11 redenen om een nieuwe relatie niet te overhaasten

Michael Slender
Door Michael Slender
11 minuten leestijd

Nieuwe relaties zijn zo fragiel als een kaartenhuis. Eén verkeerde beweging en de zorgvuldige opgebouwde structuur valt uit elkaar. Net als kaartenhuizen zijn nieuwe relaties berucht door het ontbreken van een fundament. Er is nog geen stabiliteit. En het is onzeker of het huis blijft staan. Daarom zeggen mensen dat je een nieuwe relatie niet moet overhaasten. Maar waarom zeggen ze dat?

Nieuwe relaties

Een nieuwe relatie is buitengewoon opwindend. De gelukshormonen stromen door je lichaam en een euforisch gevoel domineert je dagelijkse leven. In de eerste paar weken van de beginnende relatie staat alles op z’n kop. Je werk doet er niet meer toe en eten lukt nauwelijks. Het enige waaraan je kunt denken is je nieuwe liefde, terwijl je alles om je heen negeert. En daarin zit het gevaar.

In de eerste periode van een nieuwe relatie is het gebruikelijk dat je rationele geest een tijdje op vakantie gaat. Je denkt niet verder na dan het plannen van een volgende ontmoeting met je nieuwe lover. Romantiek is het enige waar je je mee bezig houdt. Maar voordat je begint met het plannen van de bruiloft is het verstandig om het rustiger aan te doen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Haastige spoed is zelden goed

Een nieuwe relatie overhaasten is zelden goed. Instinctief weet je dat dit waarschijnlijk zelf ook. Maar tegelijkertijd heb je die intense gevoelens en wil je niet dat het vermindert. Sterker nog: als het aan jou zou liggen, zou je elkaar nog vaker zien. Daarom vraag je jezelf af of je nu wel of niet de rem erop moet zetten.

Moet je alles een beetje laten afkoelen en het wat rustiger aan doen? Gaat het niet allemaal een beetje te snel? En heeft je nieuwe relatie een grotere kans op slagen als je nu een stapje terug zou doen?

11 redenen om een nieuwe relatie niet te overhaasten

De honeymoonfase van een relatie is geweldig. Alles is een genot. De eerste keer dat je samen uit eten gaat, is de beste maaltijd die je ooit hebt gegeten. De eerste ‘Ik hou van jou’ laat je opstijgen van aarde. En de eerste keer seks is de beste seks die je ooit hebt gehad. Je geniet van elke minuut.

Het vurige, levendige gevoel die je krijgt van je prille liefde is niet voor altijd. Het is tijdelijk. Hoe verliefd je ook bent, uiteindelijk daal je weer neer op aarde en komt alles in je leven weer wat meer in balans. Wat is er dan nog over van je gevoel en de relatie? Dit zijn elf redenen om geen enkele relatie te overhaasten.

1. Je mist de signalen niet

Terwijl je je nooit kon voorstellen dat er iets zou zijn dat je niet leuk zou vinden, begin je nu toch wat dingetjes op te merken. Kleinerende opmerkingen, misselijkmakende vragen en misschien zelfs bezitterig gedrag. Hoe heb je de signalen kunnen missen?

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Als je een relatie overhaast, dan kun je een aantal kritieke signalen missen die duiden op ongezonde relatiepatronen. Het heden waarin je op dat moment leeft is niet de toekomst die je eerder voor jezelf in gedachten had. Had je nu maar beter opgelet, denk je.

2. Je hebt meer tijd om jezelf te onthullen

Wanneer je iemand voor het eerst ontmoet, ben je meestal niet helemaal jezelf. Je bent de beste versie van jezelf. Dat geldt niet alleen voor jou – het geldt voor iedereen, ook voor je nieuwe geliefde. Daarom is het een verstandige keuze om het rustig aan te doen. Als je dit doet, krijgen zowel jij als de ander de tijd om je ware aard te tonen.

3. Het kan meer lust dan liefde zijn

Lust en liefde kunnen in de vroege stadia erg op elkaar lijken. De obsessie voor je nieuwe liefde hoeft dus niet het gevolg te zijn van extreme liefdesgevoelens. Lust kan die verlangens ook veroorzaken. Een manier om erachter te komen of de nieuwe relatie op lust gebaseerd is, stel jezelf dan deze vraag:

“Ben ik echt geïnteresseerd om alle details van deze persoon te leren kennen of gaat het meer om het bevredigen van mijn verlangen?”

Het verschil tussen lust en liefde is dat lust vaak kortstondig is en meer gericht op de fysieke verlangens, terwijl liefde meer gericht is op de emotionele connectie en langduriger van aard is. Zie lust als een kort lontje dat snel opbrandt en liefde als een kaars die dagenlang brandt. Een relatie gebaseerd op lust is niet fout of verkeerd. Dat is het eigenlijk alleen als je denkt dat het ware liefde is.

4. Je bent later meer tevreden over de relatie

Althans, als je het ook rustig aan doet in de slaapkamer. Volgens een onderzoek dat in het vakblad Journal of Family Psychology is gepubliceerd zijn koppels meer tevreden met hun relatie als ze wachten met seks. De koppels die langer wachten met seks communiceren op de lange termijn ook beter dan degenen die sneller tussen de lakens belanden.

5. Je leert de echte intenties kennen

Uitstellen van seks heeft nog een ander voordeel dat vooral op vrouwen van toepassing is. Het geeft vrouwen de mogelijkheid om de intenties van de ander te testen. Voor vrouwen – mannen ervaren dit veel minder – kan het erg kwetsend zijn als iemand doet alsof een serieuze relatie in het verschiet ligt, om vervolgens af te haken wanneer de eerste keer een feit is. Door een nieuwe relatie niet te overhaasten, en dit ook kenbaar te maken, kunnen vrouwen degenen afschrikken die alleen seks willen.

6. Het kan een rebound zijn

Voor sommige mensen kunnen nieuwe relaties een gat opvullen die is veroorzaakt door een verbroken relatie. Dit noemen we rebound relaties, wanneer iemand zich halsoverkop in een nieuwe relatie stort zonder de vorige relatie goed te verwerken. Het is alsof ze een leegte voelen die ze hoe dan ook willen opvullen met iemand anders. Zoals je het waarschijnlijk al raadt, doorstaan deze rebound relaties zelden de tand des tijds. Zulke relaties en de vervelende gevolgen kunnen voorkomen worden door geen enkele relatie te overhaasten.

7. Je voorkomt dat je erin wordt meegesleurd

Het is vleiend dat iemand he-le-maal gek op je is. Iedereen heeft daar een zwak voor. Wie houdt er immers niet van om iedere dag te horen dat je geweldig bent, zelfs op je slechtste dagen? Het probleem hiermee is dat je verleid kunt worden om hetzelfde te zeggen, ook als je het niet voelt. Je kunt je gaan gedragen op een manier die niet trouw is aan jezelf en je gevoelens. En als je dat uiteindelijk beseft, is het niet meer zo makkelijk om je partner te verlaten.

8. Je kunt jezelf beschermen

Veel relaties stranden voordat ze ook maar iets van een serieus karakter krijgen. Minder van jezelf in de relatie investeren en de emotionele investering geleidelijk opbouwen is een manier om te voorkomen dat je onnodig hard gekwetst wordt. Als je het rustig aan doet en de relatie niet overhaast, is de emotionele schade kleiner als het toch niet blijkt te werken.

9. Je creëert een gezonde balans

Het is normaal dat je zoveel mogelijk tijd met elkaar wilt doorbrengen. Liefde is verslavend. Vooral in het begin van een relatie. Het is alleen een verkeerde gewoonte als je daardoor de andere mensen in je leven verwaarloost. Als je je vrienden en familie dumpt wanneer je een nieuwe liefde hebt, zijn ze er misschien niet meer voor je als de relatie voorbij is. En dat is juist het moment waarop je hun liefde en steun nodig hebt.

Om langdurig te kunnen genieten van een relatie is een gezonde balans nodig. Een balans tussen de tijd die je aan de relatie besteedt en de tijd die je investeert in de andere mensen in je leven.

10. Het is het wachten waard

Als je hard hebt moeten werken om iets te krijgen, heb je de neiging om het meer te waarderen als je het eenmaal hebt. Denk er maar eens over na. De beloning is altijd beter als je er meer voor hebt gedaan. Iemand die de jackpot wint waardeert de rijkdom bijvoorbeeld minder dan iemand die het geld met bloed, zweet en tranen elkaar heeft gespaard. En zo is de beloning groter als je een lang pad hebt moeten bewandelen om tot dat punt in de relatie te komen.

11. Je behoudt het verlangen

Als je al het geld op aarde zou bezitten, zou geld z’n waarde verliezen. Als je dagelijks acht uur lang koekjes controleert op een lopende band, verlies je je trek in koekjes. Wat we hiermee willen zeggen is dat als je elkaar te veel ziet, het verlangen naar elkaar verdwijnt. Het voelt misschien goed op dat moment, maar voor de toekomst van de relatie is het zelden goed.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie