Waarom is daten zo moeilijk? 13 redenen die jij wilt weten

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
7 minuten leestijd

Je hoorde over die nieuwe datingapp die veelbelovend leek. Terwijl de ene na de andere kennis succes had op de app, ging voor jou alles verkeerd. Vanaf het begin kwam je erachter dat alles moeilijker was dan je dacht. Je stuurde berichten naar verschillende matches, maar geen van hen reageerde. Huh, het hoorde toch makkelijk te zijn, niet?

Daten is niet makkelijk. Het is moeilijk. Je zou misschien denken dat – met alle technologie die tegenwoordig beschikbaar is – daten een stuk eenvoudiger zou moeten zijn. Maar dat is helaas niet het geval. Althans, niet voor iedereen. Waarom dat zo is, leggen we uit.

Waarom is daten moeilijk?

Als het op daten aankomt, kunnen we wel stellen dat de regels zijn veranderd. Dankzij alle nieuwe technologieën is de keuze groter dan ooit. Dit lijkt op het eerste gezicht een aantrekkelijk vooruitzicht, maar heb je er weleens over nagedacht dat meer keuze niet per se beter is? Hoe meer keuzes je hebt, hoe moeilijker het is om een keuze te maken. Deze en meer redenen maken daten moeilijk.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

13 redenen waarom daten moeilijk is

Naast het feit dat meer keuze een probleem kan vormen voor je datingkansen, zijn er nog veel redenen waarom daten vandaag de dag moeilijk is. Dit zijn nog eens dertien van die redenen.

1. Verschillende verwachtingen

De meeste mensen hebben verschillende verwachtingen als ze gaan daten. Sommige mensen willen gewoon wat plezier en gezelschap, terwijl anderen op zoek zijn naar iets serieuzers. Weer andere willen alleen seks. Helaas worden deze verwachtingen vaak niet duidelijk uitgesproken en dat kan leiden tot frustraties en ongemakkelijke situaties.

2. Onduidelijke communicatie

Communicatie is belangrijk. Helaas zijn veel mensen niet goed in communiceren en kunnen ze niet uitleggen wat ze willen of wat ze verwachten. Dit kan leiden tot misverstanden en miscommunicatie, wat het datingproces bemoeilijkt.

3. Onzekerheid

Sommige singles voelen zich onzeker als ze beginnen met daten, vooral als ze afspreken met iemand die zij aantrekkelijk vinden. Ze voelen zich misschien niet goed genoeg of misschien hebben ze sterke angst om afgewezen te worden. Onzekerheid kan in deze vorm een grote hindernis vormen in de datingwereld en het kan moeilijk zijn om door deze onzekerheid heen te breken.

4. Jezelf vergelijken met anderen

Datingapps kunnen mensen ervan weerhouden om eerlijk te zijn over hun persoonlijkheid of interesses. Ze denken misschien dat ze niet interessant genoeg of slim genoeg zijn voor iemand anders, dus doen ze zich ‘anders’ voor. Dit maakt daten echter veel moeilijker, omdat je uiteindelijk je ware aard zult moeten tonen. En dan val je door de mand.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

5. Te hoge verwachtingen

Dacht je dat je meteen de ware zou vinden toen je begon met daten? Je bent niet de enige.
Te hoge verwachtingen hebben kunnen makkelijk leiden tot een grote teleurstelling. En mocht het wel tot een beginnende relatie komen, dan kom je erachter dat de verwachtingen onrealistisch waren.

6. Het kost tijd

Door hun drukke baan of schoolschema kunnen sommige mensen gewoonweg geen tijd reserveren voor daten. Ze kunnen dan ook geïrriteerd raken door het proces omdat ze nog steeds op zoek blijven naar iemand die bij hen past, maar geplande dates blijven uitstellen vanwege hun drukke levensstijl.

7. Weinig interesse van anderen

In sommige gevallen is er simpelweg geen interesse van anderen in jou als persoon, wat heel frustrerend kan zijn als je op zoek bent naar iemand speciaals. Dit kan leiden tot onzekerheid en maakt het daardoor nog moeilijker om iemand te vinden die bij je past.

8. Tegenstrijdige adviezen over dating

Sommige bronnen adviseren je om direct met iemand af te spreken, terwijl andere bronnen je aanraden om iemand beter te leren kennen voordat je afspreekt. Het is frustrerend als je allemaal verschillende adviezen krijgt over hoe je moet daten, waardoor dating echt een uitdaging kan worden.

9. Onvoldoende sociale vaardigheden

Sommige mensen zijn van nature geen praters. Ze hebben gewoonweg onvoldoende sociale vaardigheden om met succes te kunnen daten. Het kan dan lastig zijn om contact te maken met iemand anders en deze uit te nodigen voor een date, wat dating heel lastig maakt voor deze personen.

10. Zoektocht naar perfectie

Veel mensen zoeken naar de ‘perfecte’ persoon als ze gaan daten. Ze denken misschien dat ze de perfecte match zullen vinden als ze de juiste dingen doen, maar helaas zijn ze op zoek naar iemand die niet bestaat – of nooit wordt gevonden. In plaats daarvan moet je leren om te accepteren wat je krijgt en niet te veel op zoek te gaan naar perfectie.

11. Menselijke fouten

Mensen maken fouten en dat geldt ook voor daten. Soms kunnen menselijke fouten leiden tot een slechte ervaring met daten. Dit kan het datingproces moeilijker maken, omdat je eenmaal een slechte ervaring hebt gehad en dat in toekomst ook weer verwacht.

12. Verlegenheid

Daten en verlegen zijn is een lastige combinatie. Als verlegen type voel je je misschien ongemakkelijk bij het idee om een gesprek aan te gaan met iemand die je niet kent. Of je bent bang om afgewezen te worden. Verlegenheid kan een grote barrière vormen en is daarom een van de redenen waarom daten zo moeilijk kan zijn.

13. Angsten en zelfbeeldproblemen

Sommige mensen hebben last van angsten of zelfbeeldproblemen, waardoor het moeilijk kan zijn om met anderen in contact te komen. Deze problemen kunnen je ervan weerhouden om iemand anders te benaderen, wat daten nogal lastig kan maken. Om te kunnen daten is uiteindelijk immers een face-to-face-gesprek nodig.

Het is duidelijk dat er verschillende redenen zijn waarom daten moeilijk kan zijn voor sommige mensen. Of het nu gaat om onduidelijke communicatie, onzekerheid, te hoge verwachtingen of menselijke fouten, het kunnen allemaal grote uitdagingen zijn als je op zoek bent naar liefde.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie