Dit type relatie is langdurig stressvol, volgens onderzoek

Michael Schouten
Door Michael Schouten
4 minuten leestijd

Van regelmatig een date-night tot de tijd nemen om inhoudelijke gesprekken te voeren, er zijn een aantal dingen die jij en je partner kunnen doen om de relatie levend te houden.

Maar er zijn ook een aantal dingen die je kunt doen waardoor je de relatie stressvol kunt maken. En dan hebben we het nog niet eens over liegen, vreemdgaan of manipuleren. Eén type relatie blijkt namelijk stressvol op zichzelf, zo blijkt uit recent onderzoek. Dat is omdat de mensen in deze relaties iets doen waar bijna niemand tegen bestand is.

Knipperlichtrelaties zijn langdurig stressvol

Een groep Amerikaanse onderzoekers onder leiding van Kale Monk van de University of Missouri ontdekten dat knipperlichtrelaties bijzonder stressvol zijn. Het patroon van uit elkaar gaan en herenigen, dat ook wel relatiecycling wordt genoemd, wordt in verband gebracht met psychische problemen zoals angst en depressie. Volgens het onderzoek, dat is gepubliceerd in het tijdschrift Family Relations, geldt zelfs dat hoe vaker een relatie aan en uit gaat, hoe meer angst de betrokkenen zullen voelen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Om erachter te komen of dit type relatie werkelijk stressvol is voor de mensen die het ‘cyclen’ ondergaan, besloten de onderzoeker meer dan 500 deelnemers te volgen gedurende een periode van 15 maanden. Daarbij stelden de onderzoekers vragen over hun relatietype, of ze uit elkaar waren gegaan en weer bij hun huidige partner terug zijn gekomen, en zo ja, het aantal keren dat ze uit elkaar waren gegaan en zich hadden verzoend. Aansluitend werden ook vragen gesteld over de psychische stress die zij ervaarden.

De bevindingen toonden aan dat het aan- en uitmaken van relaties geassocieerd wordt met angst en depressie. Vooral degenen die herhaaldelijk uit elkaar gaan en herenigen met hun partner ‘rapporteerden meer symptomen van psychische problemen gedurende de periode van 15 maanden’. Dit suggereert dat hoe vaker mensen uit elkaar gaan en weer bij elkaar komen, hoe meer angst ze voelen in de relatie.

Mensen die een of meerdere keren uit elkaar zijn gegaan en zich weer hebben verzoend met hun partner, hebben een knipperlichtrelatie.

Langer dan een jaar

De onderzoekers zijn van mening dat deze aan/uit, aan/uit relaties een langdurige negatieve invloed kunnen hebben op de mentale gezondheid van stellen, waarbij de negatieve effecten soms langer dan een jaar aanhouden.

“We zien verschillende gevolgen die samenhangen met deze relaties, zoals minder tevredenheid met de relatie, slechtere communicatie, minder toewijding, meer partnergeweld, en in deze specifieke studie vonden we dat het in de loop van de tijd wordt geassocieerd met depressie en angstsymptomen”, zegt Monk, docent Human Development & Family Science van de University of Missouri. “We hebben deze mensen in de loop van de tijd gevolgd en we ontdekten dat onze eerdere bevindingen al meer dan een jaar kloppen.”

In een eerdere studie ontdekten Monk en collega’s al dat knipperlichtrelaties geassocieerd worden met psychische problemen en dat degenen die dezelfde relatie vaker aan- en uitmaakten ook meer stresssymptomen vertoonden. In de meest recente studie ontdekten ze echter dat deze effecten veel langer kunnen aanhouden dan verwacht.

Heb je een knipperlichtrelatie en is het nu weer (even) uit? Voor je welzijn is het misschien goed om de gedag te zeggen tegen de relatie. In een gerelateerd onderzoek ondervroeg Monk namelijk mensen die net uit elkaar waren gegaan. Daarin ontdekte hij dat mensen vrouwen die in een knipperlichtrelatie zaten minder symptomen stress rapporteerden dan degenen die een stabiele relatie hadden. Monk en zijn team speculeren dat deze vrouwen misschien een groter gevoel van opluchting ervaren na het beëindigen van de onstabiele relatie.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie