Wat is hartzeer? Hoe het voelt en hartzeer verwerken

Peter van Ommen
Door Peter van Ommen
12 minuten leestijd

Hand in hand liepen jullie door het park. Jullie lachten, deelden geheimen en genoten van elkaars gezelschap. Maar plotseling veranderde dat allemaal. Van de ene op de andere dag voelde je een afstand tussen jullie ontstaan, als een onzichtbare muur die langzaam omhoogkwam. De onverschilligheid in de blik, de kilte in de aanrakingen. De liefde leek verdwenen.

Je probeerde het te negeren, jezelf wijsmakend dat het gewoon een fase was. Maar elke dag werd de kloof groter, de leegte dieper. Je voelde de pijnlijke steken van onbeantwoorde liefde, als messen die je hart doorboren. Je gaf niet toe, maar langzaam haalde het onvermijdelijke je in. Na wéér een dag zonder kus, in een fractie van een seconde, wist je dat dit het moment was om de waarheid onder ogen te komen. Dit was het moment waarop je hartzeer werd geboren – het moment waarop je besefte dat je geliefde niet langer dezelfde gevoelens voor jou koesterde. En hartzeer… doet pijn.

Wat is hartzeer?

Hartzeer, ook wel bekend als emotionele pijn of liefdesverdriet, is een diepgaande emotionele ervaring die je kunt ervaren als je relatie verbroken is. Je kunt het voelen na het verlies van een geliefde, een gebroken relatie of een teleurstelling in de liefde. Het is een complexe en intense gemoedstoestand die je zowel fysiek als psychologisch kunt voelen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Op het emotionele niveau voel je bij hartzeer een overweldigende pijn die gecombineerd wordt met verdriet, wanhoop en een gevoel van verlies. Het is een vorm van droefheid die je doordringt. Je voelt je alleen en gekwetst. Degene met wie je een relatie had is uit je leven verdwenen of heeft je op de een of andere manier gekwetst. Het gemis van die persoon en het verlies van de relatie laten een diepe wond achter in je hart. Je hart doet pijn.

Je gedachten kunnen overspoeld worden door herinneringen aan de relatie, wat-als-scenario’s en een gevoel van zelftwijfel. Je kunt jezelf de schuld geven voor het einde van de relatie, twijfelen aan je eigenwaarde en je afvragen of je ooit weer liefde zult vinden. Het kan moeilijk zijn om je te concentreren, beslissingen te nemen en je dagelijkse taken uit te voeren.

Naast de emotionele en mentale impact heeft hartzeer ook fysieke gevolgen. Als je hartzeer hebt, kun je lichamelijke symptomen hebben zoals een beklemmend gevoel op je borst, hoofdpijn, vermoeidheid, slapeloosheid, eetlustveranderingen en zelfs fysieke pijn in je hele lichaam. Deze symptomen zijn allemaal het gevolg van de stressreactie van je lichaam op de intense emotionele pijn die je ervaart.

Het is een natuurlijke ervaring

Hartzeer is een natuurlijke reactie op het verlies van een geliefde en het veranderen van de dynamiek van een relatie. Het is een proces van rouw waarbij je probeert te accepteren dat de relatie voorbij is. Net zoals fysieke wonden tijd nodig hebben om te genezen, heeft ook het hart ook tijd nodig om te helen.

Omdat bijna iedereen wel eens een keer hartzeer heeft, is het een universele menselijke ervaring. Het is een teken van de kwetsbaarheid en de diepte van onze emoties. Ondanks dat het pijn doet en iedereen het liever niet meemaakt, is het een teken dat je in staat bent om lief te hebben en je hart open te stellen voor anderen. Het een teken van leven, van de kracht van emoties. Het is het beste bewijs dat je gevoelens hebt en relaties kunnen ervaren op een niveau dat anderen nooit zullen begrijpen.

Hoe voelt het?

Voor de meeste mensen is hartzeer een verwoestende sensatie die je vreugde rooft en je ziel met scherpe nagels streelt. Van een onverklaarbare zwaarte in je borst tot pijnlijke tintelingen die door je hele lichaam schieten: het kan allemaal. Het is nooit hetzelfde en iedereen ervaart het anders. Dat neemt echter niet weg dat we het gevoel goed met woorden kunnen schetsen, zodat je een idee hebt van hoe het voelt.

Hartzeer is een bitterzoete melodie die zich in je hoofd afspeelt, waarbij elk akkoord je herinnert aan een verloren liefde, een gebroken belofte of een verdwenen droom. Je hoort de melodie in de stille momenten, wanneer je gedachten afdwalen naar hoe het had kunnen zijn. Het steekt als je eraan denkt. Het doet pijn als je een herinnering tegenkomt die je liever zou vergeten. Het is alsof de wereld in slow-motion verandert, alsof het leven in zwart-wit wordt afgespeeld.

Hartzeer is geen gewone pijn; het is een emotionele aardbeving die je fundamenten doet schudden. Het maakt je kwetsbaar en laat je bloeden vanbinnen. Je kunt huilen zonder tranen en lichamelijke pijn voelen zonder dat iets of iemand je aanraakt. Het maakt niet uit hoe sterk je bent of hoe hoog de muur is die om je hart hebt gebouwd – hartzeer vindt altijd een manier om door te dringen.

Hartzeer verandert je, het vormt je om tot een gebroken versie van jezelf. Het confronteert je met je diepste angsten, laat je twijfelen aan je eigenwaarde en doet je geloof in liefde wankelen. Het berooft je van je levenslust, pak je energie af en doet je verlangen naar de onschuldige onwetendheid van vroeger. Je draagt de last van gebroken verwachtingen en verloren dromen op je schouders, terwijl je je afvraagt hoe het ooit zo ver heeft kunnen komen.

De last die je elke dag meedraagt, voedt het gevoel van hopeloosheid dat je diep van binnen voelt. Hartzeer verandert je, niet alleen tijdelijk, maar ook op een dieper niveau. De krassen op je ziel worden littekens die je altijd met je mee zult dragen, als een herinnering aan de pijnlijke lessen van de liefde. Hartzeer laat je worstelen met de onvermijdelijke waarheid: dat liefde ook pijn kan doen.

Hartzeer verwerken

Heb je een relatiebreuk achter de rug? Teleurgesteld in de liefde? Of blijft je hart verlangen naar die ene persoon die onbereikbaar is? Het is mogelijk om je hartzeer te verwerken. Hoewel het niet van de ene op de andere dag zal gebeuren, zijn dit X tips die je kunnen helpen.

1. Geef jezelf de tijd

Verlies en verandering hebben tijd nodig om te verwerken. Gun jezelf de ruimte om te rouwen over het verlies van de relatie en de pijn die het met zich meebrengt. Het is normaal om je verdrietig, boos of verward te voelen. Sta deze emoties toe en erken ze. Net zoals een gebroken been tijd nodig heeft om te genezen, heeft ook je gebroken hart tijd nodig om te herstellen.

2. Maak gebruik van je netwerk

Omring jezelf met mensen die je kunnen steunen tijdens deze moeilijke periode. Praat met vrienden en familie over je gevoelens en zorgen. Laat ze je helpen. Laat je troosten. Soms kan een luisterend oor of een liefdevolle knuffel al de last van hartzeer verlichten. Erover praten en steun krijgen zal het in ieder geval niet verergeren en eerder verbeteren.

3. Richt je op zelfzorg

Geef prioriteit aan je jezelf en zorg goed voor jezelf. Doe dingen die je plezier brengen en je helpen ontspannen. Richt je op activiteiten die je helpen om weer in contact te komen met jezelf, zoals:

  • Ga sporten
  • Maak een wandeling in de natuur
  • Lees een boek dat je inspireert
  • Geniet van een warm bad
  • Luister naar muziek die je raakt
  • Bekijk de serie waar je nooit aan toe kwam

4. Schrijf je gevoelens en gedachten op

Schrijf je gevoelens en gedachten op in een dagboek of notitie-app. Soms kan het uiten van je gevoelens door middel van schrijven een therapeutische uitlaatklep zijn. Neem de tijd om je gedachten, emoties en herinneringen te verwoorden. Schrijven helpt je om je gedachten te ordenen en jezelf emotioneel te bevrijden.

5. Vermijd het contact (voorlopig)

Hoewel de verleiding misschien groot is om contact te blijven zoeken met je ex (of verloren liefde), kan het vaak beter zijn om voorlopig afstand te nemen. Geef jezelf de ruimte om te helen en je emoties te verwerken, zonder de afleiding of verwarring die contact kan veroorzaken. Het kan tijd kosten om jezelf los te maken van de banden die je had, maar afstand nemen helpt je om eerder emotionele stabiliteit te vinden.

6. Richt je op nieuwe doelen en passies

Geef jezelf iets om naar uit te kijken en je op te richten. Wil je graag 5 kilo lichter zijn? Zou je graag een leidinggevende rol willen op je werk? Stel nieuwe doelen voor jezelf, zowel op persoonlijk als professioneel gebied. Of ontdek nieuwe passies, hobby’s of activiteiten die je plezier kunnen brengen.

7. Wees mild voor jezelf

Hartzeer kost tijd om te genezen. Wees mild voor jezelf tijdens dit proces. Gun jezelf de tijd en raak niet teleurgesteld als je twee weken later nog geen stap verder bent. Het is normaal. Vergeef jezelf voor eventuele fouten die je tijdens deze periode maakt.

8. Zoek professionele hulp

Als de pijn te overweldigend wordt en je merkt dat je vastloopt in je herstelproces, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Een therapeut of psycholoog kan je begeleiden bij het verwerken van je emoties, het omgaan met verlies en het herstel naar een gelukkig leven. Ze kunnen je waardevolle perspectieven bieden om deze uitdagende periode te doorstaan.

9. Leer van de ervaring

Uiteindelijk heeft hartzeer ook een voordeel waar je wat aan hebt. Het geeft je de mogelijkheid voor persoonlijke groei en zelfreflectie. Gebruik deze tijd om jezelf beter te leren kennen, je behoeften en grenzen te onderzoeken en te reflecteren op wat er is gebeurd.

Welke lessen kun je uit de relatie en het verlies trekken? Hoe kun je toekomstige problemen voorkomen? Wat kun je doen om jezelf sterker en veerkrachtiger te maken? Zie hartzeer als een kans om een betere versie van jezelf te worden. Een versie die een gebroken hart heeft hersteld.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie