Gevoelens voor ex (blijven): wat moet je ermee?

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

Na maanden of jaren van een mooie relatie is deze nu toch ten einde gekomen. Misschien doordat er steeds meer irritaties opspeelden, jullie uit elkaar groeiden of de liefde langzaam minder werd. Wat de reden van de relatiebreuk ook was; de kans is groot dat er een moeilijke en pijnlijke periode op volgde. En daardoor ervaar je waarschijnlijk woede, verdriet en nog tal van andere negatieve emoties.

Het einde van de relatie kan echter ook het startsein zijn om happy single te blijven of op zoek te gaan naar een andere partner. Maar zelfs als je de relatie achter je wil laten, kan het toch gebeuren dat de gevoelens voor je ex blijven opspelen. Je ex blijft je maar achtervolgen. Hoe komt dit nu precies? Wat betekent het? En wat moet je ermee doen?

Wat voel je nu precies voor je ex?

Als je een ex hebt die je niet kunt vergeten, dan vraag je je af waarom dat gebeurt. Is het normaal? Heb ik nog gevoelens? Wil ik mijn ex terug? Allereerst is het logisch dat je na een relatiebreuk nog veel voelt voor je ex. Jullie hebben herinneringen samen en deze zullen niet zomaar verdwijnen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Misschien hoor je een bepaald liedje op de radio, kom je op een plek waar jullie vaak samen kwamen of zie je een oud cadeautje; allemaal triggers die je weer aan je ex doen denken. Het zal daarom ook tijd kosten om deze herinneringen minder te laten worden. Tijd heelt alle wonden. Maar niet alle gevoelens zijn hetzelfde.

Wat betekenen deze gevoelens?

Er zijn meerdere oorzaken waardoor je nog gevoelens voor je ex kunt blijven houden. Zo kan het bijvoorbeeld komen doordat je je ex idealiseert, de relatie niet helemaal is afgerond of door een knagend schuldgevoel. Waarom voel je wat je voelt? En wat moet je ermee?

Natuurlijk kun je deze gevoelens proberen te ontcijferen, aangezien je door wilt gaan met je leven en niet weet wat je met al deze gevoelens aan moet. Wat goed is om te weten, is dat gevoelens voor een ex vaak blijven door liefdesverdriet. Liefdesverdriet doet zoveel pijn omdat je iets wilt, maar datgene niet kunt krijgen. Als je een hele tijd samen bent geweest, dan is de kans dus groot dat je nog sterke gevoelens voor je ex blijft houden.

Je ex idealiseren

Na een relatiebreuk zorgt ons onderbewust er vaak voor dat de negatieve herinneringen verdwijnen. Vooral de positieve herinneringen zullen naar voren worden gebracht. Hierdoor lijkt de tijd met je ex in je gedachten nog leuker dan het in werkelijkheid was. Door steeds maar terug te blijven denken aan al die goede momenten, wordt hij of zij in jouw beleving steeds idealer. Als je elkaar al een hele tijd niet meer hebt gezien, dan kan het zeker zo zijn dat jouw ideaalbeeld eigenlijk helemaal niet meer blijkt te kloppen met de werkelijkheid.

Een nooit afgeronde relatie

De reden dat je nog steeds gevoelens hebt voor je ex, kan ook zijn doordat je de relatie niet goed hebt kunnen afronden. Als je ex bijvoorbeeld uit het niks is vertrokken, zullen er nog een groot aantal dingen zijn waar je duidelijkheid over zou willen krijgen. Ook als je elkaar bijvoorbeeld noodgedwongen hebt moeten loslaten, is de kans aanwezig dat de gevoelens voor je ex nog blijven bestaan. Als de mogelijkheid er is om eens met elkaar te praten, dan kan dit helpen door je rust en afsluiting geven.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Een knagend schuldgevoel

Een andere reden waardoor de gevoelens voor een ex kunnen blijven bestaan, is door een knagend schuldgevoel. Dit kan zeker het geval zijn als je een nieuwe relatie krijgt. De gedachten over je ex kunnen dan een schuldgevoel opleveren. Het kan er zelfs voor zorgen dat je je schuldig voelt tegenover je nieuwe partner. Maar doordat je deze gedachten aan je ex probeert weg te duwen, worden ze vaak alleen maar sterker. Dat wegduwen van gedachten heeft echter weinig zin en zal eerder averechts werken.

Probeer je ex ook zeker niet te vergelijken met je nieuwe partner. Als je merkt dat je te veel tijd besteed aan het nadenken over je ex, dan zul je bij jezelf na moeten gaan of je wel gelukkig bent in je nieuwe relatie. Je zult namelijk moeten investeren in de nieuwe relatie en niet in het verleden blijven hangen.

magneet liefde

Wat moet je met de gevoelens voor je ex?

Als de gevoelens voor je ex maar door je hoofd blijven spoken, dan zul je voor een keuze komen te staan. Wat wil je met deze gevoelens? Wil je er iets mee doen en de relatie nieuw leven inblazen? Geef je het een tweede kans? Of wil je voor eens en voor altijd van de gevoelens afkomen?

1. Je relatie proberen te redden

Na het eind van je relatie zul je nog een hoop gevoelens kunnen houden voor je ex. Als deze ook na verloop van tijd maar niet slijten, dan kun je je relatie misschien nog proberen te redden. Het is hiervoor wel van belang dat je dit zelf écht wilt en dat je denkt dat jullie relatie nog een kans van slagen heeft. Natuurlijk zul je ook in gesprek moeten gaan met je ex om te vragen hoe hij of zij er over denkt.

Zoek bijvoorbeeld naar oplossingen om nieuwe conflicten in de toekomst te voorkomen. Kom tot meer inzicht over jezelf en jullie relatie en praat goed over hoe jullie het voor je zien samen. Wat willen jullie veranderen? Hoe kan jullie relatie deze keer wel slagen? Wat is nu anders in vergelijking met toen?

2. Een gesprek aangaan met je ex

In het geval dat je het gevoel hebt dat je de relatie niet goed hebt afgesloten, dan kan het een goede optie zijn om nog een laatste gesprek aan te gaan met je ex. Vraag wat je nog wilt weten, zodat je de relatie deze keer wel goed kunt afsluiten. Hierna is de kans groot dat de gevoelens voor je ex zullen slijten. Misschien gaan de gevoelens niet helemaal weg, maar het zal zeker helpen.

3. Je ex vergeten

Tijd heelt alle wonden. De gevoelens voor je ex zullen op den duur minder worden. Het is van belang dat je deze niet probeert weg te duwen, aangezien ze dan alleen maar sterker zullen worden. Besteed er geen aandacht aan, negeer de gedachten en probeer je gedachten te verzetten. Besteed tijd aan jezelf en focus op je eigen toekomst. Soms is het de enige manier om met gevoelens voor een ex om te gaan.

Alleen lukt het niet...

... om je ex terug te krijgen? Er is een manier die je kans op succes extreem vergroot, maar het werkt alleen als je het écht wilt. Relatietherapeute Michelle heeft haar 18+ jaar ervaring omgezet in een succesvolle handleiding om je ex terug te krijgen. Ontdek zelf waarom 1 op de 2 relaties worden gered met haar methode.

Deel dit artikel
Geef je reactie