Stel je voor dat je op het menu kijkt van een restaurant waar uitgerekend degene die jij zo leuk vindt het heerlijk vindt om te dineren. Je tafelpartner bestelt daar steevast biefstuk omdat dat zijn favoriete eten is. Aangezien dat vanavond niet op voorraad is, komt hij echter uit bij visfilet. Vindt ‘ie ook oké, maar hij beklaagt zich intussen wel meermaals over het feit dat de nummer één niet beschikbaar is; ‘z’n favoriet, z’n lievelingsgerecht’ waar hij zich zo erg op verheugd had.
Je merkt dat hij zichtbaar teleurgesteld is en dat er een stuk minder van het eten wordt genoten dan normaal. Het is dat ‘ie er maar genoegen mee moest nemen, maar als het even kon, was hij het liefst op een ander moment terug gekomen. De situatie doet je denken aan hoe hij jou de laatste tijd behandelt, want de mate van teleurstelling en grilligheid komen overeen met hoe hij jou benadert. En dat terwijl jij hem juist steeds leuker begint te vinden.
Het gevoel brengt je intern tot wankelen, want je beseft ineens dat je helemaal niet zijn eerste keus bent. Het is op dit moment dat je de link legt met allerlei andere signalen die hij je de laatste tijd heeft gegeven. Ben jij zijn tweede keuze?
De ‘hij’ uit het voorbeeld kan ook een ‘zij’ zijn, want dat verandert niets aan het gedrag dat iemand in deze situatie vertoont. Deze gids is voor alle mensen die zich tweede keus voelen. Want als jij de negen tekenen afgaat die wij hierin benoemen, dan bestaat de kans dat er raakvlakken zullen zijn. Al hopen we dat natuurlijk niet voor je. Toch nieuwsgierig? Lees dan snel verder.
Wat is de tweede keus?
De tweede keuze zijn is nooit prettig, want het betekent grofweg niets anders dan dat jij wordt gekozen bij gebrek aan beter. Je bent de stand-by, een back-up in geval van nood, een reservewiel, of een backburner zoals het ook wel wordt genoemd. Tweede keuze zijn is vooral pijnlijk als je zelf juist de nummer één wilt zijn. Tweede keuze ben je echter niet altijd bewust, want niet iedereen weet dat je een alternatief bent van iemand anders.
Toch zijn er verschillende manieren om erachter te komen en om te bevestigen dat je niet degene bent om wie het echt draait in een relatie tussen twee mensen. In welke situatie jij je op dit moment ook bevindt, als de ander wel toegewijd is aan heel iemand anders, dan is het misschien een goed idee om bij jezelf in beraad te gaan.
Het kan zijn dat de ander ook jouw tweede keuze is, maar mocht dat niet het geval zijn, dan zou je eigenlijk nooit genoegen moeten nemen met minder. Ware liefde gaat namelijk over het boeken van overwinningen waarbij iedereen streeft naar de eerste plaats. Iedereen vergeet de #2.
62 procent volwassenen heeft iemand als back-up
Toch is het niet ongewoon dat mensen tweede in rang zijn. Sterker nog; de meerderheid van mensen die in een relatie zitten heeft een back-up voor als hun relatie stuk zou lopen. Dat blijkt uit een recent onderzoek van de University of Oklahoma.
Wetenschappers van de universiteit keken naar hoe relaties zich ontwikkelden tijdens de coronacrisis. De pandemie heeft namelijk bijgedragen aan het aantal mensen dat weer contact zocht met een ex-partner. Dat deden deze mensen vooral omdat ze wilden weten hoe het contact met hun ex zou verlopen en of er mogelijkheden tot seks waren.
Het onderzoek toonde ook aan dat veel mensen een back-up hebben – iemand die dus de tweede keuze is. Uit de studie onder 397 volwassenen die in een langdurige relatie zaten, bleek dat ten minste 62% van de respondenten iemand als back-up heeft.
9 tekenen dat jij iemands tweede keuze bent
Tweede keuze zijn is voor niemand fijn, want we hebben het uiteindelijk over de nummer twee en niet over de winnaar, over het B-garnituur in plaats van het hoofdgerecht, en de reservespeler in plaats van de vaste kracht. Enfin, we willen je met deze vervelende vergelijkingen geen complex aanpraten, maar het is wel gewoon belangrijk om even met je neus op de feiten te worden gedrukt. Als jij zelf ook het gevoel hebt dat je iemands tweede keuze bent, dan herken jij één of meerdere van de onderstaande signalen.
1. Het duurt eeuwen voordat iemand reageert op appjes
Iedereen heeft het wel eens druk, dus je kunt niet altijd verwachten dat iemand onmiddellijk terug appt. Maar je wilt ook geen dagen moeten wachten op een reactie. De meeste mensen zijn immers de hele tijd bij hun telefoon. Als je weet dat de ander vrij is, maar je krijgt niet tijdig antwoord op je apps, dan is dat een teken dat je op een laag pitje staat.
Als iemand geïnteresseerd is in het opbouwen van een relatie met jou, dan zal die doorgaans de tijd vinden om met je te communiceren — hoe druk ze het ook hebben.
2. Er zijn nooit concrete plannen
Als je op de reservelijst staat, dan zou je dat ook moeten merken als het gaat om het maken van plannen. Je beoogde partner kan maar door blijven gaan over allerlei verre vakantie-ideeën of andere wilde plannen, maar als het puntje bij paaltje komt, dan wordt het nooit concreet tussen jullie. Er wordt enthousiast gepraat over het samen ondernemen van dingen, maar als je een datum wilt vastleggen, blijft het ineens akelig stil.
Het bieden van toekomstperspectief is echter een manipulatieve manier om iemand aan je te binden als back-up, simpelweg met het doel dat er altijd iemand is om op terug te vallen. De uiteindelijke vakanties, uitstapjes, of weekendtripjes worden overigens wel gemaakt, alleen is het altijd met een ander — uitgerekend op de momenten dat jij had aangegeven niet te kunnen.
3. Je wordt nooit gebeld, ondanks de beloftes
Als iemand blijft beloven om op een bepaalde tijd te bellen, maar je telefoon nooit afgaat, dan zou je eigenlijk al genoeg moeten weten. Het is niet dat de ander helemaal niet met je wil praten, maar aangezien je de nummer twee of misschien wel de nummer drie bent, word je alleen gebeld bij gebrek aan beter. En dat zorgt ervoor dat je altijd onderop de lijst staat. En als je dan uiteindelijk wordt gebeld, dan heeft het niets te maken met waar je op rekende.
4. Ze verschijnen weer als ze iets nodig hebben
Los van een snelle vraag over hoe het met je is, gaat de ander al razendsnel over op de werkelijke reden van het contact: hulp. In de meeste gevallen is dat namelijk omdat de ander iets van je nodig heeft. Ja, en natuurlijk kun je nog steeds helpen als iemand iets nodig heeft, maar als dat de enige reden is om contact met je te zoeken, dan moet je na een paar keer ook ‘nee’ durven te zeggen. Wees niet bang om je hierover uit te spreken.
5. In het weekend kan de ander nooit
Het valt je op dat je partner alleen op de maandag- of dinsdagavond kan, of in ieder geval ergens doordeweeks. Het is ook altijd donker als jullie afspreken en als het even kan, gaan jullie liever niet naar openbare plekken. Tegelijkertijd betekent dat ook dat de ander in het weekend juist nooit kan en dat terwijl de leukste activiteiten juist in het weekeinde worden ondernomen.
Als je dit patroon ook hebt opgemerkt, dan heeft het er alle schijn van dat de ander al een relatie heeft of in ieder geval andere prioriteiten hebt. Vraag maar eens of de ander kan op een zaterdagavond en het liefst op een plek waar het barst van de andere bezoekers. Grote kans dat diegene daar ineens niet zoveel trek in heeft.
6. Alles gebeurt op hun voorwaarden
Een relatie moet evenwichtig aanvoelen, waarbij mensen zowel geven als nemen. Bij jou voelt het echter allemaal heel eenzijdig aan. Als de persoon alleen op het laatste moment contact met je opneemt en alleen voor jou beschikbaar is op basis van zijn of haar schema, dan is dit een teken dat de ander jou niet als een prioriteit beschouwt.
Denk maar eens terug aan de laatste tijd en hoe er contact is geweest tussen jullie. Is alles altijd gebeurd op basis van de voorwaarden van de ander. Oftewel: er is helemaal geen rekening gehouden met jouw agenda. Van jou wordt alleen verwacht dat je komt opdraven.
7. Je wordt nooit betrokken bij belangrijke gebeurtenissen
Na een paar maanden is het niet meer dan normaal om te verwachten dat de relatie verder gaat dan alleen Netflix en chill. Bij een echte vriendschap of echte liefde tussen twee personen zou je ook betrokken moeten worden bij sociale activiteiten, zoals feestjes of uitjes. Je hebt waarschijnlijk al gemerkt dat je niet wordt geraadpleegd als er plannen worden gemaakt en dat terwijl je toch weet dat je date een hoogtepunt had beleefd dat gevierd moest worden.
Als dit vaker gebeurt, dan betekent dat de ander jou niet tot zijn of haar voornaamste contacten beschouwt. Confronteer de ander er maar eens mee en zie wat ‘ie te zeggen heeft. Waarom werd jij niet uitgenodigd afgelopen zaterdag?
8. Je ontvangt enkel last-minute berichtjes
Sterker nog: als je pas om 23.00 uur appjes krijgt met de vraag of je zometeen wilt langskomen, dan moet er ook een besef bij komen. Kijk, echte vrienden bellen en appen elkaar ook om tijd met elkaar door te brengen als de één zich verveelt. Maar in sommige gevallen kan het ook betekenen dat diegene jou alleen contacteert omdat ze geen andere opties hebben, bijvoorbeeld als nummers één en twee hebben afgezegd of eerder dan gepland naar huis zijn gegaan.
Op dit soort momenten kun je het best even goed nadenken over wat je nou precies wilt. Als het aandachtsniveau dat ze je geven niet voldoende is, is het ook oké om op je eigen belangen te letten. Dat betekent: ‘nee’ zeggen, en weer verder gaan.
9. Je voelt je er niet prettig bij
Uiteindelijk gaat er niet om dat je alles tot de bodem moet uitzoeken. Waarschijnlijk moet je gewoon meer aandacht schenken aan hoe jij je voelt onder de situatie en of jij dat wel wilt. In de meeste gevallen wil je volledig geaccepteerd, gerespecteerd en geliefd worden om wie je bent en niet gedeeltelijk, zoals dat het geval is als je de tweede keuze bent.
Vraag jezelf daarom af; ‘Ben ik wel gelukkig in deze relatie?’ en ‘Is dit hoe ik op lange termijn wil doorbrengen met de ander?’. De kans is groot dat dit niet het geval is en dan heeft het geen zin meer om er energie of tijd aan te verspillen. Voor de ander ben jij niet de nummer één. Dat is het enige dat telt. En de reden daarvoor? Dat zou niet moeten uitmaken. Jij voelt je er niet prettig bij en daarom ben jij bij deze degene die afscheid neemt. Ciao!
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.