Sapioseksueel: wat het is, kenmerken en signalen dat je dit bent

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
6 minuten leestijd

Slimme mensen: het is geen verrassing dat mensen zich aangetrokken voelen tot intelligente mensen. Evolutionair gezien is dat ook volkomen logisch. Een slimme partner was vroeger beter in staat om de kinderen groot te brengen. Het was bijvoorbeeld iemand die giftig voedsel kon identificeren, wat de kans op het succesvol grootbrengen van een kinderen een stuk groter maakt. En het betekende ook dat je deze goede genen kon doorgeven aan je kinderen.

Tegenwoordig heb je intelligentie niet meer zo letterlijk nodig om te overleven. Maar wanneer je intelligent bent, betekent dit nog steeds dat er een grote kans is op succes en rijkdom, wat veel mensen aantrekkelijk vinden. Maar hoewel intelligentie een gewenste partnereigenschap is, zijn er ook mensen die intelligentie enorm sexy vinden. Deze mensen noemen we sapioseksueel.

Ben je benieuwd naar de betekenis van deze term en ben je benieuwd of jij wellicht sapioseksueel bent? We vertellen je wat een sapioseksueel precies is en de zes signalen waaraan je de sapioseksueel kunt herkennen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Wat is een sapioseksueel?

Een onderzoek uit 2011 toonde aan dat intelligentie tot de drie belangrijkste eigenschappen behoort waar mensen naar op zoek zijn in een partner. Maar voor sommige mensen gaat het vinden van een intelligente partner niet alleen over de emotionele en intellectuele vervulling. Degenen die zich identificeren als sapioseksueel zoeken intellect bij anderen voor de seksuele opwinding.

Het woord sapioseksueel is afgeleid van het Latijnse werkwoord sapere, wat ‘wijs of verstandig zijn’ betekent. Sapioseksualiteit is dus een seksuele identiteit voor degenen die opgewonden raken door intelligentie. Veel mensen associëren intelligentie met rijkdom, macht en status, maar voor sapioseksuelen creëert intellect dus een seksuele opwinding – niet hetgeen met intelligentie bereikt kan worden. Sommige mensen noemen intelligentie als een van de mogelijke seksuele prikkels en anderen hebben volledige intellectuele stimulatie nodig voor seksuele opwinding.

6 signalen dat jij een sapioseksueel bent

Dat je graag met intelligente mensen omgaat is geen teken van sapioseksualiteit. En ook niet als je een partner zoekt die hoogopgeleid is. Een sapioseksueel voelt zich aangetrokken tot intelligentie op een andere, meer seksuele manier. Vraag je je af of je in het sapioseksuele spectrum valt? Dit kan het geval zijn als:

  1. Je intellectuele gesprekken of debatten seksueel opwindend vindt.
  2. Je je aangetrokken voelt tot de emotionele intelligentie in een persoon.
  3. Je favoriete dates in musea en boekenwinkels plaatsvinden.
  4. Je ervan houdt om uitgedaagd te worden op je werk.
  5. Je van fysiek voorspel niet opgewonden raakt, maar wel van een diepgaand gesprek.
  6. Je potentiële partners afwijst als ze niet intellectueel stimulerend zijn, zelfs als ze andere goede eigenschappen hebben.

Hoe beïnvloedt sapioseksualiteit je relatie?

Als jij, je partner of jullie beiden zich identificeren als sapioseksueel, zijn er bepaalde dingen die je relatie kunnen beïnvloeden. Er is geen universele manier waarop sapioseksuelen hun liefdes- en seksleven vormgeven, dus het belangrijkste is natuurlijk om duidelijk te communiceren en experimenteren wat het beste voor jullie werkt.

1. Het verandert hoe jij en je partner elkaar opwinden

Het voorspel tussen jullie zal er een beetje anders uitzien. Het typische voorspel voor anderen bestaat misschien uit dirty talk, sexting, naaktfoto’s of fysieke aanraking, maar het beste voorspel voor sapioseksuele mensen kan een intens, stimulerend gesprek of debat zijn. Probeer bijvoorbeeld een intellectueel stimulerend boek hardop voor te lezen of bespreek een interessant onderwerp met je sapioseksuele partner.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

2. De relatie kan langzaam gaan

Voor mensen die alleen fysieke aantrekkingskracht nodig hebben, kan het goed werken om snel over te gaan op seksuele handelingen. Maar iemand op intellectueel niveau leren kennen duurt vaak langer. Seksuele handelingen zullen wellicht pas gebeuren wanneer er sprake is van een intellectuele intimiteit.

3. Leer elkaar goed kennen

Probeer oprechte nieuwsgierigheid te tonen in de persoonlijke interesses van je partner door veel vragen te stellen en goed op te letten. Alleen omdat iemand sapioseksueel is, wil dat nog niet zeggen dat ze van elke intellectuele activiteit kunnen genieten. Misschien hebben jij of je partner een hekel aan boeken, maar worden jullie wel geprikkeld door een bezoek aan het museum. Veel sapioseksuele mensen verlangen ook naar wederzijdse intellectuele stimulatie zoals een gesprek of een debat.

4. Je kan druk voelen om intellectueel te voldoen

Uit een onderzoek naar sapioseksualiteit in 2018 blijkt dat zij zich gemiddeld het meest aangetrokken voelen tot mensen met een IQ van minstens 120. Ben je de partner van een sapioseksueel, dan is het logisch dat je je wellicht zorgen maakt over het niet voldoen aan de intellectuele behoeften. Maar onthoudt dat IQ-scores en diploma’s niet de enige indicatoren van intelligentie zijn.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie