56 signalen dat je relatie voorbij is: test zelf of het over is

Michael Slender
Door Michael Slender
17 minuten leestijd

Als mensen veranderen we continu. Vergelijk jezelf met tien jaar geleden en je weet hoeveel jij als mens bent gegroeid. Wat tien jaar geleden moeilijk voor je leek, heb je nu volledig onder controle. Je leert van je eerdere ervaringen waardoor je continu blijft groeien. Dit geldt niet alleen voor jezelf, maar ook voor je relatie.

Het probleem met relaties is dat twee mensen vaak niet in dezelfde richting groeien. Wanneer dit gebeurt, groei je uit elkaar en wordt het misschien tijd om afscheid te nemen. Dat dit niet zo makkelijk is, weet iedereen die het heeft meegemaakt. Een lange relatie betekent dat je onderdeel bent geworden van elkaars leven. En dat maakt de relatie loslaten alleen maar moeilijker.

Is het voorbij?

Het is bovendien niet makkelijk om in te zien dat je relatie voorbij is. De weg naar een gelukkige relatie is geplaveid met obstakels en uitdagingen. Je zou dus kunnen denken dat de moeilijkheden erbij horen, terwijl het misschien beter zou zijn om afscheid te nemen. Daardoor kan het antwoord recht voor je neus liggen, ondanks dat jij het steeds over het hoofd ziet. Relatieproblemen zijn lastig. Vooral omdat jij zelf onderdeel van het probleem bent.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Zijn het normale ups en downs waarmee elke relatie te maken krijgt? Overdrijf je het niet? Zijn je gevoelens verdwenen? Het is niet eenvoudig om te bepalen wat je moet doen met een verslechterende relatie. Moet je het nog een kans geven of is de tijd gekomen om de handdoek in de ring te gooien?

56 signalen dat je relatie op is

Als je dit leest, dan besef je dat je relatie niet meer op rolletjes loopt. Maar wat zijn nu de signalen die zeggen dat je relatie écht voorbij is? Waaraan kun je merken dat de relatie op is? Als je relatie de laatste tijd niet meer hetzelfde voelt, dan kun je aan alles gaan twijfelen. Dit zijn de tekenen die zeggen dat je relatie over is, terwijl jij daar zelf nog aan twijfelt.

1. Je irriteert je voortdurend aan je partner

In het begin van een relatie neemt de verliefdheid het over met alle kenmerken en symptomen. Je vindt alles geweldig en er is niets dat je partner verkeerd kan doen. Sterker nog: je kunt je niet eens voorstellen dat jij je partner ooit irritant gaat vinden. Maar zodra deze magische betovering z’n kracht verliest, zie je echter ook de minder leuke eigenschappen van je partner.

Wanneer je naar het toilet gaat, irriteer je je aan het feit dat je partner de toiletbril omhoog of omlaag heeft gelaten. Je zet de bril op de gewenste stand waarna je de druppels op de grond ziet liggen. Je zucht en neemt plaats op het toilet. Totdat je merkt dat het toiletpapier wéér verkeerd om hangt. Woede. Kan je partner dan ook he-le-maal NIETS goed doen?!

Als jij merkt dat je je voortdurend irriteert aan alle kleine dingen die je partner doet, dan heb je een van de signalen te pakken. Wanneer je partner de hele tijd bij je in de buurt is, kun je uiteindelijk je frustraties gaan richten op elkaar. Het negatieve overheerst en het lijkt erop dat het steeds erger wordt? Als je merkt dat je bijna dagelijks boos op je partner bent, dan is de kans groot dat je relatie al voorbij is.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

  1. Je klaagt voortdurend
  2. Je bekritiseert elkaar over onbenulligheden
  3. Je merkt dat je zeurt
  4. Je valt in herhaling
  5. Je ziet alleen de gebreken nog
  6. Je raakt uitgeput door de relatie

8. Meningsverschillen lopen uit de hand

In elke relatie komen meningsverschillen voor. Twee mensen, twee meningen, één relatie; een verschil van mening is niet te voorkomen. En dat is niet erg. Een meningsverschil zegt dat jij jezelf kunt zijn in de relatie. Het kan de relatie zelfs goed doen, omdat een meningsverschil een probleem kan oplossen. Een argument dat een keer uit de hand loopt is dus geen teken dat de relatie voorbij is.

Wat wel een teken is dat de relatie op is? Kleine meningsverschillen die keer op keer uitlopen op een schreeuwpartij. Net als een snelkookpan kunnen deze korte woede-uitbarstingen een tijdelijk gevoel van voldoening geven. Maar op de lange termijn tast dit negatieve gedrag het vertrouwen en respect aan en vernietigt het de communicatie in de relatie.

Als je merkt dat je meningsverschillen uitlokt, dan is dat een teken dat de relatie voorbij is. Misschien lok je de conflicten onbewust uit om een relatiebreuk in te leiden. Als je nu beseft dat je de ruzies soms zelf uitlokt, dan mag je je gaan afvragen wat de toekomst van de relatie is – als deze er al is.

  1. Je hebt vaak een hoogoplopend conflict
  2. Je barst soms uit in woede
  3. Je zorgen worden afgewezen en belachelijk gemaakt
  4. Je denkt niet dat je je negatieve gedrag kunt veranderen
  5. Je stelt je confronterend op
  6. Je voelt wrok
  7. Je zoekt niet naar compromissen

16. Je fantaseert over anderen

Wie zich langere tijd verbonden heeft aan één persoon, vraagt zich op een gegeven moment af hoe het leven met iemand anders zou zijn. Het is vrijwel onmogelijk om deze gedachten tegen te houden. Het zit in de aard van de mens om in ‘wat als’-scenario’s te denken. Het wordt echter een probleem als je dit geregeld doet en erover fantaseert. Vooral als het fantaseren de gedachten aan je partner naar de achtergrond drukt, is dit een slecht teken.

Als je bijvoorbeeld stiekem een account bij Tinder hebt aangemaakt om te kijken welke singles er in je omgeving ‘beschikbaar’ zijn, dan zegt dit veel over je relatie. En dan hebben we het nog niet eens over een vreemdgaan datingsite zoals SecondLove. Dagdromen over een nieuwe relatie zegt veel over je huidige relatie. Als je meer aan anderen denkt dan aan je eigen partner, dan heb je misschien niet door dat de relatie al bijna voorbij is.

  1. Je dagdroomt over single zijn
  2. Je hebt je partner bedrogen
  3. Je hebt iemand anders gekust
  4. Je flirt met andere mensen
  5. Je vraagt je af of je beter kunt krijgen

22. Je wilt geen seks meer met je partner

Zodra de hormonen in je lichaam na een hevige verliefdheid weer terugkeren naar het normale niveau, maakt de passie plaats voor een intieme vriendschap en een diepere band. De wittebroodsweken zijn niet voor eeuwig. Seks heeft niet meer hoogste prioriteit van de dag en je krijgt zelfs te maken met seksuele ups en downs. De ene week heb je helemaal geen seks en de week erop drie keer: dit is heel normaal.

Het is echter een probleem als je helemaal geen seks meer wilt met je partner. Je voelt niet meer het verlangen om intiem te worden met je partner. De aanrakingen blijven achterwege en kussen doe je liever ook niet meer. Als je het gevoel hebt dat je de fysieke intimiteit liever weigert, dan kan dat een teken zijn dat je relatie al over is.

  1. Je gaat liever slapen dan dat je seks hebt
  2. Je knuffelt niet meer voordat je gaat slapen
  3. Je zegt geen ‘Ik hou van jou’ meer tegen elkaar
  4. Je kust je partner niet meer; niet voor en niet na het werk
  5. Je hebt geen fysiek contact meer

28. Je maakt geen plannen voor de toekomst

Draait je maag om als je nadenkt over een vakantie van twee weken? Dan weet je eigenlijk al dat de relatie gedoemd is te mislukken. Als je met iemand een relatie hebt, hoort het geen inspanning te vergen om samen op reis te gaan. Het zou juist een plezierig vooruitzicht moeten zijn. In een gelukkige relatie tel je de dagen tot de vakantie af zodat je eindelijk weer quality-time voor elkaar hebt. Kijk je er niet naar uit om zoveel samen te zijn? Dan zegt dit veel over de staat van je relatie.

Dit alles geldt bovendien niet alleen voor vakanties. Het gaat om alle toekomstige dingen waar je niet naar uitkijkt. Als je merkt dat je steeds meer moeite hebt om plannen voor de toekomst te maken, dan betekent dit vaak maar één ding: je bent klaar met de relatie.

  1. Je doet geen leuke dingen meer met je partner
  2. Je gaat niet meer op ‘date’ met elkaar
  3. Je vermijdt gesprekken over de toekomst
  4. Je kunt je geen toekomst samen meer voorstellen

33. Je bent onverschillig geworden

Je merkt dat je liever niet meer praat met je partner. Nergens over. Noch positief noch negatief. In plaats van problemen op te lossen wanneer ze zich voordoen, veeg je ze liever onder het tapijt. Je laat het gaan, omdat je het gevoel hebt dat het toch een kansloos gesprek zou worden. De tijd van strijden is voorbij.

Het kan in dit stadium aanvoelen alsof het geen zin meer heeft om eraan te werken. Je kiest er daarom voor om er helemaal niets over te zeggen. Je hebt de hoop opgegeven. Want eerlijk gezegd: je geeft er niets meer om.

  1. Je wil niets meer doen voor je partner
  2. Je hebt geen zin meer om te praten
  3. Je toont geen affectie meer
  4. Je geeft of krijgt geen complimenten meer
  5. Je doet niet meer je best om er leuk uit te zien voor je partner
  6. Je viert de speciale gelegenheden niet meer
  7. Je bent niet meer jaloers

41. De relatie zit op een dood spoor

Niemand wil onderdeel zijn van een doodlopende relatie die nergens heen lijkt te gaan. Terwijl iedereen om je heen trouwt en kinderen krijgt, zit jij vast in hetzelfde dagelijkse patroon. Je wilt de relatie wel naar een hoger niveau tillen, je partner niet. En ondanks al je pogingen om je wensen duidelijk te maken aan je partner, verandert er helemaal niets.

Een van de moeilijkste situaties in een relatie is wanneer twee partners verschillende dingen willen en de ander niet kunnen of willen ondersteunen. Het maakt niet uit hoeveel je om elkaar geeft, als je niet dezelfde doelen hebt in het leven, is het moeilijk om een gezamenlijk leven te leiden.

Als je het gevoel hebt dat je relatie zich op een dood spoor bevindt, dan is het tijd om na te denken over je relatie. Waarom blijf je nog langer in een relatie die geen voldoening geeft? Wil je wel echt vastzitten in een relatie die nooit aan je verwachtingen en wensen zal voldoen? De relatiebreuk is soms alleen een kwestie van tijd.

  1. Je bent verveeld
  2. Je zit meer op je smartphone dan in gesprek met je partner
  3. Je voelt jezelf niet meer
  4. Je wilt iets anders in het leven dan je partner
  5. Je voelt dat het niet beter wordt
  6. Je voelt dat het hopeloos is
  7. Je zoekt naar een antwoord die je al weet

49. De levens zijn steeds meer gescheiden

Naarmate de relatie vorderde, begon je steeds meer alleen te doen. Je zag elkaar minder, steunde elkaar niet meer en nu ben je op het punt gekomen dat je steeds meer een individueel leven bent gaan leiden. En als je je leven niet meer deelt met je partner, duidt dit op een verbroken connectie.

  1. Je kijkt niet meer samen naar Netflix
  2. Je slaapt in verschillende bedden
  3. Je hebt een ‘ik’ in plaats van ‘wij’-mentaliteit
  4. Je voelt je alleen wanneer je samen bent
  5. Je gaat liever niet naar huis
  6. Je leeft steeds meer afzonderlijk
  7. Je ontwijkt elkaar

Relaties eindigen zelden abrupt

Relaties worden soms abrupt verbroken. Bijvoorbeeld als de ene partner iets heeft gedaan wat de ander nooit kan vergeven. Maar in de meeste gevallen loopt een relatie niet plotseling ten einde. Wat vaker gebeurt, is dat het er langzaam en geleidelijk insluipt. Het is een proces dat maanden of zelfs jaren kan duren.

Het begint met meningsverschillen die uitmonden in langslepende conflicten die nooit worden opgelost. Je neemt emotioneel afstand van elkaar om jezelf te beschermen tegen de kwetsende situatie. In deze periode kunnen jij en je partner zich zo ver terugtrekken dat het onmogelijk is om de weg terug te vinden. Als dit bij je relatie gebeurt, dan dooft het als een nachtkaars uit. De tekenen van een verslechterende relatie zijn dan meestal in overvloed aanwezig.

Wat ga je doen?

Hoewel dit allemaal verontrustende signalen zijn, hoeven het niet per se tekenen te zijn dat je relatie voorbij is. Dat zijn ze alleen als er niets verandert. Of de relatie nog de moeite waard is om voor te vechten? Dat kan niemand je vertellen – het is een afweging die jij zelf moet maken.

Met deze signalen van een uitstervende relatie kun je vroegtijdig inzicht krijgen in je situatie. Ga je verder en negeer je het? Breng je het ter sprake en werk je eraan? Of is de tijd gekomen om afscheid te nemen?

Onthoud dat het einde van een relatie niet altijd een slechte zaak is. Soms is het onvermijdelijk. Net als het aftrekken van een pleister, is het vaak beter om het snel te doen dan het onvermijdelijke uit te stellen. Het kan even pijn doen, maar daardoor kun je wel sneller beginnen met helen.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie