Home Dating 8 tips om verder te kijken dan het uiterlijk

8 tips om verder te kijken dan het uiterlijk

4 minuten leestijd
0
uiterlijk verrekijker

Je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken. We kennen de uitspraak allemaal. En het is allemaal gebaseerd op een snelle beoordeling. Nog sneller dan binnen een oogwenk, want volgens onderzoek hebben we slechts een klein aantal milliseconden nodig om iemand anders te beoordelen. Precies, dat gebeurt al vóór je ook maar iets hebt kunnen zeggen.

We weten allemaal dat het uiterlijk ertoe doet. Sterker nog: de meeste mensen gaan in eerste instantie alleen op de fysieke verschijning van een ander af. Er worden veel aannames op basis van je fysieke verschijning – van hoe betrouwbaar je bent tot of je intro- of extravert bent. Het onthult iets over je gezondheid, zoals de kans op het ontwikkelen van bepaalde ziekten, maar ook of je succesvol bent of niet. Maar die eerste indruk… is slechts een indruk.

8 tips om verder te kijken dan het uiterlijk

Wat de meesten van ons niet begrijpen, is hoeveel het uiterlijk ertoe doet in relaties. Voor de meeste mensen is het moeilijk om het uiterlijk te negeren wanneer ze een oordeel vellen over een ander. Maar het uiterlijk alleen is natuurlijk niet genoeg om te vertellen wie een persoon werkelijk is. Het is oppervlakkig en het vertelt niets over het karakter, communicatieskills, de doelen, volwassenheid en het gevoel van humor. Dus… waarom zou je niet eens verder kijken dan het uiterlijk?

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Hoewel het een aantrekkelijke gedachte is om verder te kijken dan wat je ziet, is dat niet altijd eenvoudig. Je ogen zijn tenslotte niet getraind om te zien wat er niet is. Deze 8 tips kunnen helpen om meer van iemand te zien dan alleen het uiterlijk.

1. Wees ruimdenkend

Iedereen heeft een bepaald beeld van een mooi of knap persoon. Maar heb je er ooit over nagedacht waarom je die eigenschappen zo aantrekkelijk vindt? Schoonheidsnormen zijn volledig subjectief. Deze normen veranderen afhankelijk van je opvoeding en cultuur. En zelfs op maatschappelijk niveau is onze definitie van schoonheid vandaag heel anders dan 500 jaar geleden, zo blijkt uit onderzoek.

Door ruimdenkend te zijn, zul je zien dat schoonheid in alle verschillende vormen, maten en huidtinten komt. Er is geen standaard van schoonheid. Mensen zullen altijd verschillende voorkeuren hebben en verschillende kwaliteiten aantrekkelijk vinden. Er zijn geen lelijke mensen, alleen maar mensen die niet jouw type zijn. Door dit te beseffen, zal je oppervlakkige blik op het uiterlijk snel veranderen.

2. Realiseer je dat het uiterlijk zal veranderen

Het is een feit dat iedereen uiteindelijk rimpels zal krijgen. Het maakt niet uit hoe vaak je je haar verft en hoe vaak je botox gebruikt: de effecten van veroudering zijn nooit volledig te verbergen. Ga je enkel relaties aan op basis van het uiterlijk? Dan zal de tijd het altijd inhalen. Het uiterlijk is namelijk tijdelijk.

Bovendien is ouder worden helemaal niet erg, het betekent namelijk niet dat je er minder mooi op wordt. Onthoud dit: het uiterlijk is wat iemand aantrekkelijk maakt, het innerlijk is de reden waarom je bij iemand blijft.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.. Download deze 25 berichtjes

3. Oordeel niet

Er is een natuurlijke neiging om mensen te beoordelen op hun uiterlijk, het is namelijk het eerste dat je ziet. Maar laten we dan ook meteen duidelijk maken dat het uiterlijk niet alles is. Hoe meer je iemand leert kennen, hoe meer je je realiseert dat mensen met een onaantrekkelijk uiterlijk vanbinnen eigenlijk heel aantrekkelijk zijn. Vaak zijn mensen interessanter dan je zou denken.

Iedereen heeft zijn eigen verhaal, mening en kijk op de wereld. Het is zonde om mensen altijd meteen in een hokje te plaatsen. En dat is waarom het gezegde bestaat: ‘beoordeel een boek niet op zijn kaft’.

4. Laat je niet te veel beïnvloeden door de media

Je realiseert je niet vaak genoeg hoeveel invloed de media heeft op de manier waarop we over bepaalde dingen denken. Denk aan de reclames die je aandacht vragen of de zogenaamde perfectie van social media. Een reclame voor een make-up product laat je geloven dat je niet goed genoeg bent. Social media posts van bekende influencers geven je het idee dat iedereen perfect is. Totdat je gaat daten en je erachter komt dat er bijna geen perfecte mensen zijn die dit beeld kunnen waarmaken.

5. Stop met het vergelijken

Niemand bepaalt de norm van schoonheid. Het is namelijk een subjectieve kwestie. Verschillende mensen hebben verschillende definities van schoonheid. Het leven is niet als een schoonheidswedstrijd waarbij je als deelnemer indruk moet maken op de jury om als winnaar uit de deur te lopen. Iedereen heeft iets waar ze goed in zijn en genoeg andere dingen waar ze slecht in zijn. Niemand is perfect en er zal altijd iets zijn wat de één wel heeft en een ander niet.

Je moet deze afweging accepteren als je een relatie met iemand wilt hebben. Je kunt eeuwig wachten op de perfecte persoon, maar die bestaat niet. Het enige wat belangrijk is, is hoe iemand je laat voelen – ongeacht hoe die iemand eruit ziet.

6. Evalueer je prioriteiten

Als je je realiseert dat je misschien te oppervlakkig bent als het gaat om de uiterlijke vertoning van anderen, dan is dit al een goed begin. De eerste stap om een probleem op te lossen, is realiseren dat het er is. Je hebt bepaalde zelfkennis nodig om erachter te komen wat je precies zoekt in een partner. En het uiterlijk is – wanneer je tot de kern komt – slechts bijzaak.

Iemands persoonlijkheid, karakter en gedrag zijn een stuk veerkrachtiger dan het uiterlijk. Ben je op zoek naar iemand die extravert, gedreven, creatief of respectvol is? Evalueer je prioriteiten en je zult ontdekken dat het helemaal niet zo erg is dat die persoon niet blond is, zolang ze anderen maar met respect behandelen.

7. Leer anderen echt kennen

Hoe vaak heeft iemand je verbaast nadat je met hem of haar hebt gesproken? Heeft iemand ongekamd haar en een slordige outfit aan, dan kun je de indruk krijgen dat diegene lui en ongeorganiseerd is. Totdat diezelfde persoon je vertelt dat ze met een groep vrijwilligers de huizen van hulpbehoevenden aan het opruimen zijn. Leer je ze beter kennen, dan weet je pas echt wat er speelt. Het belangrijkste is om altijd een poging te doen om mensen echt beter te leren kennen, vóórdat je ze beoordeelt.

8. Probeer dieper te graven

De mensen die je ontmoet zijn veel meer dan wat ze lijken te zijn. Het is makkelijk om mensen in een hokje te plaatsen op basis van een eerste gesprek, maar er is meestal veel meer nodig om ze te begrijpen. Tijdens een eerste ontmoeting zie je alleen de bovenste laag van mensen. Je weet niet wat ze in het verleden hebben meegemaakt, waar ze van dromen of wat hun ambities zijn voor de toekomst. Daar kom je alleen maar achter door te praten, luisteren en graven.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Waarom mensen online ontmoeten? 9 redenen voor een online relatie

Nog niet zo heel lang geleden was het idee van ‘mensen online ontmoeten’ een schandelijke …