Home Dating Onderzoek toont aan: geen seks op de eerste date?

Onderzoek toont aan: geen seks op de eerste date?

3 minuten leestijd
3

Daten is spannend voor iedereen. Vooral de eerste date staat bol van de spanning. Je kent de ander nog niet goed en weet niet wat je kunt verwachten. Het kan zijn dat je iemand leuk vindt maar nog niet weet hoe het eindigt. Het kan ook zijn dat je iemand ontmoet met wie je direct het gevoel hebt dan dit de ware wel eens zou kunnen zijn. Het is dan moeilijk om jezelf in te houden. Geef het tijd om te ontdekken of je gevoelens echt zijn. Als je iemand voor de eerste keer ontmoet dan kunnen de emoties alle kanten op gaan. Dit kan er toe leiden dat je te snel seks hebt. Seks op de eerste date is niet goed om meerdere redenen. Ten eerste blijkt uit een onderzoek onder 10.932 personen dat wachten met seks geassocieerd wordt met een positievere toekomst voor de relatie1. Dat is niet het enige. Hier volgen nog drie redenen waarom seks op de eerste date geen goede keus is.

De verkeerde dynamiek

Als je iemand de eerste keer ontmoet en direct seks hebt dan is de relatie meteen fysiek terwijl de nadruk eigenlijk op het emotionele en persoonlijke vlak hoort te liggen. Je leert de persoon dan anders kennen. De ander weet dan ook minder over jou. De dynamiek van de relatie verandert hierdoor met als gevolg dat je de persoon niet leert kennen zoals het hoort bij een langdurige relatie.

Schuldig voelen

Seks op de eerste date zorgt er voor dat de vrouw, en vaak ook de man, zich de dag erna schuldig voelt. Veel mensen denken dat mannen seks op de eerste date heel normaal vinden maar dat is niet zo. Het zijn ook veel mannen die de volgende ochtend een schuldig gevoel hebben. Het is niet goed voor het zelfvertrouwen van beide personen als de seks te snel plaatsvindt. Het is natuurlijk een ander verhaal als het om een sexdate gaat.

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

De verkeerde volgorde

Als de seks al op de eerste date plaatsgevonden heeft dan is de volgende stap heel ver weg. Seks hoort iets te zijn waar beide personen naar uit horen te kijken. Door seksueel contact te hebben op de eerste date wordt de kans sterk verkleind om de relatie naar een volgende stap te brengen. De personen leren elkaar heel anders kennen als er seks in het spel is geweest. Als je met iemand date dan leer je iemand van een heel andere kant kennen. Deze periode van kennis maken wordt overgeslagen door te vroeg seks met elkaar te hebben.

Mannen

Mannen staan er meestal voor open; seks op de eerste date. Er zijn veel mannen die erover fantaseren en dagdromen. Toch is het meestal niet wat de mannen interesseert. Het brengt jullie uiteindelijk ook niet dichter bij elkaar. Er moet eerst een emotionele band zijn voordat dat het geval is. Tijdens een eerste date is bijna niet mogelijk om dat al te weten. Daar zijn meestal een paar dates voor nodig om het in te kunnen schatten. Na een paar dates wordt het duidelijk of je een toekomstige partner kan worden of niet. Dat is bijna niet mogelijk op de eerste date.

Verkeerde signalen

Door met een man op de eerste date naar bed te gaan kun je verkeerde signalen afgeven. Het kan de man aan het denken zetten dat je mogelijk niet de eigenschappen hebt waar hij naar op zoek is. Als de man op zoek is naar een vrouw voor een serieuze relatie dan is seks op de eerste date niet nodig. De man kan dan wachten omdat seks niet het doel is van de date. Het doel is elkaar te leren kennen en kennis te maken met de ander. Er is dan ook een duidelijk verschil tussen wat de man wil en nodig heeft. Seks is iets wat elke man snel wil maar elke man kan wachten voor de juiste vrouw.

Hoe je seks kunt voorkomen op de eerste date:

 • Laat weten dat je de man aantrekkelijk vindt
 • Zeg dat er meer is tussen jullie dan een one night stand
 • Drink geen of weinig alcohol
 • Laat de man zo snel mogelijk weten dat je niet zo bent
 • Spreek niet thuis af
 • Geen gesprekken over seks

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating

3 Reacties

 1. De Man

  19 mei 2016 at 14:03

  Wat een gelul…

  Reageer

 2. Stefan

  20 mei 2016 at 13:00

  Je leert elkaar juist snel kennen als je intiem samen bent geweest. Dan zijn alle remmingen juist weg!

  Reageer

 3. James

  6 juni 2016 at 00:07

  Ben het hier niet mee eens.
  Sex is ook verschillend zelfs op de eerste date, goed vertrouwd of ongemakkelijk.
  Dit zijn twee totaal verschillende ervaringen.
  Is het de eerste date een goede klik dan heb je kans op goede sex wat kan leiden tot een goede start.
  Het is per persoon en koppel verschillend.

  Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Voor- en nadelen: wel of niet daten met een werkloze man of vrouw?

Zou jij willen daten met een werkloze man of vrouw? Velen moeten er niet aan denken. Want …