Intenties man ontcijferen? ‘Interesse casual seks van gezicht af te lezen’

Michael Schouten
Door Michael Schouten
6 minuten leestijd

Is hij uit op dat ene ding of heeft hij wél de juiste relatie-intenties? Het is soms een raadsel om de intenties van een man te ontcijferen. Helemaal in een tijd waarin datingapps als Tinder je aanmoedigen om zo snel mogelijk een oordeel te vellen op basis van een profielfoto. En als je een oordeelt vormt over die leuke, serieuze man, klopt dat beeld dan wel? Het is precies wat onderzoekers van Macquarie University in Australië hebben onderzocht.

Ian Stephen, de onderzoeker die de studie leidde, en collega’s onderzochten welke informatie onze gezichten bevatten en of leden van het andere geslacht die informatie kunnen gebruiken om een ​​nauwkeurig oordeel te vormen. En dat blijkt het geval te zijn, want vrouwen blijken een ‘fingerspitzengefühl’ te hebben voor mannen die alleen geïnteresseerd zijn in casual seks.

De zoektocht naar een partner

Een van de belangrijkste dingen in de zoektocht naar een nieuwe partner is of jullie allebei dezelfde intenties hebben. Of jullie allebei op zoek zijn naar hetzelfde in een relatie. Als jij bijvoorbeeld een partner zoekt voor een vaste relatie, terwijl de ander geen vastigheid zoekt, kan de relatie vanaf het begin gedoemd zijn te mislukken. De onderzoekers wilden weten of dit verschil in intentie van het gezicht af te lezen is.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

“Als we op zoek zijn naar een nieuwe partner, zijn we misschien op zoek naar andere dingen”, zegt universitair hoofddocent Stephen. “Soms zijn we op zoek naar een duurzame relatie, maar op andere momenten zijn we misschien gewoon op zoek naar een fling.” De onderzoekers besloten om te kijken of de intenties van mensen goed ingeschat worden door anderen.

Voor onderzoek werden 123 mensen gefotografeerd en gevraagd om een vragenlijst in te vullen die hun houding ten opzichte van casual seks bepaalde. De foto’s werden vervolgens getoond aan leden van het andere geslacht. Zij werden vervolgens gevraagd de vragenlijst in te vullen namens de persoon op de foto. Hoe denken zij dat degene op de foto omgaat met seksuele relaties? En staan ze open voor losse seks of niet?

Vrouwen wel, mannen niet

Het blijkt dat vrouwen heel goed zijn in het voorspellen dat bepaalde mannen alleen geïnteresseerd zijn in casual seks. Mannen daarentegen zijn niet in staat om op basis van foto’s een soortgelijk oordeel over vrouwen te vellen.

“Dit is echt een waardevolle vaardigheid om te hebben, omdat het vrouwen in staat stelt onbewuste beslissingen te nemen over welke mannen goed bij hen zouden passen, in overeenstemming met hun relatiedoelen”, zegt co-auteur Joe Antar. Het verraste de onderzoekers dat mannen niet in staat lijken te zijn om deze beoordelingen te maken over vrouwen, omdat het voor hen ook erg nuttig zou zijn.

casual sex man
Gezichten van de mannen die het minst (links) en het meest (rechts) openstonden voor casual seks.

Waar zit het verschil in?

De bevindingen van het onderzoek leidden tot een andere vraag: hoe kan het dat vrouwen het beter kunnen herkennen dan mannen? Zit het in de hersenen van vrouwen of in de gezichten van de mannen? De onderzoekers besloten om kunstmatige intelligentie te gebruiken om achter het antwoord te komen. Want als de computer net zo goed zou kunnen werken met de gezichten van zowel mannen als vrouwen, moet het verschil in de hersenen zitten.

De resultaten werden al snel duidelijk: de kunstmatige intelligentie kon op basis van de mannelijke gezichten nauwkeurige voorspellingen doen over de relatie-intenties van mannen, maar niet over die van vrouwen. Met andere woorden: de houding ten opzichte van casual seks is bij mannen van het gezicht af te lezen – niet bij vrouwen.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora
casual sex woman
Gezichten van de vrouwen die het minst (links) en het meest (rechts) openstonden voor casual seks.

Meer testosteron, meer casual seks?

De onderzoekers ontdekten ook dat mannen die openstaan voor casual seks bepaalde gelaatstrekken hebben die dit kunnen voorspellen, namelijk langere gezichten, hogere voorhoofden, langere neuzen en grotere ogen. De reden achter deze link is niet helemaal duidelijk, maar de onderzoekers speculeren dat het te maken kan hebben met testosteron.

“We denken dat dit wijst op een rol voor testosteron”, zegt Antar. “Hogere niveaus van testosteron worden geassocieerd met meer mannelijke gelaatstrekken en met meer typisch mannelijk gedrag, zoals interesse in korte, vrijblijvende relaties.” Omdat testosteron in veel mindere mate aanwezig is in vrouwen, zou dit ook kunnen verklaren waarom het niet of nauwelijks van de gezichten van vrouwen af te lezen is. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Evolution and Human Behaviour.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie