11 gouden regels om een rampzalige date te voorkomen

Michael Slender
Door Michael Slender
7 minuten leestijd

Door een onhandige mix van zenuwen en onzekerheid is het niet moeilijk om een date te verpesten. Je zegt dingen die je niet zou moeten delen, je lacht te hard (of helemaal niet) en ondanks alle voorbereidende handelingen weet je geen enkele vraag te stellen. Daten is leuk, tenzij je het voor elkaar krijgt om elke eerste date in een regelrechte ramp te veranderen.

De realiteit is dat bijna niemand eraan ontkomt. Daten staat garant voor mislukte pogingen en rampzalige ontmoetingen. Dat hoort erbij. Het kán leuk zijn, maar het kan ook verschrikkelijk zijn, teleurstellend en waardeloos. En dat hoeft niet eens aan jou te liggen.

Als je een rampzalige date wilt voorkomen, dan zijn er echter wel een aantal dingen die jij zelf onder controle hebt. Hoeveel je drinkt, of je op tijd bent en welke vragen je stelt: het zijn de dingen die jij zelf in de hand hebt. Om te voorkomen dat jij je dates nog langer ruïneert, zijn dit elf gouden regels om te volgen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

1. Werk aan je persoonlijke hygiëne

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de persoonlijke hygiëne een van de grootste afknappers tijdens een date kan zijn. Een slordig uiterlijk, slechte adem en een onverzorgde uitstraling: voor mannen en vrouwen is het een dealbreaker. Slechte persoonlijke hygiëne is funest voor je kansen. Het uiterlijk is misschien niet alles, maar het minste wat je voor een eerste date kunt doen, is douchen, schone kleren aantrekken, je haren doen en tandenpoetsen.

2. Behandel iedereen met respect

Er zijn een aantal ongeschreven regels van etiquette die je niet mag overtreden op een eerste date. Eén van die regels is dat je iedereen met respect behandelt, of dat nu je date is of degene die jullie bedient. Wees op je best tijdens de eerste date: beleefd, vriendelijk en welgemanierd.

3. Laat je telefoon op zak

Als je je telefoon gebruikt op een date, wek je de indruk dat je niet genoeg prioriteit geeft aan de date. Het lijkt alsof je gewoon niet zo geïnteresseerd bent. Dat is ook het geval als je je telefoon alleen op tafel hebt liggen en vluchtig de meldingen bekijkt. Laat je telefoon met rust.

4. Blijf veilig

Veiligheid heeft de hoogste prioriteit tijdens daten, vooral voor vrouwen. Als je een onveilige date wilt voorkomen, dan hou je je aan de veiligheidstips voor daten. Vertel een vriend waar je heen gaat, stap niet in de auto van de ander en ontmoet elkaar op een openbare plek. Het zijn enkele simpele maatregelen die je kunt treffen om te voorkomen dat je in een ongemakkelijke situatie terechtkomt.

5. Bereid je voor

Degene met wie je afspreekt verdient het om serieus behandeld te worden. Bereid je voor op de date door het datingprofiel en de bio nog eens goed door te lezen. Bekijk de foto’s nogmaals en loop het gesprek nog eens langs. Dat laatste is vooral belangrijk om er zeker van te zijn dat je relevante vragen stelt en geen vragen stelt die al zijn beantwoord.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

6. Kom op tijd

Niet te laat en liever nog iets te vroeg. Op tijd komen is een van de basisaspecten waarop je wordt beoordeeld tijdens een date. Wat je niet wilt is dat degene met wie je afspreekt tien minuten lang in onzekerheid is over of je aan- of afwezigheid. Als je de gewoonte hebt om laat te zijn op afspraken, neem dan wat extra tijd om naar de locatie af te reizen. En onthoud: het is altijd beter om te vroeg dan te laat te zijn.

  1. App eerder op de dag om de date te bevestigen.
  2. Bevestig je vertrek van huis met een appje.
  3. Zeg dat je contact opneemt als je het niet redt (en vraag dat andersom ook).
  4. Wacht niet langer dan 15 minuten op de date-locatie.

7. Kies de juiste setting

Omdat daten zelf al spannend genoeg is, helpt het om af te spreken op een plek waar jij je comfortabel voelt. Zorg ervoor dat het ergens is waar jij je thuis kunt voelen en bij voorkeur ergens waar het niet te druk is. Je zult je meer ontspannen voelen en dat voorkomt al het merendeel van de rampzalige dates.

8. Drink met mate

Alcohol maakt je minder verlegen in sociale situaties en daarom wordt het ook wel een ‘sociaal smeermiddel’ genoemd. Maar op een eerste date is het niet verstandig om naar de fles te grijpen. Naast het feit dat je loslippig wordt met een slokje te veel op, laat het niet de beste eerste indruk achter.

9. Heb wat te vertellen

Een date bestaat voor 80 procent uit het gesprek. En een gesprek is geen gesprek als het van één kant komt. Er is een dialoog voor nodig om het een date te kunnen noemen. Niets kunnen of willen zeggen is voor velen bovendien een doodzonde op een date. Als je de meest ongemakkelijke situatie van een date wilt voorkomen – dat is het stilvallen van het gesprek – dan zorg je voor een aantal gespreksonderwerpen.

10. Houd je handen thuis

Eerste dates vinden plaats tussen mensen die elkaar nog niet of nauwelijks kennen. Met dit in gedachten kun je er het beste van afzien om handtastelijk te worden. Zelfs als je denkt dat je toestemming krijgt is er een kans dat je date er misschien niet van geniet. Niet iedereen houdt van aanrakingen en lichaamscontact. Oftewel: raak elkaar niet aan als je niet honderd procent zeker weet dat het gewenst is.

11. Neem niemand mee

Het zou geen verrassing moeten zijn, maar er is geen plek voor drie personen op een date. Een officiële date is één-op-één, gasten zijn niet toegestaan. De enige uitzonderingen zijn de dubbeldate – wanneer jullie met twee anderen afspreken – en polyamoreuze koppels.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie