Aromantisch: wat het is, kenmerken en signalen dat je dit bent

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

Het lijkt soms wel alsof de gehele wereld draait om het vinden van een liefdespartner. Eén persoon op wie je verliefd wordt, waarmee je gaat samenwonen en een gezinnetje sticht. Dus wanneer je geen tot weinig romantische aantrekkingskracht tot anderen voelt, heb je het gevoel dat er iets mist in je leven. En als je nog nooit van iemand hebt gehouden, kun je het gevoel krijgen dat er iets mis met je is.

Hoewel een relatie vaak wordt gezien als een doel dat iedereen hoort na te streven, deelt niet iedereen de wens om een liefdesrelatie te ervaren. Sommige mensen hebben niet het sterke verlangen om hun leven met iemand te delen. Ze hebben nooit het gevoel verliefd te zijn op iemand en gaan alleen platonische of seksrelaties aan. En we hebben daar een term voor: aromantisch.

Ben je nog nooit verliefd geweest? Heb je weleens een relatie gehad, maar nooit het gevoel dat je van de ander hield? En voel je je losgekoppeld van het idee van romantiek? Dan kan het zijn dat je aromantisch bent. We vertellen je er meer over.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Wat is een aromantisch persoon?

De meeste mensen krijgen onvrijwillig te maken met romantische aantrekkingskracht. Het overkomt ze. Op een onverklaarbare manier krijgen ze gevoelens voor een ander en als deze gevoelens sterk genoeg zijn, dan noemen we dat verliefdheid.

Voor aromantische mensen is dit onbekend: ze hebben het nog nooit ervaren. Ze hebben geen aangeboren verlangen om een romantische relatie te hebben met een ander. Iemand die aromantisch is ervaart geen romantische aantrekkingskracht of interesse in een liefdesrelatie.

Het tegenovergestelde van aromanticisme is alloromanticisme, wat een term is die het verlangen naar een romantische relatie beschrijft. De term aromanticisme is soms ook bekend onder de afgekorte vorm ‘aro’. In het acroniem LGBTQIA+ staat de ‘A’ voor aseksueel en aromantisch.

Hoeveel mensen zich identificeren met de term aromantisch is niet bekend. Onderzoek suggereert dat ongeveer 1% van de mensen zich identificeert als aseksueel en ongeveer 25% van hen ook aromantisch is.

Het woord aromantisch komt van het voorvoegsel a-, wat ‘niet’ betekent, en romantisch. In andere woorden betekent het dus ‘niet-romantisch’. Net als andere romantische en seksuele oriëntaties, bestaat aromanticisme ook op een spectrum. Dus iemand die aromantisch is kan onder bepaalde omstandigheden een zekere mate van romantische aantrekkingskracht tot sommige mensen voelen. De meesten noemen zichzelf echter alleen aromantisch als ze helemaal geen romantische band of aantrekkingskracht tot mensen voelen.

Het verschil tussen aseksueel en aromantisch

Hoewel aromantische mensen geen romantische aantrekkingskracht tot een ander ervaren, kunnen ze zich wel seksueel aangetrokken voelen tot een ander. Seksuele en romantische aantrekkingskracht zijn twee compleet verschillende vormen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Mensen die aromantisch zijn ontwikkelen weinig tot geen gevoelens van romantische liefde voor anderen. Dat is niet hetzelfde als aseksualiteit. Iemand die aseksueel is ervaart geen seksuele aantrekking tot andere mensen, maar kan zich wel romantisch verbonden voelen met anderen. In feite is aseksualiteit dus het omgekeerde van aromantisch.

9 signalen dat jij aromantisch bent

Een veel voorkomende misvatting is dat aromantische mensen geen emoties kunnen uiten, ‘liefdeloos’ zijn en geen sociale connecties kunnen vormen. Maar dat kunnen ze wel. Ze zijn in staat om liefde te voelen en geven, alleen dan enkel op een platonische manier zoals tussen beste vrienden. Wil je weten waaraan je een aromantisch iemand kunt herkennen? Dit zijn negen signalen die aangeven dat jij jezelf aromantisch mag noemen.

1. Je wil geen liefdesrelatie

De meeste mensen die aromantisch zijn willen per definitie geen romantische relatie, voornamelijk omdat romantiek hen een ongemakkelijk gevoel geeft. Als je aromantisch bent, hebben anderen je misschien wel romantisch benaderd, maar heb je ze toch afgewezen. Een romantische relatie is namelijk niet iets wat je begrijpt of wil. Je vindt het helemaal prima om single te zijn.

2. Je voelt je niet romantisch aangetrokken tot mensen

Mensen die aromantisch zijn kunnen zich wel seksueel tot iemand aangetrokken voelen, maar niet romantisch. Je zou bijvoorbeeld wel lust kunnen voelen en een verlangen om met iemand seks te hebben, maar meer dan dat heb je geen behoefte aan.

3. Je luistert niet graag naar het liefdesleven van anderen

Romantische verhalen of sappige roddels over het liefdesleven van anderen zijn gewoon niet aantrekkelijk voor aromantische mensen. Je kunt je moeilijk inleven en dit maakt het erg saai om naar deze verhalen te luisteren.

4. Je bent nog nooit verliefd op iemand geweest

Toen je jonger was, had iedereen het over wie verliefd was op wie. Het was een tijd waarin iedereen verliefd was, behalve jij. Jij had op niemand een oogje. Je kon er niet achter komen waarom; het is gewoon nooit gebeurd.

5. Je wil wel een relatie, maar niet om romantische redenen

Sommige aromantische mensen willen wel een relatie, maar niet om de gebruikelijke redenen. Ze kunnen ervoor kiezen om een relatie te hebben om financiële redenen, om samen te leven met een beste vriend of omdat ze een gezin willen stichten.

6. Je weet hoe het is om platonische liefde te voelen, maar niet romantische liefde

Mensen die aromantisch zijn kunnen wel degelijk liefde voelen. Je kent bijvoorbeeld wel de warme liefde die platonische relaties geven, zoals van beste vrienden of het gevoel tussen een ouder en een kind. Gevoelens van romantische liefde ken je echter niet.

7. Je voelt seksuele aantrekkingskracht zonder romantische emoties

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, ervaren sommige aromantische mensen wel seksuele aantrekking tot anderen. En ook kunnen ze een actief seksleven hebben. Heb je dus wel seksuele relaties met anderen, maar voel je daar nooit iets van liefde bij? Dan zou het kunnen betekenen dat je aromantisch bent.

8. Je vindt het prima dat je nog nooit verliefd bent geweest

Terwijl iedereen verliefd wil worden, heb jij die wens niet. Aromantische mensen worden nooit verliefd omdat ze gewoon niet zo in elkaar zitten. Ze verlangen er vaak ook niet naar om verliefd te worden. Een groot deel van de maatschappij kan dit niet begrijpen, omdat zij juist vaak het tegenovergestelde ervaren.

9. Je voelt je prettig bij de term ‘aromantisch’

Toen je voor het eerst de term ‘aromantisch’ hoorde, dacht je: “Dat zou weleens bij mij kunnen passen.” Het is lastig om je romantische en seksuele gevoelens te omschrijven als deze afwijken van de standaard. Bij welke term voel je je het meest comfortabel en jezelf? Als je jezelf identificeert met de signalen hierboven, dan mag jij jezelf aromantisch noemen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie