Het is een van de moeilijkste beslissingen die we maken in ons leven: uit elkaar gaan of blijven. Iedereen die de moeilijke keuze heeft moeten maken, weet hoe lastig het is om de knoop door te hakken. Een definitieve beslissing nemen over iets dat zo’n groot deel uitmaakt van je leven is voor niemand makkelijk.
Uit elkaar gaan of niet
In onze gedachten is een complex denkproces gestart dat geen einde lijkt te hebben. Zijn de moeilijkheden het verdragen waard? Of is het een obstakel dat we uit de weg moeten gaan? Is de relatie – ondanks alle frustraties – het nog waard om voor te vechten? Of ben je als stel verdwaald geraakt in een doolhof van negatieve patronen?
Als je het script van een romantische komedie zou volgen, dan zou de liefde het moeten overwinnen. Want dat is wat we iedere keer zien: twee mensen die een manier vinden om samen te zijn – ongeacht de obstakels die in de weg staan. Ze zijn verliefd en dat is het enige dat telt. Maar in het echte leven werkt het anders: liefde alleen is niet genoeg om een relatie te laten werken.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
5 strategieën die je helpen bij de keuze
Veranderingen in een relatie zijn onvermijdelijk omdat je in de loop van de maanden en jaren met uitdagingen en hindernissen wordt geconfronteerd die de dynamiek veranderen. Hoe je er samen doorheen werkt, maakt het verschil in hoe de relatie verandert. Soms maakt het de relatie beter, in andere gevallen test het de veerkracht van de relatie. Uiteindelijk wordt haast iedere relatie op de proef gesteld en dan is het normaal dat je je afvraagt of je uit elkaar zou moeten gaan.
Uit elkaar gaan of niet? Volgens liefdesexpert en hoogleraar psychologie dr. Gary W. Lewandowski Jr. is het moeilijk om het zeker te weten. Maar er wel zijn een aantal manieren om je zelfverzekerd te voelen over de keuze die je gaat maken.
1. Weeg de redenen af
Relaties zijn gecompliceerd. Dus welke vraag je ook stelt, het antwoord is altijd ingewikkeld. De vraag of je moet blijven in de relatie of uit elkaar moet gaan is niet anders. Onderzoek toont aan dat er 27 belangrijke redenen zijn om in een relatie te blijven en 23 redenen om uit elkaar te gaan. Lewandowski stelt voor dat je deze 50 redenen doorneemt en voor jezelf bepaalt welke van deze redenen voor jou van toepassing zijn. Dit zijn die redenen, gerangschikt van het meest tot het minst belangrijk.
27 redenen om te blijven
- Emotionele intimiteit
- Emotionele investering
- Gezinsplicht
- Persoonlijkheid partner
- Plezier
- Emotionele veiligheid
- Lichamelijke intimiteit
- Financiële voordelen
- Compatibiliteit
- Zorgen over/voor partner
- Optimisme
- Validatie
- Afhankelijkheid
- Aantrekkingskracht
- Algemene tevredenheid
- Vergelijking van alternatieven (angst om niemand anders te vinden)
- Barrières (gedeelde bankrekeningen)
- Angst voor onzekerheid
- Sociale connecties
- Comfort
- Gewenning (tevreden met hoe de dingen zijn)
- Gezelschap
- Langetermijngerichtheid (samen een toekomst)
- Langetermijnvooruitzichten
- Sociale druk
- Zelfverbetering
- Sociale status
23 redenen om uit elkaar te gaan
- Persoonlijkheid partner (gebreken)
- Vertrouwensbreuk (vreemdgaan)
- Partner trekt zich terug
- Externe reden (langeafstandsrelatie)
- Fysieke afstandelijkheid
- Conflicten
- Niet op elkaar ingesteld
- Emotionele afstand
- Gebrek aan validatie
- Gebrek aan financiële voordelen
- Gebrek aan plezier
- Problemen met langetermijnvooruitzichten
- Algemene ontevredenheid
- Ongelijkheid (eenzijdige relatie)
- Sociale gevolgen (relatie maakt vriendschappen kapot)
- Dealbreaker (fysiek geweld)
- Verlies van aantrekkingskracht
- Te veeleisend
- Alternatieve partner (verliefd op een ander)
- Nastreven van andere partner
- Bindingsangst
- Belemmering van zelfverbetering (slechte invloed)
- Niet volgens verwachtingen
2. Breng de ups en downs in kaart
De tweede manier om inzicht te krijgen of je relatie echt wel zo beroerd is als wat je denkt, is het in kaart brengen van de ups en downs. Sommige dagen voelt je relatie alsof het tegen alles bestand is, terwijl het de dagen erop als een emotionele marteling voelt? Als je deze ups en downs in kaart zou brengen, hoe zou de grafiek er dan uitzien? Is het een horizontale, stabiele lijn? Of is het een bochtige lijn die van onder naar boven stuitert? Hoe de grafiek van je relatie eruit ziet, is van invloed op hoe het eindigt.
“We hebben de neiging om in het moment te leven”, zegt Lewandowski. “Maar om de toekomst van de relatie te onthullen, is het nuttiger om te herkennen hoe de relatie in de loop van de tijd verandert.” Als voorbeeld geeft Lewandowski een onderzoek onder 376 stellen die werden gevolgd gedurende een periode van 9 maanden. In het onderzoek werd duidelijk dat de stellen die veel ups en downs hebben, een grotere kans hebben om uit elkaar te gaan.
25 zinnen die het verschil maken
Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.
3. Stel jezelf deze 15 vragen
Volgens Lewandowski, die zelf al meer dan 50 wetenschappelijke artikelen heeft gepubliceerd, is het doen van een reeks lange, ingewikkelde tests de allerbeste manier om je relatie te onderzoeken. Maar hij zegt ook dat dit een beetje onpraktisch is. Als oplossing heeft Lewandowski een kleinere test ontwikkeld die iedereen zelf kan doen. Het zijn 15 ja/nee-vragen die gebaseerd zijn op wat de wetenschap weet over succesvolle relaties. De antwoorden kunnen je helpen de toekomst van je relatie beter te begrijpen. Dit zijn die 15 vragen over de toekomst van je relatie om zelf te testen:
- Maakt je partner een beter mens van jou en doe jij hetzelfde voor je partner?
- Vinden jij en je partner het allebei prettig om gevoelens te delen, op elkaar te vertrouwen, aan elkaar gehecht te zijn en probeer je te voorkomen dat er zorgen zijn over dat de ander het uitmaakt?
- Accepteren jij en je partner elkaar voor wie je bent, zonder te proberen elkaar te veranderen?
- Als er meningsverschillen ontstaan, communiceren jij en je partner dan respectvol met elkaar en zonder minachting of negativiteit?
- Delen jij en je partner de besluitvorming, macht en invloed in de relatie?
- Is je partner jouw beste vriend en ben jij dat van je partner?
- Denken jij en je partner meer in termen van ‘wij’ en ‘ons’ in plaats van ‘jij’ en ‘ik’?
- Zouden jij en je partner elkaar de wachtwoorden van sociale media en bankrekeningen toevertrouwen?
- Hebben jij en je partner een goed beeld van elkaar – zonder een overdreven positieve kijk te hebben?
- Denken je goede vrienden, evenals die van je partner, dat je een relatie hebt die de tand des tijds zal doorstaan?
- Is je relatie vrij van rode vlaggen zoals bedrog, jaloezie en controlerend gedrag?
- Delen jij en je partner dezelfde waarden als het gaat om politiek, religie, het belang van het huwelijk, de kinderwens (of niet) en opvoeden?
- Zijn jij en je partner bereid om je eigen behoeften, verlangens en doelen voor elkaar op te offeren (zonder een deurmat te zijn)?
- Hebben jij en je partner allebei een aangename en emotioneel stabiele persoonlijkheid?
- Zijn jij en je partner seksueel op elkaar ingesteld?
4. De beste vriend-test
Ondanks het feit dat de eerste manieren best uitgebreid zijn, heeft Lewandowski ook een hele simpele manier om te bepalen of bij je partner zou moeten blijven of niet. In feite komt het erop dat je maar één vraag hoeft te beantwoorden. Dat is deze: “Is je partner je beste vriend?” Als het antwoord ‘ja’ is, dan zegt dat veel over de relatie die je hebt met je partner.
Als je je partner niet als je beste vriend ziet, dan kun je je afvragen waarom dat niet zo is. Wat verwacht je van je beste vriend en hanteer je vergelijkbare normen voor je partner?
5. Gooi een munt op
Tossen voor een van de belangrijkste keuzes in je leven? Ja, dat is precies wat Lewandowski bedoelt: kop voor uit elkaar gaan en munt voor blijven. Zo simpel kan het zijn. Als je je afvraagt of het tijd is om te stoppen met je relatie, kan een coinflip je het inzicht geven dat je nodig hebt.
Het idee van Lewandowski is afgeleid van een concept bedacht door econoom Steven Levitt. Deze stelde in het boek Think Like a Freak dat je – in tegenstelling tot wat iedereen je in het leven vertelt – ermee moet stoppen. Levitt zegt dat als het moeilijk wordt, je niet altijd moet volhouden om het te overwinnen. In plaats daarvan is het vaak beter om te stoppen en dit liever nu dan later te doen. In andere woorden: de wil om niet op te geven houdt je tegen om te doen wat goed voor je is.
Toen 200 mensen hun relatie beoordeelden met de kop-of-munt-beslissing, en dus zo’n 100 ervan hun relatie verbraken, gaven ze bijna allemaal aan tevreden te zijn met de uitkomst. Het is misschien wat freaky om op deze manier over je relatie te beslissen, maar onderzoekt toont aan dat je er hoe dan ook vrede mee zult hebben.
Twijfels zijn heel normaal
Op een gegeven moment begint bijna iedereen – vroeg of laat – te twijfelen aan een relatie. Dat je dat doet is niet uniek, het is eigenlijk heel normaal. Volgens een onderzoek onder 464 pasgetrouwde stellen komt het voor in twee op de drie relaties. In het onderzoek, dat in 2012 werd uitgevoerd, kwam naar voren dat dat bij twee op de drie stellen ten minste één persoon twijfels had over de relatie. Twijfels over de toekomst van de relatie en de partner zijn dus niet ongewoon.
Als we naar het grotere geheel kijken, dan blijven de meeste mensen in hun bestaande relatie. De wil om uit elkaar te gaan blijkt vaak kleiner te zijn dan het comfort van het bekende. Als je blijft, dan is het de moeite waard om meer te leren over je relatie en hoe je deze kunt verbeteren. Of je nu relatieboeken gaat lezen of relatietips tot je neemt; het zal je twijfels misschien niet wegnemen, maar het zal je wel sterker maken in de keuzes die je maakt.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.