Home Chatten Geblokkeerd op WhatsApp? Hoe je het kunt zien in 6 manieren

Geblokkeerd op WhatsApp? Hoe je het kunt zien in 6 manieren

5 minuten leestijd
0
whatsapp

Met miljarden maandelijks actieve gebruikers is WhatsApp een van de meest populaire berichtenplatforms ter wereld. In Nederland alleen zijn het er 13 miljoen. WhatsApp zou niet zo groot zijn geworden – of ingehaald door anderen – als het niet de nodige privacymaatregelen zou nemen.

Van de ‘Laatst gezien’-status tot je Profielfoto en Statusupdates: de privacyinstellingen zijn ervoor bedoeld om zelf de regie te houden over je persoonlijke informatie. En één van de manieren om dat stukje van jezelf te beschermen is het blokkeren van specifieke gebruikers.

Blokkeren op WhatsApp

Dit zou geen verrassing moeten zijn, maar het blokkeren van een contact waarmee je niet langer wilt chatten is een functie die WhatsApp te bieden heeft. Voor lastpakken die ongenodigd in je DM’s sliden, ex-geliefdes die je nooit meer wilt spreken en datingapp matches die hun kans op liefde hebben verprutst. Het is heel simpel: als je geen berichten, oproepen en statusupdates van bepaalde contacten meer wilt ontvangen, dan kun je deze persoon blokkeren.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Ben ik geblokkeerd?

Handig, dat blokkeren. Maar het werkt twee kanten op. Zoals jij anderen kunt blokkeren, kunnen anderen dat ook bij jou. Want stel dat jij je match per ongeluk beledigt met een speelse opmerking? Of net iets te ver gaat met je flirterige vragen? Dan zou je zomaar zelf degene kunnen zijn die geblokkeerd wordt. Hoe je dat kunt weten, leggen we nu uit.

Laten we maar meteen duidelijk zijn: WhatsApp zal op geen enkele manier bevestigen dat je geblokkeerd bent. Je ontvangt er geen melding van. Dus afgezien van dat het contact je dit vertelt, is er geen waterdichte manier om het te verifiëren. Er zijn echter wel een aantal signalen die indirect kunnen bevestigen dat je inderdaad geblokkeerd bent. Dit zijn de 6 signalen die je dat vertellen.

1. ‘Laatst gezien’

Een van de eerste dingen die je kunt doen om te bepalen of iemand je heeft geblokkeerd, is door naar de ‘Laatst gezien’-status te kijken. Het enige dat je hoeft te doen om dit te controleren, is een gesprek met diegene te openen. Je hoeft echter geen bericht te typen. Kijk bovenin naar de datum- en tijdstempel die meestal onder de naam wordt weergegeven. Zie je de ‘Laatst gezien’ woorden onder de naam? Dan is het bevestigd dat je niet geblokkeerd bent.

Helaas werkt het niet andersom. Want als je de ‘Laatst gezien’ niet ziet staan, dan zou dat kunnen suggereren dat je geblokkeerd bent. Maar zeker is dat niet, want deze check heeft een enorme foutmarge. Omdat veel mensen ervoor kiezen om de status ‘Laatst gezien’ voor iedereen te verbergen, zou dat ook van toepassing kunnen zijn. Terwijl je denkt dat geblokkeerd bent – omdat je geen ‘Laatst gezien’ ziet – heeft de ander wellicht alleen maar de ‘Laatst gezien’-status uitgeschakeld.

2. Profielfoto

Veranderingen die je maakt aan je WhatsApp-profielfoto zijn niet meer zichtbaar voor de contacten die je blokkeert. Zie je geen profielfoto meer? Dan zou het mogelijk kunnen dat je geblokkeerd bent. Hoewel het altijd mogelijk is om een profielfoto te wissen, laten de meeste mensen liever een oude foto staan dan geen foto te koppelen.

Houd er rekening mee dat het altijd mogelijk is dat iemand de profielfoto op willekeurige momenten verwijdert. Deze methode om te ontdekken of je geblokkeerd bent is dus niet onweerlegbaar – het is een indicatie. In de regel betekent het echter vaak: als je geen afbeelding ziet, betekent dit meestal dat je bent geblokkeerd.

novamora
Casual chat tip: Novamora
 • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
 • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

3. Enkel vinkje

Wanneer je geblokkeerd bent, kun je nog wel berichten naar het contact versturen, maar deze worden nooit ontvangen door het contact. De vinkjes van WhatsApp vertellen je of berichten zijn verzonden, ontvangen en gelezen. Blijft elk bericht die je verstuurt ‘hangen’ op één vinkje? Dan is dit een signaal dat je bent geblokkeerd.

Hoewel deze methode doeltreffend lijkt, lukt het sommigen om berichten te lezen zonder de vinkjes van kleur te laten veranderen. Het is dus mogelijk dat de vinkjes misleidend zijn.

5. Bellen

Een audiogesprek starten met je contact is een effectieve techniek om te achterhalen of je bent geblokkeerd. In feit doe je niets anders dan proberen het WhatsApp-contact te bellen waarvan je denkt dat deze jou heeft geblokkeerd. Als ze het gesprek niet beantwoorden of als je geen melding krijgt dat het gesprek is geweigerd, dan is de kans groot dat je geblokkeerd bent.

Het is nog steeds geen hard bewijs, maar als je met audio- of videogesprekken geen contact krijgt, dan ligt het wel voor de hand. Als je geblokkeerd bent, kun je namelijk niet meer bellen met diegene. Althans, het contact merkt het helemaal niet als je belt.

6. Groepsgesprek

We hebben het beste voor het laatst bewaard. Want als de bovenstaande stappen allemaal de hint geven dat je geblokkeerd bent, dan is de groepsgesprek-methode de laatste bevestiging die je nodig hebt. Geblokkeerde contacten kunnen je namelijk niet toevoegen aan groepsgesprekken, een methode waarmee je dus kunt verifiëren of je geblokkeerd bent.

Open WhatsApp en maak een groepsgesprek aan. Zoek je contact op en probeer deze toe te voegen aan de groep die je zojuist hebt aangemaakt. Lukt het niet? Dan krijg je een melding dat je niet bevoegd bent dit contact toe te voegen.

Waarom we deze stap niet bovenaan plaatsen? Omdat je je contact niet wilt laten weten dat je hem of haar ervan verdacht jou geblokkeerd te hebben. Dat is niet zo netjes, niet? Stel dat het je wel lukt om je contact toe te voegen aan je groepsgesprek, dan willen ze immers weten waarom je hen toevoegt. Daarom is dit de laatste methode om het te achterhalen – wanneer alle andere signalen op rood staan.

Als je alle bovenstaande indicatoren ziet, is het voor 99% zeker dat je WhatsApp-contact jou heeft geblokkeerd. En als je eenmaal geblokkeerd bent, is er geen enkele manier om jezelf te deblokkeren.

Waarom stuurt WhatsApp er geen melding van?

WhatsApp is opzettelijk een beetje vaag over de status ‘geblokkeerd’. Waarom? Omdat het de de privacy van de blokkeerder beter beschermt, zo stelt WhatsApp. Daarom stelt de app je ook niet op de hoogte als je bent geblokkeerd.

Is met volledige zekerheid te zeggen dat ik geblokkeerd ben?

Geen enkele methode om te achterhalen of je geblokkeerd bent op WhatsApp is waterdicht. Alle methodes die een indicatie kunnen geven, hebben een foutmarge. In die zin kun je nooit 100% zeker zijn van het feit dat je op WhatsApp bent geblokkeerd, tenzij de persoon het je vertelt.

Welke aanwijzingen geeft WhatsApp zelf?

WhatsApp deelt op de eigen website een aantal aanwijzingen die erop kunnen duiden dat je geblokkeerd bent door een contact:

 • Je kunt niet langer de ‘Laatst gezien’ of de ‘Online’-status zien.
 • Je kunt geen updates van de profielfoto zien van het contact.
 • Bij verzonden berichten naar een contact tonen de berichten één groen vinkje.
 • Oproepen die je wilt plaatsen worden niet tot stand gebracht.

Hoe blokkeer je een contact?

Er zijn meerdere manieren om een WhatsApp-contact te blokkeren. Een van de methodes is via het ‘Geblokkeerde contacten’-menu. Volg deze stappen om een contact te blokkeren:

 1. Open WhatsApp.
 2. Tik op het Menu.
 3. Tik op Instellingen.
 4. Tik op Account.
 5. Tik op Privacy.
 6. Tik op Geblokkeerde contacten.
 7. Tik op het profiel-icoon rechtsboven.
 8. Zoek het contact op dat je wilt blokkeren.

Hoe blokkeer je een onbekend nummer?

Naast het blokkeren van bestaande contacten is het ook mogelijk om onbekende nummers te blokkeren. Volg deze stappen om een onbekend nummer te blokkeren:

 1. Open WhatsApp.
 2. Open het gesprek met het onbekende nummer.
 3. Tik op Blokkeren.
 4. Tik op Blokkeren of Rapporteren en blokkeren.

Hoe kun je een contact deblokkeren?

Zoals je iemand kunt blokkeren op WhatsApp, is het ook mogelijk om contacten te deblokkeren. Wanneer je de blokkade opheft, kunnen jij en de ander elkaar weer berichten versturen en audio- en videogesprekken starten. Volg deze stappen om een contact te deblokkeren:

 1. Open WhatsApp.
 2. Tik op het Menu.
 3. Tik op Instellingen.
 4. Tik op Account.
 5. Tik op Privacy.
 6. Tik op Geblokkeerde contacten.
 7. Zoek het contact op dat je wilt deblokkeren.
 8. Tik op [Naam] deblokkeren.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Chatten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Hoe mannen appen als ze jou leuk vinden: 7 tekenen om op te letten

Je hebt een man ontmoet. Je vindt hem echt leuk. En je denkt dat dit gevoel wel eens weder…