Top, Bottom of Versa; wat betekent het?

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
7 minuten leestijd

Ben je top, bottom of versa? Vraagt iemand je dit? Dan vraag je je misschien af wat dit precies betekent. De vraag met de drie termen kan je gesteld worden als je homo bent, maar ook als heteroseksueel kun je deze vraag krijgen. Of je bent aan het chatten en je gesprekspartner zegt een top te zijn. Wat betekent het en wat ben jij?

Wat het betekent

Top, bottom of versa zijn drie termen die verwijzen naar een seksuele positie. De simpele uitleg is ‘wie zijn lul in de ander steekt,’ maar het ligt wat ingewikkelder dan dat. Je kunt als vrouw namelijk ook een top zijn. Of je kunt wel een penis hebben, top zijn, maar het nergens insteken.

Je kunt deze termen ook wel lezen als bovenop, onderop of allebei maar ook dat klopt niet helemaal. Het gaat er vooral om wie wie penetreert. Je bent bijvoorbeeld ook de top als je onderop ligt en iemand penetreert. Volgens de positie ben je de ‘bottom’ maar toch ben je dan een top. In de meeste gevallen kun je met top, bottom en versa dus je seksuele rol aangeven; wat je graag wil en hoe je bent. Zie het als een verkorte handleiding tot een happy end.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Geen sekspositie, maar controle

Soms wordt niet de seks bedoeld, maar gaat het over controle. De top is in dit geval de dominante partij; degene die de touwtjes in handen heeft. Met deze controle heeft de top het laatste woord over zaken als; wat voor soort seks ze hebben, hoe ze het doen, of wie de leider is in de relatie.

De bottom is in deze situatie de persoon met de ondergeschikte rol. Bijvoorbeeld, de bottom gehoorzaamt als de top hem of haar iets wil laten doen. Of de bottom is afhankelijker van de top dan andersom. Dit kan met toestemming maar ook zonder toestemming.

Onder homomannen zijn de drie termen een manier om elkaar te onderscheiden en tegelijkertijd bij elkaar brengen. Onder heteroseksuelen wordt het gebruikt om de voorkeuren aan te geven, bijvoorbeeld tijdens een seksdate of bdsm-afspraak.

Top

Een top is meestal de persoon die de penetrerende rol tijdens de seks op zich neemt. Dit geldt vooral voor mannen die met mannen seks hebben. Of dit nu om orale of anale seks gaat. Bij seks onder hetero’s is de top degene die de controle heeft. Bijvoorbeeld, bij bdsm is het mogelijk dat de meesteres de top is, hoewel ze wel een vrouw is en niet penetreert. In dit geval wordt de term breder gebruikt, in de zin van dominantie.

Onder homoseks zijn er verschillende termen die gerelateerd zijn aan de top. Zo is er de total top. Dit is iemand die alleen maar de penetrerende rol wil tijdens seks en nooit een bottom wil zijn. Een power-top is een man die top is maar bovendien erg dominant of agressief. Dan is er ook nog een service top, die inspeelt op de wensen van de bottom, en de versatop, een man die vaak top wil maar ook wel eens bottom wil zijn.

top bottom

Bottom

Een bottom is de ontvangende partij tijdens de seks. Onder homo’s is een man die zich als bottom identificeert degene die gepenetreerd wordt. Het is ook de man die de orale seks geeft. Onder hetero’s is de bottom degene die de controle weggeeft of gehoorzaamt aan de top.

Wederom, onder homo’s zijn er nog wat termen die gerelateerd zijn aan de bottom, of ervan afgeleid. Zo is de total bottom bijvoorbeeld het tegenovergestelde van de total top. De total bottom weigert om de top te zijn en is het liefst voor altijd de bottom. Een versatile bottom is weer iemand die graag onderop wil, maar er geen problemen mee heeft om een keer te wisselen van positie.

change verandering

Versa

De derde term die gebruikt wordt om een bepaalde rol te beschrijven is Versa, de afkorting voor versatile. In het Nederlands betekent dit veelzijdig, wat dus inhoudt dat het de versa niet uitmaakt of hij top of bottom is. Iemand die zichzelf versa noemt kan dus penetreren maar ook gepenetreerd worden, als de sekspartner dit ook wil uiteraard. Een versa is ook iemand die zich met geen van de termen identificeert of in hokjes denkt. Als het om heteroseks gaat dan is een versa in staat om beide rollen aan te nemen; de onderdanige partij maar ook de controlerende partij.

Net zoals geldt voor top en bottom hoeft het niet alleen om de sekspositie te gaan. Versa’s kunnen in een relatie beide rollen aannemen, maar ook een gelijkwaardige relatie onderhouden waarbij taken bijvoorbeeld eerlijk verdeeld worden. Niemand is degene die dominanter is dan de ander, als beiden versa zijn.

De vraag: wat ben jij?

Vraagt iemand je of je een top, bottom of versa bent? Dan wil deze persoon erachter komen of je seksuele voorkeur overeenkomt met die van hem of haar. Of het is een manier om je te vertellen hoe ze zich identificeren, om te ontdekken hoe je daarover denkt. Voor de mensen die deze termen gebruiken is het een snelle manier om iemands sekswensen te ontcijferen. Het helpt bij het bepalen of er een match is, op seksueel gebied of op het gebied van controle.

Verliefd worden is meer...

... dan toeval. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij gayParship weten ze welke aspecten belangrijk zijn voor een langdurige relatie. Hun matchingsprincipe heeft één doel: het samenbrengen van mensen die bij elkaar passen en samen gelukkig zijn, en dat natuurlijk voor lange tijd. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie