‘Polyamoreuze relaties komen vaker voor dan we denken’

Michael Slender
Door Michael Slender
4 minuten leestijd

Ken jij iemand die zich in een zogenoemde polyamoreuze relatie begeeft? Dus iemand die een liefdes- of seksrelatie heeft met meer dan één persoon tegelijk? Uit nieuw onderzoek blijkt dat deze relaties niet zo impopulair zijn als we denken. Ze komen vaker voor dan gedacht.

Recent onderzoek dat is gepubliceerd in Frontiers in Psychology geeft het beeld dat polyamorie in opkomst is. Ondanks het idee dat monogame relaties superieur zijn, komen niet-monogame relaties verrassend vaak voor en nemen ze waarschijnlijk zelfs in populariteit toe. Toch is het een relatievorm die in de praktijk nog steeds wordt gestigmatiseerd.

Onderzoekers van de Chapman University en Kinsey Institute waren geïnteresseerd in de populariteit van polyamorie. In tegenstelling tot open relaties en swingen, bestaan polyamoreuze relaties uit een liefdes én seksuele relatie met meer dan één persoon tegelijk. In de eerste studie in zijn soort wilden de onderzoekers weten hoe het ervoor staat met polyamorie in de samenleving. Hoe vaak komen deze relaties voor en hoe denken mensen over de vorm van niet-monogamie?

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

De onderzoekers analyseerden gegevens van een nationaal onderzoek onder 3.438 single Amerikanen. In dit grootschalige en jaarlijkse ‘Singles in America’-onderzoek dat gesponsord wordt door datingapp Match geven de singles antwoord op vragen die betrekking hebben op daten, relaties en seks. Zo werden zij gevraagd naar eerder polyamoreus gedrag, verlangen naar een polyamoreuze relatie en hun houding ten opzichte van polyamorie.

Polyamorie komt vaak voor

Uit de resultaten blijkt dat ongeveer 11% van de ondervraagden ooit een polyamoreuze relatie had gehad. Een nog groter deel van de ondervraagden (17%) heeft een bepaalde vorm van verlangen naar dit type relatie. En van degenen die polyamorie hebben geprobeerd, zegt 30% dat ze dit type relatie weer zouden willen.

Dat het niet makkelijk is om een relatie te hebben met meerdere personen tegelijk wordt ook bevestigd. Van degenen die een polyamoreuze relatie hebben gehad zegt 32% dat ze de emotionele aspecten van polyamorie te moeilijk vonden. Nog eens 21% zegt dat ze te bezitterig waren om met polyamorie om te gaan.

  • 16,8% heeft de wens om een polyamoreuze relatie te proberen.
  • 10,7% zegt eerder een polyamoreuze relatie te hebben gehad.
  • 6,5% zegt iemand te kennen die momenteel een polyamoreuze relatie heeft of heeft gehad.

Uit het onderzoek blijkt ook dat slechts 14% van de mensen die niet geïnteresseerd zijn in polyamorie een positieve houding heeft ten opzichte van mensen in polyamoreuze relaties. Dit, op zichzelf, is het bewijs dat polyamorie als relatievorm nog steeds een stigma draagt. Het zijn daarnaast vooral de jongere generaties en seksuele minderheidsgroepen (vergeleken met heteroseksuelen) die respect hebben voor mensen die kiezen voor polyamorie.

Welke mensen zich vooral in een polyamoreuze relatie bevinden? Over het algemeen zijn het mensen uit alle lagen van de bevolking met verschillende achtergronden. Mannen hebben echter een groter verlangen naar polyamorie. Jongere ondervraagden en lesbische, homoseksuele of biseksuele ondervraagden hebben ook een grotere wens om een ​​polyamoreuze relatie te proberen.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie