‘Dates eindigen vaker in seks als vrouw voor date vraagt’

Michael Schouten
Door Michael Schouten
4 minuten leestijd

Daten is niet meer hetzelfde. Het volgt niet langer het traditionele patroon waarbij de man het initiatief neemt, de rekening betaalt en de vrouw bepaalt of er sprake zal zijn van seks. Sterker nog, deze traditionele date staat op het randje van uitsterven, zo blijkt uit recent onderzoek. Twee derde van de dates volgt namelijk niet meer dit ‘gebruikelijke’ patroon.

Traditioneel is uit

Er is veel veranderd sinds de traditionele date zijn intrede deed in de jaren 20 van de vorige eeuw. Toen verdienden mannen geld, maar de meeste vrouwen niet. Daardoor kregen mannen de ‘macht’ in het liefdesproces en ook kregen ze de taak toegedeeld om de vrouw uit te kiezen, voor haar te betalen en de eerste stap te zetten. Maar er is veel veranderd in de samenleving, daten dus ook.

Tegenwoordig zijn casual hookups steeds populairder geworden als onderdeel van de zogenaamde hookup-cultuur, zeggen de onderzoekers. “In de hookup-cultuur hoef je niet op date te gaan of een relatie te hebben om seks te hebben”, zegt Sam Kendrick van de University of Kansas. “De volgorde is in wezen omgedraaid.”

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Om deze verschuiving te onderzoeken besloten Kendrick en haar collega Nancy Jo Kepple dit te testen. Ze wilden vooral weten of er daadwerkelijk meer sprake is van seks op eerste dates – wat als niet-traditioneel wordt gezien. Want als de seksuele normen zo zijn veranderd, dan zou dat toch ook moeten betekenen dat er vaker sprake is van seks op dates? Om achter het antwoord te komen voerden ze een onderzoek uit met gegevens van meer dan 20.000 studenten.

Alle studenten kregen de opdracht om hun meest recente date – met iemand met wie ze geen exclusieve relatie hadden – te beschrijven. Hen werd ook gevraagd om informatie te delen over de date, zoals wie voor de date had gevraagd, wie de rekening betaalde en wat voor soort seksuele activiteit er tussen hen plaatsvond.

Vaker seks als vrouw initiatief neemt

Uit de resultaten blijkt dat mannen de eerste stap zetten in bijna 9 op de 10 dates (89,1%). Hoewel de overgrote meerderheid van de ondervraagden (88%) het geen probleem vindt dat vrouwen de eerste stap zetten, blijkt in de praktijk dat mannen dit nog steeds veel vaker doen – wat overeenkomt met het traditionele patroon.

De onderzoekers ontdekten ook dat als mannen de date voorstellen, het minder waarschijnlijk is dat de date met seks eindigt. Van de dates die door vrouwen worden geïnitieerd, eindigt 63 procent in de slaapkamer, vergeleken met 56 procent van die door mannen. Van alle dates met seksuele activiteit vond in 56% van de gevallen ‘genitaal contact’ plaats, oftewel seks, zo zeggen de resultaten.

“Met andere woorden, meer dan 60 procent van de dates schenden het traditionele script”, schrijven de onderzoekers, dat is gepubliceerd in het tijdschrift Sexuality & Culture. Dit alles suggereert dat de kijk van jongeren op daten en seks afwijkt van het klassieke patroon. Het eindresultaat is dat er slechts in een derde van de gevallen (36%) sprake is van een traditionele date waarbij de man voor een date vraagt, betaalt voor de date en seksueel contact initieert.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie