Sexy profielfoto’s op datingapp maken onaantrekkelijk en minder competent

Redactie
Door Redactie
4 minuten leestijd

Uitzoeken welke foto’s je toevoegt aan je datingprofiel is niet makkelijk. Maar iedereen die zichzelf als relatiemateriaal wil presenteren, doet er goed aan om één type foto te vermijden. Dat type foto zijn de sexy profielfoto’s, zo bewijzen onderzoekers. Mensen met sexy profielfoto’s worden eerder als incompetent en onaantrekkelijk beschouwd.

Als je dacht dat het plaatsen van een onthullende of sexy foto de beste manier is om succes te hebben op een datingapp, moet je misschien je strategie heroverwegen. Een nieuwe studie van de University of Arizona toont namelijk aan dat mensen die dergelijke afbeeldingen op hun datingprofielen plaatsen, worden gezien als iemand die niet klaar is voor een langdurige relatie.

Sexy foto’s of niet?

Voor het onderzoek vroegen de onderzoekers 262 studenten om een nieuwe datingsite te beoordelen, inclusief aan aantal fictieve profielen. De beschrijving van deze profielen werd neutraal gelaten, maar de helft van de profielen had nogal pikante foto’s – bijvoorbeeld foto’s met weinig lichaamsbedekking of mannen die pronken met hun lichaamsbouw – terwijl de andere helft van de profielen geen enkele ‘sexy’ foto had.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Elke deelnemer kreeg willekeurig twee seksueel getinte profielen te zien – inclusief foto’s met suggestieve poses – of twee niet-geseksualiseerde profielen. De deelnemers werden vervolgens vragen gesteld waarin zij de profielen mochten beoordeelden. Met deze onderzoeksmethode wilden de onderzoekers erachter komen of sexy foto’s beter zijn voor datingprofielen of dat het ten koste gaat van hun sociale waarde – dat ze daardoor minder aantrekkelijk worden.

Sexy foto’s of niet?

De deelnemers beoordeelden de profieleigenaren met uitdagende foto’s als minder sympathiek, niet competent en minder snel op zoek naar een langdurige relatie. Mannelijke profielen met sexy foto’s werden daarbij strenger beoordeeld dan vrouwelijke profielen met sexy foto’s.

In het vakblad Psychology of Popular Media zeggen de auteurs: “Deze bevindingen sluiten aan bij de theorie dat mensen verschillende strategieën gebruiken voor het zoeken naar korte- en langetermijnrelatie.” Volgens de onderzoekers vertonen singles die op zoek zijn naar een vaste relatie ander datinggedrag dan singles die iets voor de korte termijn zoeken.

“Degenen die op zoek zijn naar een hook-up leggen meer nadruk op fysieke aantrekkelijkheid, wat zich zou kunnen vertalen in meer geseksualiseerde zelfpresentatie in datingprofielen”, zeggen ze. “Omdat singles doorgaans veel aandacht besteden aan het profiel waarin ze geïnteresseerd zijn, kan de datingintentie – hoewel het niet volledig vermeld wordt in het profiel – worden afgeleid van de geseksualiseerde profielfoto’s.”

Intenties

De onderzoekers zeggen daarmee dat de mate van seksualiteit in je profiel kan aangeven wat je intenties zijn. Suggestieve kleding en poses kunnen duiden op een gebrek aan interesse in langdurige relaties. En bij sexy profielfoto’s is dat niet het enige, want deze maken je ook minder competent, minder sympathiek en onaantrekkelijk.

“Onze resultaten tonen aan dat geseksualiseerde datingprofielen sociale kosten met zich meebrengen (bijv. minder competentie, minder sympathie en minder sociale aantrekkelijkheid)”, concluderen de auteurs van het onderzoek. Volgens hen denken veel deelnemers ook dat degenen achter deze geseksualiseerde profielen eerder slachtoffer zullen worden van online seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie