8 moeilijke keuzes die singles moeten maken

Michael Slender
Door Michael Slender
7 minuten leestijd

Daten staat synoniem aan moeilijke keuzes. In het tijdperk van datingapps is dat nog meer van toepassing dan jaren geleden. Het is soms best ingewikkeld als je wilt overleven. En het is nog complexer als je alles goed wilt doen. Want hoe ga je om met een situatie die onbekend voor je is?

Onbekende situaties zijn gebruikelijk als het om daten gaat. Ze zijn onderdeel van de moeilijke keuzes die singles moeten maken. Stuur jij het eerste bericht of laat je het over aan de ander? Kies je een grappige openingszin of begin je met een ‘hoi’? En kus je op de eerste date of wacht je langer? Keuzes, keuzes en nog meer moeilijke keuzes.

Een aantal van de moeilijkste keuzes die gemaakt moeten worden heeft datingapp happn voorgelegd aan meer dan 1.000 singles. Wat doen de meeste singles in een bepaalde situatie? Waar geven ze de voorkeur aan? En doe jij het ‘goed’? We gaan ze een voor een langs.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

1. Het eerste bericht versturen of wachten tot de ander het eerste bericht stuurt?

Traditioneel gezien was het altijd de man die het eerste bericht verstuurde. Maar denken singles daar nu nog steeds zo over? Volgens het onderzoek bestaan deze genderrollen nog steeds. 77% van de mannen geeft namelijk aan liever zelf het eerste bericht te sturen. Vrouwen zetten minder graag de eerste stap. Slechts 41% van hen opent zelf graag het gesprek.

In totaal wil 69% van de singles zelf het eerste bericht versturen. Het andere deel, 31% dus, wacht liever op een bericht van de ander.

2. Een grappige openingszin of ‘hey, hoe gaat het?’ ontvangen?

Als je zou moeten kiezen tussen twee onaantrekkelijke opties, welke optie zou dan je voorkeur hebben? Oftewel: zou je liever een grappige openingszin ontvangen of een ‘hey, hoe gaat het?’ Volgens het onderzoek ontvangt 62% van de ondervraagden liever een grappige openingszin, terwijl 38% liever een ‘hey, hoe gaat het?’ ontvangt.

3. Langere tijd met iemand chatten voordat je afspreekt of iemand ontmoeten na een paar dagen chatten?

Hoelang blijf je met iemand chatten voordat je comfortabel genoeg bent om af te spreken? Zoals je begrijpt, zullen mannen dat eerder willen dan vrouwen en dit wordt bevestigd door het onderzoek. 76% van de mannen gaat liever al op date na een paar dagen berichten uitwisselen. Vrouwen zijn daarentegen iets terughoudender, want 54% van de vrouwelijke singles is na een aantal dagen al bereid om af te spreken.

Over het geheel gaan de meeste singles (71%) liever al na een paar dagen contact op date. 29% heeft liever wat langer contact met iemand voordat ze een date overwegen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

4. Stipt op tijd zijn voor je eerste date of net 5-10 minuten te laat?

Maak je een goede indruk door stipt op tijd te komen? Of kom je liever iets te laat om te voorkomen dat je niet hoeft te wachten op de ander? Deze moeilijke keuze is voor de meeste singles niet moeilijk. 89% van de singles komt graag stipt op tijd. Een klein deel van de ondervraagden, 11%, is liever fashionably late.

5. Je ontmoet je date voor het eerst in het echt, wat doe je: drie kussen op de wang, een knuffel of een hand geven?

Nadat je elkaar al redelijk goed hebt leren kennen tijdens het uitwisselen van berichten, staat de eerste date in de agenda. En daar sta je dan voor de ingang van het bowlingcentrum: wachtend op je date. Ineens word je op je schouder getikt. Je draait je om en staat oog in oog met je potentiële lover. Wat doe je? Geef je drie kussen op de wang, steek je je hand uit of ga je voor de knuffel?

Als je zoals de meeste singles bent, dan geef je drie kussen op de wang. Dat is wat 45% van de ondervraagden doet. Een ander deel geeft een knuffel met 39% van de ondervraagden die deze voorkeur heeft. Het resterende deel van 16% geeft liever een hand.

6. Direct een berichtje sturen na een eerste date of nog even wachten?

Na de date zit je te worstelen met tientallen vragen. Wat voel ik bij de ander? Zit een tweede date erin? En: wat heb ik allemaal gezegd? De vragen kunnen overweldigend zijn. Daarom is het mogelijk dat je niet meteen een berichtje verstuurt, omdat je eerst je gevoelens en gedachten wilt onderzoeken.

45% van de singles wacht – mede om deze reden – liever even af met het versturen van een bericht na de date. 55% heeft echter geen tijd nodig en stuurt meteen een bericht.

7. Zoenen op een eerste date: go of no-go?

Stel dat de klik er is, de chemie, en een wederzijdse aantrekkingskracht. Ga je dan voor de kus? 75% beantwoordt deze vraag met een ja. Maar niet iedereen. 25% van de ondervraagden vindt kussen op de eerste date niet oké.

8. Met iemand naar huis gaan na een eerste date of een paar dates wachten?

Als je het wel ziet zitten om de date te verlengen, ga je dan met de ander mee naar huis? Of wacht je liever een aantal dates om te bevestigen dat het veilig genoeg is? Terwijl deze keuze makkelijk is voor mannen, kan het voor vrouwen een moeilijke keuze zijn.

37% van de mannen geeft aan na een eerste date met iemand naar huis te willen. Vrouwen zijn wat meer gereserveerd in dit opzicht. Zij wachten er liever mee. Slechts 18% van de vrouwelijke singles gaat met iemand naar huis na een eerste date.

In het geheel gaat meer dan twee derde van de ondervraagden (67%) liever na een aantal dates pas met iemand naar huis. Een derde is echter na de eerste date al bereid om met iemand mee naar huis te gaan.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie