Home Ex 11 redenen waarom jij je ex niet terug wilt (en moet vergeten)

11 redenen waarom jij je ex niet terug wilt (en moet vergeten)

6 minuten leestijd
0
waarom man

Je weet dat niet lekker liep tussen jou en je ex maar het kwam toch als een donderslag bij heldere hemel; je ex verbrak de relatie. Een natuurlijke reactie op deze onverwachte ervaring is dat je alles in het werk stelt om je ex weer terug te krijgen. Je probeert de schade ongedaan te maken, zet je beste beentje voor en vraagt je af hoe het zover heeft kunnen komen. Plotseling ben je er pijnlijk van bewust dat je niet meer in ‘we’-termen kunt spreken en alleen door het leven moet gaan.

Een verbroken relatie is bijna nooit ongecompliceerd, vooral niet als je degene bent die afgedankt en gedumpt is. Je mist wat je had en dit zorgt ervoor dat je niet meer op je gezond verstand kunt bouwen. Je zicht is troebel en het enige dat je nog ziet is de ene persoon. In deze hulpeloze situatie is het niet vreemd dat je een oplossing zoekt voor je gebroken hart. Je denkt dat je je ex terug wil maar is dat ook zo? Dit zijn 11 redenen waarom je je ex misschien helemaal niet terug wilt.

1. Je interpreteert je gevoelens verkeerd

Je bent verdrietig, verrast, gekwetst en je voelt je afgewezen. Gedumpt worden is nooit leuk en als dit je gebeurt dan krijg je te maken met de klassieke symptomen van rouw. Wat je voelt betekent niet dat je je ex terug wilt, maar dat je aan het rouwen bent en allerlei symptomen van liefdesverdriet ervaart. Een Frans gezegde vat dit goed samen; “partir c’est mourir un peu,” oftewel “afscheid nemen is een beetje sterven.”

Afscheid nemen van iemand waar je je leven mee gedeeld hebt is zwaar, zelfs zo zwaar dat je aan jezelf kunt gaan twijfelen en iets terug wilt wat je niet terug moet willen.

2. Je ex was niet zoals je nu denkt

Eenzaam uit het raam kijkend blik je terug op de relatie. Je vraagt je af waarom je niet eerder je best bent gaan doen om dit ellendige gevoel van liefdesverdriet te voorkomen. Alle herinneringen die je hebt aan je ex zijn goed, de slechte herinneringen zijn als sneeuw voor de zon verdwenen.

Het is niet raar dat je je ex idealiseert nu de relatie voorbij is. Dat doet iedereen. Wat je echter niet moet vergeten is dat de slechte herinneringen wel degelijk bestaan en dat je ex niet zo perfect was als je nu denkt.

vast ketting gevangen

3. Je hebt een slechtere positie

Terwijl je er alles aan doet om je ex terug te winnen is dat in de realiteit niet de beste positie om je in te begeven. Dit is vooral het geval als je er echt alles aan doet om de verloren liefde terug te winnen. Door je ex de hemel in te prijzen en op een voetstuk te plaatsen verander je de dynamiek van de relatie.

Als je je ex op deze manier terugkrijgt bereid je dan voor op een slechtere positie. Het kan zelfs zo’n slechte positie zijn dat je op eierschalen moet lopen en als een voetveeg behandeld wordt.

4. Je wilt niet je ex terug maar iemand

Je mist de kus voor het slapen gaan, de appjes die je opbeuren en de gezelligheid op de bank. Het is niet vreemd dat je de kleine dingen uit je vorige relatie pas gaat waarderen als het er niet meer is. Een “normaal” avondje Netflix op de bank terwijl je om elkaar heen gevlochten ligt blijkt opeens heel speciaal te zijn als je eraan terugdenkt terwijl je eenzaam op dezelfde bank ligt.

Als je deze dingen mist en daarom je ex terug wil dan is het belangrijk om te beseffen dat je misschien niet je ex terug wil maar iemand, niet je ex in het bijzonder.

vrouw verdrietig

5. Je bent gedumpt om een reden

Stel dat je je ex nu terug zou krijgen, zou het dan lang goed gaan? Je bent gedumpt om een reden en als je niets aan deze reden gedaan hebt dan beland je in een vicieuze cirkel. Dezelfde problemen als toen de relatie bijna voorbij was komen net zo snel weer terug.

Je kunt niet hetzelfde blijven doen en een ander resultaat verwachten. Met andere woorden, hoe graag je je ex nu terug wilt, als je niets hebt gedaan om achterliggende redenen van de breuk aan te pakken dan ben je al snel weer terug bij af.

6. Je ex is niet goed voor je

Of je ex je nu geslagen heeft, manipulatieve spelletjes speelt of je misbruikt voor allerlei doeleinden; dit zijn redenen waarom je je ex nooit en te nimmer terug moet willen. Misschien dat je denkt dat er niemand anders voor je zal zijn maar dat is slechts een hersenspinsel van je eigen brein.

