Geblokkeerd op WhatsApp? Hoe je het kunt zien in 6 manieren

Michael Schouten
Door Michael Schouten
7 minuten leestijd

Met miljarden maandelijks actieve gebruikers is WhatsApp een van de meest populaire berichtenplatforms ter wereld. In Nederland alleen zijn het er 13 miljoen. WhatsApp zou niet zo groot zijn geworden – of ingehaald door anderen – als het niet de nodige privacymaatregelen zou nemen.

Van de ‘Laatst gezien’-status tot je Profielfoto en Statusupdates: de privacyinstellingen zijn ervoor bedoeld om zelf de regie te houden over je persoonlijke informatie. En één van de manieren om dat stukje van jezelf te beschermen is het blokkeren van specifieke gebruikers.

Blokkeren op WhatsApp

Dit zou geen verrassing moeten zijn, maar het blokkeren van een contact waarmee je niet langer wilt chatten is een functie die WhatsApp te bieden heeft. Voor lastpakken die ongenodigd in je DM’s sliden, ex-geliefdes die je nooit meer wilt spreken en datingapp matches die hun kans op liefde hebben verprutst. Het is heel simpel: als je geen berichten, oproepen en statusupdates van bepaalde contacten meer wilt ontvangen, dan kun je deze persoon blokkeren.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Ben ik geblokkeerd?

Handig, dat blokkeren. Maar het werkt twee kanten op. Zoals jij anderen kunt blokkeren, kunnen anderen dat ook bij jou. Want stel dat jij je match per ongeluk beledigt met een speelse opmerking? Of net iets te ver gaat met je flirterige vragen? Dan zou je zomaar zelf degene kunnen zijn die geblokkeerd wordt. Hoe je dat kunt weten, leggen we nu uit.

Laten we maar meteen duidelijk zijn: WhatsApp zal op geen enkele manier bevestigen dat je geblokkeerd bent. Je ontvangt er geen melding van. Dus afgezien van dat het contact je dit vertelt, is er geen waterdichte manier om het te verifiëren. Er zijn echter wel een aantal signalen die indirect kunnen bevestigen dat je inderdaad geblokkeerd bent. Dit zijn de 6 signalen die je dat vertellen.

1. ‘Laatst gezien’

Een van de eerste dingen die je kunt doen om te bepalen of iemand je heeft geblokkeerd, is door naar de ‘Laatst gezien’-status te kijken. Het enige dat je hoeft te doen om dit te controleren, is een gesprek met diegene te openen. Je hoeft echter geen bericht te typen. Kijk bovenin naar de datum- en tijdstempel die meestal onder de naam wordt weergegeven. Zie je de ‘Laatst gezien’ woorden onder de naam? Dan is het bevestigd dat je niet geblokkeerd bent.

Helaas werkt het niet andersom. Want als je de ‘Laatst gezien’ niet ziet staan, dan zou dat kunnen suggereren dat je geblokkeerd bent. Maar zeker is dat niet, want deze check heeft een enorme foutmarge. Omdat veel mensen ervoor kiezen om de status ‘Laatst gezien’ voor iedereen te verbergen, zou dat ook van toepassing kunnen zijn. Terwijl je denkt dat geblokkeerd bent – omdat je geen ‘Laatst gezien’ ziet – heeft de ander wellicht alleen maar de ‘Laatst gezien’-status uitgeschakeld.

2. Profielfoto

Veranderingen die je maakt aan je WhatsApp-profielfoto zijn niet meer zichtbaar voor de contacten die je blokkeert. Zie je geen profielfoto meer? Dan zou het mogelijk kunnen dat je geblokkeerd bent. Hoewel het altijd mogelijk is om een profielfoto te wissen, laten de meeste mensen liever een oude foto staan dan geen foto te koppelen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Houd er rekening mee dat het altijd mogelijk is dat iemand de profielfoto op willekeurige momenten verwijdert. Deze methode om te ontdekken of je geblokkeerd bent is dus niet onweerlegbaar – het is een indicatie. In de regel betekent het echter vaak: als je geen afbeelding ziet, betekent dit meestal dat je bent geblokkeerd.

3. Enkel vinkje

Wanneer je geblokkeerd bent, kun je nog wel berichten naar het contact versturen, maar deze worden nooit ontvangen door het contact. De vinkjes van WhatsApp vertellen je of berichten zijn verzonden, ontvangen en gelezen. Blijft elk bericht die je verstuurt ‘hangen’ op één vinkje? Dan is dit een signaal dat je bent geblokkeerd.

Hoewel deze methode doeltreffend lijkt, lukt het sommigen om berichten te lezen zonder de vinkjes van kleur te laten veranderen. Het is dus mogelijk dat de vinkjes misleidend zijn.

5. Bellen

Een audiogesprek starten met je contact is een effectieve techniek om te achterhalen of je bent geblokkeerd. In feit doe je niets anders dan proberen het WhatsApp-contact te bellen waarvan je denkt dat deze jou heeft geblokkeerd. Als ze het gesprek niet beantwoorden of als je geen melding krijgt dat het gesprek is geweigerd, dan is de kans groot dat je geblokkeerd bent.

Het is nog steeds geen hard bewijs, maar als je met audio- of videogesprekken geen contact krijgt, dan ligt het wel voor de hand. Als je geblokkeerd bent, kun je namelijk niet meer bellen met diegene. Althans, het contact merkt het helemaal niet als je belt.

6. Groepsgesprek

We hebben het beste voor het laatst bewaard. Want als de bovenstaande stappen allemaal de hint geven dat je geblokkeerd bent, dan is de groepsgesprek-methode de laatste bevestiging die je nodig hebt. Geblokkeerde contacten kunnen je namelijk niet toevoegen aan groepsgesprekken, een methode waarmee je dus kunt verifiëren of je geblokkeerd bent.

Open WhatsApp en maak een groepsgesprek aan. Zoek je contact op en probeer deze toe te voegen aan de groep die je zojuist hebt aangemaakt. Lukt het niet? Dan krijg je een melding dat je niet bevoegd bent dit contact toe te voegen.

Waarom we deze stap niet bovenaan plaatsen? Omdat je je contact niet wilt laten weten dat je hem of haar ervan verdacht jou geblokkeerd te hebben. Dat is niet zo netjes, niet? Stel dat het je wel lukt om je contact toe te voegen aan je groepsgesprek, dan willen ze immers weten waarom je hen toevoegt. Daarom is dit de laatste methode om het te achterhalen – wanneer alle andere signalen op rood staan.

Als je alle bovenstaande indicatoren ziet, is het voor 99% zeker dat je WhatsApp-contact jou heeft geblokkeerd. En als je eenmaal geblokkeerd bent, is er geen enkele manier om jezelf te deblokkeren.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie