Weinig slaap? Hoe een slaaptekort je relatie kan besmetten

Michael Schouten
Door Michael Schouten
6 minuten leestijd

Het gedrag van je partner positief interpreteren, jezelf in toom houden, open communiceren, conflicten vermijden, elkaar helpen: het zijn de dingen die je doet om een relatie gezond te houden. Maar het zijn ook de dingen die je juist níet doet als je chronisch te weinig slaap krijgt.

Begin je je mateloos te irriteren aan je partner? Heb je geen zin meer om te praten met je geliefde? En klinkt ‘geliefde’ zelfs wat overdreven in vergelijking met wat je nu voelt voor je partner? Voordat je tot de conclusie komt dat jullie in een relatiedip zitten: controleer hoeveel slaap je krijgt, want volgens verschillende onderzoeken zou een slaaptekort zomaar de oorzaak kunnen zijn.

Niet genoeg slaap kan je relatie verpesten

Slaap speelt een belangrijke rol in hoe we onze emoties ervaren en reguleren. Weinig slapen maakt ons prikkelbaar, kortaf en onverschilliger dan normaal. We worden emotioneel labieler, wat betekent dat we minder tolereren en meer vatbaar zijn voor stemmingswisselingen. En op wie reageer je dat af? Juist, meestal is het je partner die aan het kortste eind trekt – degene die het dichtst bij je staat.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Volgens de Hersenstichting moeten volwassenen ten minste 7 uur slaap per dag krijgen tot een maximum van 9 uur per dag. Alles minder dan dat vergroot het risico op verschillende neuropsychiatrische en lichamelijke aandoeningen. En als het een chronisch slaaptekort is, zie je dat mogelijk ook terug in je relatie. Onderzoeken bewijzen het.

Slapeloze nachten, meer klachten?

Een onderzoek onder 43 stellen door de Ohio State University toont aan dat koppels die minder dan zeven uur per nacht slapen vaker op een vijandige en negatieve manier ruzie maken. Maar als een van de twee partners wel voldoende slaap krijgt, is de kans groter dat de ruzies constructief zijn en uiteindelijk eindigen met een verzoening.

In een ander onderzoek van de University of California hebben psychologen het nachtelijke slaappatroon en het dagelijkse relatiegedrag van koppels bestudeerd. Ze wilden vooral weten welke invloed slaap op relatieconflicten heeft en ontdekten dat op nachten dat de koppels slechter slapen, ze de volgende dag vaker ruzie maken.

Een slaaptekort zorgt niet alleen voor meer conflicten, ook de manier waarop ze worden uitgevochten verandert. Zodra er eenmaal een conflict is, komt het gedrag naar boven waarvan de psychologen weten dat het giftig is voor relaties. Meer kibbelen is dus niet de enige bijwerking van een slapeloze nacht. Het kan ook leiden tot meer vijandigheid ten aanzien van je partner.

Kleine problemen lijken groter

“Als we niet genoeg slaap krijgen, is de kans groter dat we overdreven reageren op situaties waar we normaal gesproken niet van zouden schrikken”, zei klinisch psycholoog en specialist in gedrags-slaapgeneeskunde Jennifer L. Martin eerder tegen Time Magazine. “Dit kan leiden tot meer conflicten en minder bevredigende relaties.”

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Martin: “Als je ooit een 2-jarige hebt gezien die een dutje heeft overgeslagen, kun je een versie zien van hoe we allemaal reageren op slaapgebrek wat betreft onze emoties”, zegt Martin. “Kleine problemen lijken groter. Onze reacties worden versterkt.”

Wat een slaaptekort met je doet

Sommige onderzoeken tonen aan dat mensen zich eerder verdrietig, depressief of angstig voelen als ze niet goed slapen of als ze slaapgebrek hebben. Maar er zijn niet alleen emotionele gevolgen, een tekort aan slaap maakt je fysiek ook minder aantrekkelijk. De wallen onder je ogen, pijnlijke en vermoeide ogen, een ongezondere huidskleur: het is bovendien op te merken door anderen.

Uit een studie uit 2017, gepubliceerd in Royal Society Publishing, blijkt dat mensen met een slaaptekort als minder gezond en minder aantrekkelijk worden beoordeeld dan mensen die een goede nachtrust hebben gehad. Deelnemers aan het onderzoek mochten foto’s beoordelen van mensen die twee dagen slaaptekort hadden en mensen die goed hadden geslapen. Uit de resultaten bleek dat mensen met een slaaptekort niet alleen minder gezond ogen en minder aantrekkelijk zijn, maar ook dat mensen minder geneigd zijn om te socializen met mensen die er moe uitzien.

Tientallen, zo niet honderden, onderzoeken bevestigen de nadelen van een chronisch slaaptekort en geven een goede reden om een slaapgebrek te vermijden. Een ernstig gebrek aan slaap kan je minder optimistisch en minder sociaal maken.
Ondertussen word je slechter in het begrijpen en uiten van emoties en is het aangetoond dat een tekort aan nachtrust je prikkelbaarder maakt. En dit alleen zou al genoeg reden moeten zijn om van slapen een prioriteit te maken, niet? Je relatie is er dankbaar voor.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie