Ex heeft spijt? De keuze voor loslaten of vergeven

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

Er gebeurt van alles tijdens een relatie. En dat geldt al helemaal voor een relatiebreuk. Of nu jullie als vrienden uit elkaar zijn gegaan, of dat er veel ruzie bij de breuk kwam kijken; het kan zijn dat één van jullie spijt krijgt van de keuze. Wat nu als jij zelf probeert je leven weer op te pakken, maar je ex toch weer contact zoekt? Hij of zij heeft spijt van de breuk. Wat moet je dan doen?

Je zult jezelf afvragen waarom je ex eigenlijk spijt heeft. Heeft hij of zij spijt van wat er is gebeurd tijdens de relatie? Van dingen die er zijn gezegd tijdens de breuk? Of van de breuk zelf? Daarnaast moet je ook voor jezelf op een rijtje hebben wat je wilt gaan doen. Wil je nog terug naar je ex en die persoon vergeven? Of kies je ervoor om hem of haar los te laten?

Waarom heeft je ex precies spijt?

Allereerst is het dus belangrijk om te achterhalen waarom je ex precies spijt heeft. Zo kan het zijn dat je ex hele nare dingen heeft gezegd tijdens de relatiebreuk, maar nu beseft dat dit behoorlijk fout was. Na de relatiebreuk ben je niet de enige die verdriet kan ervaren en zich schuldig kan voelen over hoe alles is verlopen. Je ex kan zich dus ook schuldig voelen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Als je ex spijt heeft vanwege deze dingen, dan kan het zeker een goede beslissing zijn om je ex te vergeven. In de heat of the moment zeggen we allemaal weleens iets wat we niet echt menen.

Het ligt natuurlijk wel heel anders als je ex bijvoorbeeld is vreemdgegaan of jou heeft mishandeld tijdens jullie relatie. Dit zijn hele ingrijpende gebeurtenissen, waarbij het vertrouwen waarschijnlijk helemaal weg is. Bij vreemdgaan is het een optie om met je ex te praten en vragen te stellen over waarom het is gebeurd.

Ga op zoek naar de oorzaak en probeer te achterhalen of je hem of haar nog kunt vergeven. Als je ex jou heeft mishandeld, is dit vrijwel altijd reden om je ex niet meer te vergeven. Nu niet, nooit. Dit is enorm heftig en vaak kun je er niet op vertrouwen dat het niet nog een keer gaat gebeuren.

Is spijt hebben een teken van liefde?

Daarnaast kun je je natuurlijk afvragen of het hebben van spijt ook direct een teken van liefde is. Zegt het feit dat iemand spijt heeft ook iets over de gevoelens voor mij? Helaas. Je ex kan spijt hebben, maar dit hoeft niet meteen te betekenen dat hij of zij weer bij elkaar wil komen. Het kan ook zo zijn dat hij of zij sorry zeg om met zichzelf in het reine te komen.

Als je ex de relatie wel een tweede kans wil geven, dan is het de vraag of er nog genoeg liefde is tussen jullie en of er nog voldoende kansen zijn. Denk je dat jullie relatie een kans van slagen heeft? Communiceer goed met elkaar over wat er fout is gegaan in het verleden om erachter te komen of jullie het opnieuw willen gaan proberen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

uit elkaar

3 signalen dat je ex spijt heeft

Als je ex met je praat en laat weten dat hij of zij spijt heeft van wat er gebeurd is of van bepaalde acties, dan is het vrij duidelijk. Maar het kan ook een stuk moeilijker zijn om te achterhalen of je ex spijt heeft. Dit zijn een aantal signalen waaraan je kunt merken dat je ex spijt heeft.

1. Je ex stuurt cadeaus of bloemen

Een duidelijk signaal waarvoor je wilt uitkijken, is het ontvangen van cadeaus of bijvoorbeeld een bosje bloemen van je ex. Dit is vaak een manier om te laten merken dat ze fout zaten. Wil je de relatie nog een kans geven? Dan kan dit het moment zijn om met elkaar te praten en opnieuw te beginnen. Als je hier niet op zit te wachten, dan is het verstandiger om er niet op in te gaan.

2. Je ex blijft contact met je zoeken

Natuurlijk gaat ieder persoon op een andere manier met een relatiebreuk om. Waar de een ervoor kiest om zijn of haar ex compleet te negeren en door te gaan met het leven, wil de ander het toch nog proberen om vrienden te blijven. Dit kan daarom ook verwarrend zijn bij het achterhalen of je ex spijt heeft. Als je ex contact blijft zoeken, ook al heb je aangegeven dat je hier geen behoefte aan hebt, dan is de kans zeker aanwezig dat je ex spijt heeft en er met je over wil praten.

3. Hij vraagt je vrienden over je

Als jullie wederzijdse vrienden hebben en je ex steeds aan deze vrienden vraagt ‘hoe het met je gaat’, dan laat je ex merken dat hij of zij nog een sterke interesse heeft in je leven. Je ex vraagt ernaar omdat hij of zij nog steeds om je geeft. Dit kan ook een duidelijk signaal zijn dat je ex er spijt van heeft dat het uit is gegaan.

Ook kan je ex bijvoorbeeld nog contact houden met je familie na de relatiebreuk. Waarschijnlijk wil hij of zij de relatie dan nog herstellen.

Dilemma: wat moet je doen?

Als je zeker weet dat je ex spijt heeft en de relatie nieuw leven wil inblazen, dan zul je waarschijnlijk voor een groot dilemma komen te staan. Maar wat wil jíj nu eigenlijk? Er zijn meerdere opties.

Als je geen toekomst meer met je ex samen ziet, bijvoorbeeld doordat de liefde weg is of hij of zij je teveel pijn heeft gedaan, dan is het beste om je ex los te laten. Laat dit ook duidelijk merken aan je ex, zodat die persoon geen hoop blijft houden dat jullie ooit nog bij elkaar gaan komen.

Zie je een tweede kans wel zitten? Dan is het zaak om de excuses van je ex te accepteren en de acties te vergeven. Alleen als je kunt vergeven, heeft jullie relatie een kans van slagen. Het kan niet zo zijn dat je de gebeurtenissen uit het verleden altijd terug haalt. Je zult je ex moeten vergeven en eventuele boze gevoelens moeten loslaten. Dat is de enige manier om (na jaren) weer terug bij je ex te komen en het te laten slagen.

Alleen lukt het niet...

... om je ex terug te krijgen? Er is een manier die je kans op succes extreem vergroot, maar het werkt alleen als je het écht wilt. Relatietherapeute Michelle heeft haar 18+ jaar ervaring omgezet in een succesvolle handleiding om je ex terug te krijgen. Ontdek zelf waarom 1 op de 2 relaties worden gered met haar methode.

Deel dit artikel
Geef je reactie