Wat is seriële monogamie? 8 kenmerken van serieel monogaam zijn

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
6 minuten leestijd

Je bent altijd trouw geweest in je relaties. Telkens wanneer je verliefd werd, omarmde je die ene speciale persoon met heel je hart. Waarom? Omdat je gelooft in de kracht van exclusiviteit en het opbouwen van een diepe band met één partner. In je zoektocht naar liefde heb je al meerdere langdurige relaties gehad, maar telkens wanneer een relatie eindigt, vraag je je af: is dit nog wel monogamie?

Ondanks dat je trouw bent aan je partners, blijf je niet bij één persoon. Je stapt van relatie naar relatie, soms met grote tussenpauzes, dus je houdt het niet bij één persoon wie je je leven deelt. Daarom vraag je je af: ben ik serieel monogaam?

Wat is seriële monogamie?

Seriële monogamie is een term die wordt gebruikt om te beschrijven hoe je je liefdesleven leidt. Het betekent dat je achtereenvolgens betrokken bent bij verschillende exclusieve relaties, één partner tegelijk. Je bent gaat niet vreemd, maar je houdt het ook niet bij één partner. Gedurende je liefdesleven heb je meerdere partners, achter elkaar welteverstaan.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Vergelijk het met het lezen van een boek met meerdere hoofdstukken. Elke keer als je een relatie begint, begin je een nieuw hoofdstuk in je liefdesverhaal. Maar net zoals een hoofdstuk eindigt, kunnen ook relaties eindigen. Wanneer dat gebeurt, sluit je dat hoofdstuk af en ga je verder naar het volgende hoofdstuk, het moment waarop je een nieuwe partner ontmoet.

Seriële monogamie is vrij gebruikelijk en het is eigenlijk hoe wij nu ons liefdesleven vormgeven. Je gaat een relatie aan met een partner en als die relatie eindigt, om welke reden dan ook, ga je door naar een nieuwe partner en vorm je opnieuw een monogame relatie.

Eén persoon tegelijk

Het is een normale manier geworden van het hebben van relaties, omdat het gebaseerd is op het idee van monogamie, waarbij je je toewijdt aan één persoon tegelijk. Het verschil met ‘normale’ monogamie is dat seriële monogamie zich richt op opeenvolgende relaties, terwijl traditionele monogamie impliceert dat je een langdurige relatie hebt met dezelfde persoon.

Seriële monogamie kan een geweldige manier zijn om verschillende mensen te leren kennen, ervaringen op te doen en te groeien als persoon. Het is dan ook een vorm van monogamie die veel voorkomt bij jongeren, omdat je dan nog niet precies weet wat je wilt en nodig hebt. Je wisselt vaker van partner om later pas te settelen – als je dat al doet.

Het concept van seriële monogamie staat in contrast met andere relatievormen, zoals polygamie (waarbij je tegelijkertijd meerdere partners hebt) of open relaties (waarbij je afspraken maakt om ook andere relaties aan te gaan). Bij seriële monogamie ligt de focus op exclusieve relaties, maar niet noodzakelijkerwijs met dezelfde persoon gedurende je gehele leven.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

8 kenmerken van seriële monogamie

Hoe kun je nu weten dat je serieel monogaam bent? Is het hebben van meerdere relaties achter elkaar seriële monogamie te noemen? Laten we eens kijken naar de acht kenmerken.

1. Je wilt exclusiviteit

Je hebt een diepgeworteld verlangen om je exclusief te verbinden met één persoon tegelijk. Je waardeert de intimiteit en de diepte van een monogame relatie.

2. Je hebt opeenvolgende relaties

Je hebt de neiging om achtereenvolgens betrokken te zijn bij verschillende partners. Nadat een relatie eindigt, open je je hart voor een nieuw iemand en bouw je een nieuwe exclusieve band op.

3. Je wilt een emotionele connectie

Je zoekt naar een diepe emotionele connectie in je relaties. Je wilt een partner vinden met wie je je gevoelens kunt delen, vertrouwen kunt opbouwen en een sterke band kunt vormen.

4. Je leert en groeit

Elke relatie brengt levenslessen met zich mee. Je hebt ontdekt dat elke partner je iets nieuws kan leren over jezelf, over relaties en over wat je verlangt in een toekomstige partner. Je ziet het als een kans om te groeien als persoon.

5. Je respecteert grenzen

Je respecteert de grenzen van elke partner. Tijdens je relaties ga je niet vreemd en je bent exclusief betrokken bent bij die ene persoon. Gedurende de relatie ben je bereid om de afspraken en verwachtingen binnen de relatie te respecteren.

6. Je staat altijd open voor nieuwe relaties

Na het beëindigen van een relatie blijf je openstaan voor nieuwe kansen en mogelijkheden. Je begrijpt dat het leven vol verrassingen zit en je staat klaar om een nieuwe partner te ontmoeten wanneer de tijd rijp is.

7. Je hebt geen bindingsangst

Hoewel je achtereenvolgens partners hebt, ben je niet bang om je te binden. Je bent bereid jezelf volledig te geven aan elke relatie waarin je je bevindt, ondanks dat je weet dat niet alle relaties de tand des tijds doorstaan.

8. Je bent op zoek naar die ene speciale persoon

Elke nieuwe relatie brengt je dichter bij het vinden van die ene speciale persoon. Je blijft geloven dat er iemand is met wie je een levenslange monogame relatie zult hebben. En elke relatie brengt je dichter bij het vervullen van dat verlangen.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
1 reactie