Home Dating Daten voor dummies: zo gaat het tegenwoordig voor beginners

Daten voor dummies: zo gaat het tegenwoordig voor beginners

6 minuten leestijd
0
daten voor dummies

Waar het twintig jaar geleden nog een beetje gênant was om je partner te hebben ontmoet via een datingwebsite, is dat nu enorm normaal. Tinder, Bumble en andere dating apps zijn tegenwoordig zo’n beetje de standaard geworden. Vrijwel alle singles maken gebruik van deze apps of schrijven zich in bij een datingwebsite.

Als je nu net gescheiden bent of om een andere manier weer gaat beginnen met daten, dan wil je natuurlijk wel weten hoe de hedendaagse datingwereld in zijn werk gaat. Vroeger ging versieren een stuk anders dan het nu is, waardoor het handig is om een beetje een handleiding te hebben in de huidige wereld van het daten.

Zou je niet wat meer houvast willen door meer informatie te krijgen over daten? Wat de populairste dating apps zijn? En wat de gewoontes en ongeschreven regels zijn van het moderne daten? Daten voor dummies dus.

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Hoe daten door de jaren heen is veranderd

Enkele tientallen jaren geleden was er nog helemaal geen sprake van internet, laat staan van online dating. Als je een partner wilde ontmoeten, dan ging dit via de traditionele manier. Je ontmoette iemand op straat, op je werk of in de kroeg en je raakte er mee aan de praat. Of je vrienden regelden een blind date voor je omdat ze dachten dat jullie goed bij elkaar zouden passen.

De wereld van het daten is een hoop veranderd in de tussentijd. Aan het begin van de 21e eeuw heeft namelijk een hoop nieuwe technologie zijn intrede gedaan. Met de opkomst van het internet zijn er tal van nieuwe manieren ontstaan om mensen te ontmoeten. Op de tientallen datingsites zijn duizenden singles op zoek naar een nieuwe liefde. Het taboe op internetdating verdwijnt steeds meer en langzaam maar zeker beginnen steeds meer mensen de voordelen van online dating te ontdekken.

De opkomst van dating apps

De afgelopen jaren zijn er steeds meer dating apps gekomen. Tinder is hier de populairste van, maar andere opties zijn bijvoorbeeld Happn, Bumble en Badoo. Ook zijn er apps van grote datingwebsites zoals Lexa en Parship, die vaak gericht zijn op serieuzere relaties.

De online liefdeswereld is een hele andere manier van daten. Het is daarom ook lastig om daar je weg zomaar in te vinden, als je niet precies weet wat de dating regels zijn en hoe het in zijn werk gaat. Naast dat het heel veel voordelen heeft, bijvoorbeeld dat je snel nieuwe mensen kunt ontmoeten en het weinig tijd kost, zijn er ook een aantal risico’s en nadelen aan verbonden.

verbonden koppeling

Voor- en nadelen

Het contact is dan wel een stuk makkelijker gelegd, maar daardoor loop je ook een stuk sneller een blauwtje. Als je niet oplet, dan kun je bedrogen uitkomen doordat je op de verkeerde datingwebsite terecht bent gekomen. Of de verkeerde persoon tegenkomt die je aan het lijntje houdt of catfisht.

Mensen op datingwebsites hebben ook steeds vaker een veelomvattend eisenlijstje met bepaalde wensen op het gebied van uiterlijk en karaktereigenschappen. Iemand moet bijvoorbeeld bruin haar én blauwe ogen hebben, maar ook intelligent én grappig zijn: het perfecte plaatje. Daardoor kan de wereld van het daten ook een harde wereld zijn en kunnen er onrealistisch hoge verwachtingen ontstaan. Een aantal tips die je kunnen helpen om een begin te maken:

Tip 1: Wat en wie past bij jou?

Voordat je kunt beginnen met daten, is het belangrijk om voor jezelf op een rijtje te hebben wat er precies bij je past. Ben je op zoek naar een serieuze relatie voor de langere termijn of wil je ontspannen wat nieuwe mensen leren kennen? Er zijn tientallen verschillende soorten datingwebsites en apps, die vaak speciaal gericht zijn op een bepaalde doelgroep. Zo zijn er bijvoorbeeld websites die zich compleet richten op 50 plus, hoogopgeleiden of juist mensen die op zoek zijn naar een kortstondig, romantisch avontuurtje.

Maar natuurlijk hoef je niet per se te beginnen met online dating. Misschien past dat wel helemaal niet bij jou en wil je nog op de old school manier iemand ontmoeten. Dat is uiteraard ook nog gewoon mogelijk. Wie weet ontdek je je nieuwe liefde wel bij je sportvereniging, een club, op je werk of op stap.

Tip 2: Verken de mogelijkheden

Wil je gaan beginnen met online daten? Begrijpelijk. Het is een laagdrempelige en spannende manier om nieuwe mensen te leren kennen. Maar zoals ze zeggen: een goede voorbereiding is het halve werk. Lees meer over de populairste en bekendste datingwebsites en apps om te achterhalen welke het beste bij je past.

Je kunt natuurlijk ook verschillende sites gewoon uitproberen. Vaak kun je hier gewoon gratis een account aanmaken en kijken of het bij je past. Door je goed voor te bereiden, een leuk profiel aan te maken en te bekijken of de site goed bij je past, is de kans groter dat je een leuke match vindt.

Tip 3: Stel je open minded op

Als je gaat daten is het heel belangrijk dat je een open mind hebt. Probeer je niet vast te houden aan een bepaald beeld, maar verken de verschillende mogelijkheden. Wie weet komt er op die manier wel een verrassende nieuwe liefde op je pad.

De populairste dating apps

Dating apps zijn wereldwijd enorm populair geworden. Er zijn er inmiddels zoveel, dat het moeilijk isom te bepalen welke app je moet kiezen. Toch is het belangrijk om een app te kiezen die het beste aansluit bij jouw wensen. Dit zijn 3 van de populairste dating apps in Nederland: Tinder, Bumble en Lexa.

tinder

Tinder: wereldwijd de populairste dating app

Tinder heeft wereldwijd meer dan 26 miljoen matches elke dag en heeft door de jaren hen al voor meer dan 20 miljard potentiële matches gezorgd. Het is enorm populair, ook in Nederland. De app maakt gebruik van een systeem waarbij je foto’s van een mogelijke match ziet. Je kunt deze naar rechts swipen om die persoon leuk te vinden en naar links om deze over te slaan. Als jullie elkaar beiden leuk vinden ontstaat er een match en kunnen jullie berichten naar elkaar sturen. Het nadeel van deze app is echter dat veel leden niet op zoek zijn naar een serieuze relatie en dat het contact oppervlakkig blijft.

Tinder App StoreTinder Google Play

bumble

Bumble: vrouwen zetten de eerste stap

Qua systeem lijkt Bumble op het eerste gezicht vrij veel op Tinder. Je veegt naar rechts om iemand leuk te vinden en naar links als dit niet het geval is. Het grote verschil is echter dat dames in deze app de eerste stap zetten om in contact te komen met een man. De man heeft hierna 24 uur om te reageren, anders verlies je de match.

App StoreGoogle Play

lexa

Lexa: gemakkelijk en snel daten

Tegenwoordig is Lexa een van de meest populaire datingapps en wordt het vaak gezien als alternatief voor Tinder. Duizenden Nederlands downloaden maandelijks de Lexa-app en ook in andere landen zijn er een hoop gebruikers. Je kunt snel berichten naar elkaar sturen en wederom werkt deze app met een systeem waarin je persoon kunt swipen. Het verschil is echter dat je hier door de profielen van mensen in je omgeving heen kunt scrollen.

App StoreGoogle Play

De ongeschreven regels van het nieuwe daten

Naast dat de manier van daten is veranderd, is ook de dynamiek door het gebruik van dating apps enorm anders geworden. Hierdoor zijn er ook andere ongeschreven regels ontstaan. Allereerst bestaat er niet meer zoiets als een 4e date. Deze regel gaat er om dat je tegen de vierde date wel zeker weet of je die persoon leuk vindt, of dat je het contact wil verbreken.

Daarnaast is er ook niet meer zoiets als ‘hard to get’ spelen. Dit kan nog steeds wel soms werken, maar als je online aan het daten bent, komt het eerder over alsof je niet geïnteresseerd in iemand bent. Je zult interesse moeten tonen, omdat er anders tientallen anderen jouw plaats innemen.

Veranderde datingregels

Verder zijn er ook een aantal datingregels die tegenwoordig achterhaald zijn. Zo hoeft de man echt niet meer de eerste stap te zetten, maar wordt het vaak gewaardeerd als de vrouw het initiatief neemt. De man hoeft ook niet altijd per se te betalen en de rekening van een date wordt steeds vaker gedeeld.

Als je een date hebt gehad is het ook niet nodig om daarna een aantal dagen te wachten om weer contact op te nemen. Als je dit wél doet, is de kans groot dat iemand juist alweer verder op zoek is via online dating. En dan moet er ook nog iets gezegd worden over seks op de eerste date. Dat is ook steeds normaler en daarom hoef je niet per se op te wachten tot je verloofd bent.

De wereld van het daten is dus enorm veranderd. Door de stap in het diepe te wagen ontmoet jij binnenkort misschien wel de liefde van je leven.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Zien, ruiken, horen: wat is het belangrijkst op een eerste date?

Wanneer je een potentiële partner voor het eerst ontmoet, word je overweldigd door alle in…