of slechts, maar gewoon hoe het gaat.
6. Levensfases zijn van belang
De fase van je leven waar je je in bevindt, is van groot belang voor de vriendschappen die je sluit. Elke fase van je leven biedt namelijk nieuwe mogelijkheden om vriendschappen te sluiten. Waar je eerst op school of studie nieuwe mensen leerde kennen, leer je later juist mensen kennen op de werkvloer. Als je verhuist en bij een nieuwe sportvereniging gaat, is het goed mogelijk dat je daar nieuwe vrienden maakt. Heb je kinderen? Dan kun je weer nieuwe mensen leren kennen die ook kinderen hebben.
7. Je hoeft niet één vriendengroep te hebben
Je vriendencirkel hoeft niet beperkt te blijven bij één bepaalde groep. Veel mensen hebben namelijk meerdere vriendenkringen. Misschien heb je een aantal vrienden van de universiteit, andere vrienden van je oude middelbare school of vrienden die je kent van de sportvereniging. Het is goed mogelijk dat je met al deze mensen ook andere activiteiten onderneemt en dat is ook compleet normaal.
8. Eenzijdige vriendschappen werken niet
Voor een sterke vriendschap zal de tijd en moeite van beide kanten moeten komen. Een eenzijdige vriendschap waarbij jij alle moeite doet, zal daarom ook niet werken. Jullie moeten allebei met elkaar willen afspreken en er voor elkaar willen zijn. Als je merkt dat iemand te weinig tijd aan je besteedt en het die persoon weinig uitmaakt hoe het met je gaat, dan is dit waarschijnlijk geen gezonde vriendschap voor de langere termijn.
9. Vrienden van het internet
In tijden van sociale media, waarbij een groot deel van het leven zich online afspeelt, zullen ook een hoop vrienden via het internet ontstaan. Als je op zoek bent naar een nieuwe vriend of vriendin, dan kun je deze ook snel online vinden. Dit zijn ook echte vriendschappen, ook al heb je ze misschien nog nooit in het echt ontmoet. De definitie van vriendschap verandert door de jaren heen en virtuele vriendschappen zijn tegenwoordig net zo waardevol als andere.
10. Wees je eigen vriend
Een van de belangrijkste vriendschappen die je ooit zult sluiten, is een vriendschap met jezelf. Er is niemand met wie je meer tijd doorbrengt, dus het is van belang om ook een goede relatie met jezelf te hebben. Als je leert om van jezelf te houden en je jezelf behandelt zoals je vrienden zou behandelen, dan heeft dit ook een positief effect op je relaties met anderen.
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.