Als je ex niet goed voor je is, om welke manier dan ook, dan is er geen reden om terug te gaan naar je ex. Je wil dan niet weten waarom je je ex terug zou willen maar hoe je over je ex heen moet komen. Neem voorgoed afscheid zodat je alleen van het leven kunt genieten of met iemand samen die je behandelt zoals je behandeld hoort te worden.

knipperlicht relatie

7. Je wilt geen jojo worden

Het beroemde citaat van cabaretier Herman Finkers “Het stoplicht staat op rood, het stoplicht staat op groen. In Almelo is altijd wat te doen” is ook van toepassing op sommige relaties. Bekend onder de naam knipperlicht relaties lijken sommige mensen er een gewoonte van te maken om de relatie te verbreken. Het drama dat ermee gepaard gaat houdt je wakker maar is tegelijkertijd ook vermoeiend.

Als je ex de relatie continu de relatie verbrak om je daarna weer huilend op te bellen dan ben je niets anders dan een menselijke jojo. Je denkt misschien dat je steeds weer bij elkaar komt omdat je elkaar niet kunt weerstaan, maar in werkelijkheid maakt je ex zich emotioneel onbeschikbaar. Dit is niet de ex die je terug moet willen omdat het je niet in staat stelt om een consistente en gezonde relatie te hebben.

8. Je hebt meer keuzes

Het lijkt misschien alsof je ex de enige persoon op de wereld is die je dat unieke gevoel kan geven maar in werkelijkheid is dat niet zo. De tunnelvisie en de lichte obsessie waar je mee te maken krijgt als je afgewezen wordt zorgen ervoor dat je de andere keuzes vergeet. Waarom zou je terug verlangen naar iemand die niet meer bij je wil zijn?

Soms is de interesse van iemand anders dan je ex het enige dat je nodig hebt om je ex te doen vergeten. Dit verbreekt de tunnelvisie zodat je beseft dat er meer in het leven is dan je ex. Mocht je dit willen proberen dan is dit een chatsite waar je nieuwe contacten kunt leggen.

Bekijk het beste alternatief

ex social media

9. Je wilt wat je niet kunt hebben

Je bent al een tijdje uit elkaar maar uit nieuwsgierigheid besluit je toch eens te kijken hoe het met je ex gaat. Een snelle blik op het Facebook profiel verrast je; je ex is al Facebook official met iemand anders. Dat had je niet verwacht. Eigenlijk wilde je je ex helemaal niet terug maar nu je dit hebt gezien is je ex-geliefde dag en nacht in je gedachten. Nu denk je er zelfs over na om je ex dit te vertellen omdat je erachter bent gekomen dat je hem of haar terug wil.

Dit is een typische situatie waarin jaloezie verward wordt met liefde. Je wilt niet je ex terug, maar iemand die je niet kunt hebben. Als je ermee doorgaat en je ex weer in je armen mag sluiten kom je erachter dat je toch verkeerd zat. Doe het jezelf en je ex niet aan.

10. Je krijgt te maken met valse beloftes

Je vertrouwen werd voortdurend gebroken, je ex is vreemdgegaan of je betrapte je ex keer op keer op liegen; niet één keer, niet twee keer, maar drie keer of veel vaker. Gelukkig is je ex veranderd, volgens hem of haar zelf, zodat het deze keer echt nooit meer gebeurt. Het spijt je ex zo erg dat beloofd wordt dat er nooit meer gelogen wordt.

Het is de klassieke valkuil waar veel mensen keer op keer met open ogen intrappen. De lege beloftes zijn verleidend maar als je verstandig bent dan laat je je er niet door leiden. Als je je ex terugneemt op basis van de lege beloftes dan gaat het misschien een korte periode goed om daarna weer met precies hetzelfde geconfronteerd te worden. “Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken,” het bekende gezegde bestaat niet voor niets.

11. Je was niet genoeg

Mensen hebben er vaak moeite mee om de waarheid onder ogen te zien. Dat je ex het uitgemaakt heeft is één ding maar wat je vergeet is dat je misschien nooit “genoeg” was. Je werd bekritiseerd als je het huishouden niet goed deed, neergehaald terwijl vrienden meeluisterden en toekeken en je kreeg continu te horen dat je wel mocht afvallen. Denk niet dat je wel “genoeg” bent als je al deze dingen veranderd. Waarschijnlijk ben je nooit genoeg voor deze ex.

Je ex is je ex om een reden en deze reden is ook de reden waarom je je ex niet terug zou willen. Als er niets veranderd is dan kun je de relatie een nieuwe kans geven maar kun je hetzelfde resultaat verwachten als de laatste keer. Hoewel er verhalen bekend zijn dat het voor sommigen werkt, werkt het teruggaan naar een ex vaker ook niet. Misschien is het daarom beter dat je je ex vergeet om het nieuwe te omarmen.

Alleen lukt het niet...

... om je ex terug te krijgen? Er is een manier die je kans op succes extreem vergroot, maar het werkt alleen als je het écht wilt. Relatietherapeute Michelle heeft haar 18+ jaar ervaring omgezet in een succesvolle handleiding om je ex terug te krijgen. Ontdek zelf waarom 1 op de 2 relaties worden gered met haar methode.

Bekijk de handleiding
Laad meer artikelen
Laad meer in Ex

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

5 redenen waarom je ex tegenkomen zo lastig is

Of jullie pas net uit elkaar zijn of de relatiebreuk al een lange tijd geleden is, er zijn…