Betere gesprekken op datingapps? 8 tips om stilvallen te voorkomen

Michael Slender
Door Michael Slender
10 minuten leestijd

Als je ooit een datingapp hebt gebruikt, dan weet je dat het moeilijk kan zijn om een ​​fatsoenlijk gesprek te hebben met een match. Misschien heb je je wel nooit gerealiseerd hoe slecht mensen in gesprekken zijn, totdat je datingapps begon te gebruiken. Sommige gesprekken zijn niet alleen extreem saai, ze kunnen ook onaangenaam en uitputtend zijn.

Soms heb je weinig gemeen met je match. Soms word je meteen gevraagd naar je favoriete standjes. Andere keren heb je zelf een mentale blokkade omdat je aan het jongleren bent met meerdere gesprekken tegelijk. Het is geen verrassing dat veel gesprekken op datingapps nooit tot een persoonlijke ontmoeting leiden.

Betere gesprekken op datingapps

Hoewel het mogelijk is nooit meer een saai gesprek te hebben, is het belangrijk om te weten dat veel van de eerste berichten hoe dan ook onbeantwoord blijven. Volgens een recente analyse uit 2021 bestaat 57% van de gesprekken op Tinder uit slechts één bericht, wat betekent dat meer dan de helft van de verstuurde eerste berichten geen reactie krijgen. Dus zelfs als je de beste openingszin ooit verzint, is het mogelijk dat het gewoon genegeerd wordt. Ouch.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Pijnlijk? Niet echt, want we besteden allemaal te veel tijd aan het overdenken van onze interacties op de datingapps. Onze aandacht kunnen we beter verleggen naar de gesprekken die er wel toe doen. Het leven is veel te kort om na te blijven denken over de reden waarom je zo hard wordt genegeerd. Waarom zou je ook aandacht geven aan mensen die jouw verfijnde openingszin geen blik waardig gunnen?

Op de datingapps gaat het om de gesprekken die je wél hebt, niet om de gesprekken die je niet hebt. En om ervoor te zorgen dat deze gesprekken ook echt ergens over gaan, is het essentieel dat je weet hoe je deze naar een ander niveau kunt tillen. Dat ze inhoud hebben en impact maken, want dat maakt een gesprek de moeite waard. Dit zijn 8 tips voor betere gesprekken op datingapps.

1. Heb één of twee gesprekken per keer

Heb jij je wel eens afgevraagd hoe het kan dat jij en je match op het ene moment verwikkeld zijn in een intrigerend gesprek, om het andere moment helemaal niets te bespreken hebben? Eerst was er geen gebrek aan flirterige opmerkingen en doordachte vragen. Maar daarna, he-le-maal niets meer van dat – complete radiostilte van beide kanten.

Misschien heb je al door waar het misgaat: het zijn jullie hersenen die het niet meer kunnen verwerken. Het is gewoonweg niet mogelijk om meerdere gesprekken bij te houden en deze interessant te houden. Onderzoekers noemen dit ‘multicommunication‘. Hoewel het een van de grote voordelen van online dating is, omdat het je in staat stelt om in kortere tijd contact te leggen met meerdere mensen, komt het ook met enkele opmerkelijke nadelen.

Omdat je je aandacht moet verdelen over meerdere gesprekken, is er een grotere kans op fouten. Je kunt bijvoorbeeld een antwoord verkeerd begrijpen, een antwoord versturen naar de verkeerde persoon of een of meer van de gesprekken niet bijbenen. Dus als je betere gesprekken wilt voeren op datingapps, daarom het advies: voer maar één of twee gesprekken tegelijk.

2. Stel open vragen

Open vragen zijn wat langer en vragen meer denkwerk. Het zijn de vragen waarmee je aan de ander vraagt om gebruik te maken van zijn of haar ervaring, kennis en gevoelens. Dit betekent tegelijk dat vragen die met een ‘ja’ of ‘nee’ kunnen worden beantwoord, niet gesteld kunnen worden. Laat de standaard vragen zoals ‘Leuke dag gehad?’ dus achterwege, maar vraag iets als ‘Wat is het leukste dat je vandaag hebt meegemaakt?’. Als je de vraag met één woord kunt beantwoorden, dan is het niet geschikt voor het gesprek.

3. Vermijd waaromvragen

Waarom? Omdat deze waaromvragen ervoor kunnen zorgen dat je gesprekspartner het gevoel krijgt zich te moeten verdedigen. De ander kan zich defensief gaan voelen, omdat een waaromvraag ook een oordeel met zich meebrengt. Denk er maar eens over na als aan jou de vraag wordt gesteld: ‘Waarom heb je niet meer matches?’

Geeft het je een gevoel van incompetentie? Dat je ‘niet goed genoeg’ bent? Waarschijnlijk kun je een heel mooi antwoord geven met de redenen waarom, en hoe het niet aan jou ligt, maar ondanks dat is het absoluut geen leuke vraag. Kies in plaats daarvan voor vragen die beginnen met ‘Wie’, Wat’, ‘Waar’ en ‘Hoe’, zoals deze:

  • ‘Wie is de grootste inspiratiebron in je leven?’
  • ‘Wat zou je doen als je niet hoefde te werken?’
  • ‘Waar is die exotische foto genomen?’
  • ‘Hoe denk je over…?’

4. Wees zo authentiek mogelijk

Het is natuurlijk wat cliché om te zeggen dat je gewoon jezelf moet zijn. Maar dat is niet wat we je willen aanraden, want helemaal jezelf zijn is nooit mogelijk als je hart op het spel staat. Wat we daar wel over kunnen zeggen is dat je trouw moet blijven aan je eigen persoonlijkheid. De zinnen die je typt, de woorden die je uitspreekt en de gesprekken die je hebt: zorg ervoor dat ze iets van authenticiteit tonen.

Authenticiteit is een essentieel onderdeel van het ontwikkelen van relaties. Wanneer je stukjes van jezelf toont en daardoor kwetsbaar bent, kun je echt contact maken. Wees er bijvoorbeeld niet bang voor om afgewezen te worden, omdat dit je ervan weerhoudt om je authentieke zelf te uiten. In andere woorden: je hoeft geen ‘masker’ op te zetten om gewaardeerd te worden. Het is juist zo dat mensen je meer waarderen wanneer je geen masker draagt.

5. Stel diepere vragen

Betere gesprekken ontstaan door betere vragen. Door diepere vragen te stellen kan degene die je spreekt meer van zichzelf laten zien, terwijl jij de ander daar ook beter door leert kennen. Diepere vragen zijn natuurlijk niet geschikt als gespreksopener, maar wat verder in het gesprek komen ze goed van pas om het gesprek te verdiepen. Een aantal voorbeelden van diepere vragen:

  • ‘Leef je om te werken of werk je om te leven?’
  • ‘Wat is het uiteindelijke doel in je leven?’
  • ‘Geloof je in het lot?’

Ondanks dat de meeste mensen naar wat meer diepgang verlangen, is niet iedereen er klaar voor om openhartig te zijn over wat ze denken en voelen. Althans, niet meteen. Vraag daarom alleen naar dingen die jij zelf ook zou beantwoorden.

6. Plaag een beetje

Iemand plagen is een geweldige manier om jezelf te onderscheiden. We weten namelijk allemaal dat plagen geassocieerd wordt met seksuele aantrekkingskracht. In het echte leven flirten we ook op die manier door een ander een beetje te roasten, zoals lachen om een ‘krankzinnige’ dansbeweging of een aparte smaak voor iets. Heen en weer plagen is juist een teken van een enerverend gesprek tussen twee mensen die elkaar leuk vinden. Let er wel op dat sarcasme niet zo goed werkt op datingapps, wees daar voorzichtig mee. Het moet speels en flirterig zijn, niet beledigend.

7. Verander van onderwerp

Als wat je hebt besproken niet helemaal naar wens gaat, wees dan niet bang om van onderwerp te veranderen. Soms verloopt een gesprek natuurlijk, soms niet. Het is misschien niet zo eenvoudig om een gesprek te sturen op een datingapp, maar soms is dat gewoon wat je moet doen. In plaats van dat het gesprek bij een onderwerp strandt en geen van beiden geïnteresseerd is om door te praten, kun je ook gewoon van onderwerp veranderen – hoe awkward het misschien ook voelt.

  • ‘Je zult niet geloven wat mij vandaag op het werk is overkomen.’

8. Neem de leiding

In een ideale wereld zou een gesprek moeten verlopen als een pingpongspel. Maar in werkelijkheid zal een van beiden ergens in het spel de bal missen. Als je niet meteen een reactie krijgt van je match, kun je alsnog proberen het gesprek gaande te houden.

Herhaaldelijk berichten naar dezelfde persoon, zonder dat de ander reageert, is natuurlijk niet de bedoeling. Maar je mag altijd de leiding nemen om de ander te herinneren aan het gesprek door een tweede bericht te versturen. Het kan zelfs laten zien dat je meer dan gemiddeld geïnteresseerd bent.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie