De eerste date verliep als een sprookje, de tweede date bevestigde je gevoel en nu wil je vaker afspreken met je date. Hoe vaak per week moet je met elkaar afspreken? Loop je hard van stapel en kun je geen seconde zonder je nieuwe crush of doe je het rustig aan door eens per week af te spreken?
Hoeveel tijd je moet doorbrengen met de persoon die je nog niet lang kent is een hot topic. Er zijn twee kampen; het ene kamp zegt dat je moet doen wat je fijn vindt, het andere kamp zegt dat je niet te snel moet gaan om het niet vroegtijdig te verpesten. Voor beide valt wat te zeggen en elke optie heeft z’n voor- en nadelen.
Zo vaak als je wilt
Het moment dat de vonk overslaat is voor velen het startschot om alleen maar aan die ene persoon te denken. Dat is niet vreemd. Het is compleet normaal dat je diegene zo vaak mogelijk wilt zien. Het eerste kamp volgt het gevoel en spreekt zo vaak als mogelijk af.
Het geduld om de ander weer te zien is nergens te vinden en beiden willen elkaar het liefst iedere dag zien. Waarom ook niet? Het leven is te kort om te wachten. Als jij je date iedere dag wilt zien, dan zal deze in ieder geval niet twijfelen aan je gevoelens.
Er is echter een verschil tussen wat je wilt en wat goed voor de relatie is. Hoewel het fijn is om je aan je gevoel over te geven, is er een nadeel. Het verlangen om elkaar te zien is in dit geval sterker dan realistisch nadenken over de gevolgen. Veel relaties die in de beginfase stranden lopen stuk op het feit dat beiden te hard van stapel lopen.
Waarom elke dag niet verstandig is
Ben je wel eens in een situatie beland waarin je elke dag met iemand afsprak, maar het toch niet helemaal goed voelde? Dat is precies wat er kan gebeuren als je te snel gaat in een nieuwe romance. Het lijkt misschien fantastisch in het begin, maar het kan problemen veroorzaken op de lange termijn.
Elke dag afspreken kan leiden tot verstikking. Daarom is het verstandig om ruimte te hebben en afstand te nemen wanneer je dat nodig hebt, al is het alleen maar om even op adem te komen. Door constant samen te zijn, creëer je eigenlijk een ongezonde dynamiek en afhankelijkheid in de relatie. Dat is natuurlijk niet zoals je het wilt hebben, toch?
Een andere kwestie is dat elke dag afspreken kan duiden op een fenomeen dat ‘love bombing‘ wordt genoemd. Wat dat is? Love bombing is wanneer iemand je overdondert met liefde en aandacht aan het begin van een relatie. Dit kan heel verleidelijk zijn, maar het kan ook misleidend zijn. Je krijgt namelijk geen tijd om je gevoelens echt te onderzoeken. Het is als een wervelwindromance die je deze kans ontneemt. Voor degene die eigenlijk meer ruimte nodig heeft voelt het als in een achtbaan zonder uit te kunnen stappen.
25 zinnen die het verschil maken
Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.
Daarnaast kan dagelijkse afspreken meer gebaseerd zijn op lust dan op liefde. Ja, we snappen het, de aantrekkingskracht kan enorm zijn. Maar als je elke dag fysiek intiem bent met iemand, kan het lastig zijn om te zien of er ook echt echte liefde in het spel is. Het kan een tijdelijke passie zijn die uiteindelijk vervliegt. En dat willen we natuurlijk niet.
Ook is er een risico dat je je mee laat sleuren door het ritme van elke dag afspreken. Soms verlies je jezelf in de relatie en dan verlies je ook je onafhankelijkheid. Het is belangrijk om je eigen leven en identiteit te behouden, zelfs als je smoorverliefd bent. Je wilt niet de persoon worden die alleen maar rondhangt met zijn of haar partner.
We kunnen het ook niet hebben over de gevaren van elke dag afspreken zonder te praten over de mogelijkheid om gekwetst te raken. Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar het gebeurt vaker dan je denkt. Hoe meer tijd je met iemand doorbrengt, hoe meer je investeert in de relatie. En als het dan verkeerd gaat, doet het extra pijn.
Eens per week
Het tweede kamp doet het wat rustiger aan. Elke dag afspreken? Nooit. Zij volgen liever de eens-per-week-regel voor nieuwe relaties. Zoals je misschien al verwacht, betekent dit dat je elkaar maar één keer per week ziet. Dit is niet voor altijd, alleen in het begin.
Naarmate je elkaar beter leert kennen kun je het aantal keren dat je elkaar ziet opbouwen. Bijvoorbeeld, eens per week in de eerste maand gevolgd door twee keer per week in de maand erop. Het belangrijkste onderdeel in het opbouwen van de frequentie is dat beiden het willen en er klaar voor zijn. Het spreekt voor zich, maar niet iedereen denkt er hetzelfde over.
Terwijl jij er misschien helemaal klaar voor bent om je spullen te pakken en bij de ander in te trekken, kan de ander juist geconfronteerd worden met het gebrek aan vrijheid en meer tijd voor zichzelf willen. Niemand is hetzelfde, ook al zijn de gevoelens voor elkaar even sterk.
Overhaast het niet
Zie daten daarom vooral niet als een race en meer als een marathon. Wie te hard van start gaat, komt de man met de hamer tegen. Zo werkt het ook bij een nieuwe relatie. Als je elkaar in het begin te vaak ziet, dan groeit de emotionele band snel en voel je je binnen korte tijd betrokken bij de persoon en misschien zelf afhankelijk. Dit proces heeft echter veel meer tijd nodig om te kunnen groeien. Iedereen weet dat je iemand niet binnen een maand kunt leren kennen maar pas na vele maanden of zelfs jaren.
Daarom is het verstandig om de relatie niet te overhaasten en elkaar bewust minder vaak te zien dan je zou willen. Hoe minder hard je van stapel loopt, hoe groter het verlangen om elkaar weer te zien en hoe groter de kans dat de relatie slaagt.
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.