8 datingtrends om te verwachten in 2023, volgens onderzoek

Michael Slender
Door Michael Slender
7 minuten leestijd

Nu 2022 ten einde loopt, kijken we allemaal al een beetje vooruit naar het volgende jaar. 2023 is in aantocht. Hoe kun je je voorbereiden op een nieuw jaar van daten? En wat kun je verwachten? Om deze vragen te kunnen beantwoorden heeft datingapp Bumble onderzoek gedaan 14.300 singles.

8 datingtrends in 2023

Over het algemeen ziet de datingtoekomst er rooskleurig uit. Nu de coronapandemie bijna tot het verleden behoort, kijkt iedereen uit naar een nieuwe start. De overgrote meerderheid (70%) is dan ook positief over de romantiek die in 2023 in het verschiet ligt. Singles kunnen steeds beter verwoorden wat ze wel en niet willen en laten zich daardoor niet langer tegenhouden door wat anderen willen. Dit zijn de datingtrends van 2023.

1. Looks zijn minder belangrijk

Matches die in 2023 tot stand komen zullen er letterlijk anders uitzien dan in 2022. Volgens het onderzoek staan singles er nu meer dan vorig jaar voor open om verder te kijken dan hun gebruikelijke type. Meer dan een derde van de singles (38%) staat er nu voor open om te daten met iemand die niet hun typische fysieke type is.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

28% maakt zich bovendien minder zorgen over daten met het type persoon dat anderen verwachten. We zijn nu zelfs op het punt gekomen dat 63% van de singles voorrang geeft aan emotionele volwassenheid boven fysieke looks.

2. Meer grenzen worden gesteld

Grenzen stellen is in. Meer dan de helft (52%) van de ondervraagden stelt meer grenzen dan voorheen. Die grenzen houden rekening met hun emotionele behoeften (63%), stellen hen in staat bewuster te zijn over hoe ze zichzelf naar buiten brengen (59%) en beschermen tegen overmatige sociale betrokkenheid (53%).

3. Mannen dagen stereotypen uit

Mannen houden zich steeds meer bezig met genderrollen. De overgrote meerderheid van de mannen (74%) zegt dat het eigen gedrag het afgelopen jaar meer te hebben onderzocht. Meer dan de helft (52%) is bijvoorbeeld van mening dat mannen ook emoties mogen tonen en 38% spreekt zich nu openlijk uit over hoe ze zich voelen als ze in gezelschap zijn van mannelijke vrienden.

Het uitdagen van de status quo zien we terug in de datinglevens van mannen. Ze willen niet meer de echte man zijn die nooit huilt. Dat is volgens hen niet meer de echte man. De helft van de mannen (49%) zegt dat het doorbreken van de klassieke genderrollen in dating en relaties niet alleen gunstig is voor vrouwen. Voor henzelf is het ook voordelig.

4. Op zoek zijn naar balans

De balans tussen werk, privéleven en relaties zal in 2023 belangrijker zijn voor singles. Bijna de helft (49%) van de ondervraagden geeft meer prioriteit aan een gezonde balans tussen werk- en privéleven. En dat verwachten zij ook van anderen. Zo geeft 13% aan niet langer te daten met iemand die een veeleisende baan heeft. Meer dan de helft (54%) is meer onder de indruk van een goede werk-privébalans dan van de carrièrestatus.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

5. Connecties strekken zich uit

Na de coronapandemie geven singles meer prioriteit aan reizen en het verkennen van de wereld. Dit is bovendien gemakkelijker geworden omdat veel bedrijven het nu toestaan om te werken op afstand. De vrijheid om overal te werken heeft ervoor gezorgd dat singles serieuzer nadenken over langere afstanden en internationale relaties. Een derde (33%) van de singles staat nu meer open voor een relatie met iemand die niet in hun eigen stad woont.

6. Geld is minder een taboeonderwerp

Praten over geld is minder een taboe dan voorheen. Dat geldt voor iedereen – single of niet. Dat zien we ook terug in de datingetiquette. Degenen die in 2023 gaan daten kunnen dus meer open zijn over geldzaken. Gesprekken over wat je verdient en uitgeeft zijn niet langer taboe.

Geld is ook minder belangrijk als het op de werkelijke dates aankomt. 32% van de ondervraagden is minder onder de indruk van een eerste date die over-the-top is. De meerderheid van de ondervraagden (57%) is meer geïnteresseerd in een casual date dan in iets speciaals.

7. Er komen meer singles bij

De coronapandemie was niet makkelijk voor degenen die plotseling en gedwongen veel meer tijd ‘moesten’ doorbrengen met hun partner. Thuiswerken heeft indirect voor de nodige relatiebreuken gezorgd. En die nieuwe vrijgezellen komen geleidelijk aan weer terug in de datingscene.

Ruim meer dan een derde (39%) van de ondervraagde singles heeft in de afgelopen twee jaar een huwelijk of een serieuze relatie beëindigd. En 36% van deze mensen gebruikt voor het eerst een datingapp. Dit betekent dat meer mensen kennismaken met daten in 2023.

8. Openhartiger over seks

Seksuele tevredenheid wordt steeds belangrijker. Seks in het algemeen en ontdekken van je wilt van je seksleven liggen onder een vergrootglas. Meer dan 40% van de ondervraagden benadert seks en intimiteit op een meer open en onderzoekende manier, waarbij 53% zegt dat het belangrijk is om seksuele wensen en behoeften vroeg in een relatie te bespreken. Bovendien zegt 20% van de singles dat ze hun seksualiteit het afgelopen jaar meer hebben verkend.

Betekent dit ook dat singles in 2023 meer seks zullen hebben? Niet helemaal. Weten wat je wilt van je seksleven, betekent niet dat je meer seks hebt. Van de ondervraagde singles heeft 34% momenteel geen seks, en dat vinden ze prima.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie