Waarom stoppen met datingapps? 6 redenen die het overwegen waard zijn

Michael Schouten
Door Michael Schouten
10 minuten leestijd

Datingapps zijn tegenwoordig overal. Waar je ook bent en wie er ook naast je zit, er is een reële kans dat diegene zit te swipen op een datingapp. Voor de fun, voor een ego-boost of voor het vinden van die felbegeerde langdurige relatie. Je kijkt er niet meer raar van op. Het verrast je niet eens. Je vindt het… normaal.

Veel mensen voelen zich aangetrokken tot datingapps vanwege het gemak. Je hebt een ontelbaar aantal opties waar je niet eens moeite voor hoeft te doen. Het is niet meer nodig om je huis te verlaten om nieuwe mensen te ontmoeten. Alles gebeurt in de app. En daardoor is daten ook niet meer gelimiteerd tot de geografische grens van je stad of provincie. Met een tik op het scherm open je een videogesprek met iemand die je nooit tegen het lijf zou lopen in het echte leven. Maar datingapps hebben ook een donkere kant.

Stoppen met datingapps?

Datingapps hebben een nieuwe wereld geopend voor iedereen die liefde, intimiteit of vriendschap zoekt. Miljoenen singles hebben zich tot de apps gewend om miljarden uren te besteden aan swipen, matchen en chatten. Fijn voor hen, zou je denken. Maar aanwezig zijn op datingapps betekent niet meteen dat het je kansen om een partner te vinden vergroot.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Sommige singles besteden tientallen uren per week aan datingapps. Zonder resultaat. In sommige gevallen lukt het nauwelijks om matches te krijgen. In andere gevallen is dat het probleem niet, maar de lopen de gesprekken altijd uit op een deceptie. Ze doen hun best, swipen en chatten alsof hun leven ervan afhangt en falen… iedere dag weer.

Het is niet vreemd om te denken dat dit iets met hun doet. Want dat doet het ook. Mensen kunnen maar een beperkt aantal afwijzingen aan voordat hun eigenwaarde begint af te brokkelen. Het is ook niet vreemd om te denken dat dit schadelijk is voor hun mentale gezondheid. Want dat is het ook. En daarom zouden ze kunnen overwegen om te stoppen met datingapps.

6 redenen om te stoppen met datingapps

Wat in eerste instantie een grappige en makkelijke manier leek om deel te nemen aan de mysterieuze wereld van online daten, veranderde in korte tijd in een hels karwei. Het werd frustrerend, vermoeiend en uitzichtloos. Reden genoeg om te stoppen met datingapps? Als je overweegt te stoppen met datingapps, hebben we nog zes redenen voor je om mee te nemen in je beslissing.

1. Ze zijn niet gemaakt voor het vinden van liefde

Ondanks alle beloftes, verkoopargumenten en ingewikkelde algoritmes zijn datingapps niet gemaakt voor het vinden van liefde. Net als alle sociale platforms zijn datingapps ontworpen om de winst te maken voor het bedrijf. En als dat eenmaal lukt, dan nog proberen ze niet om de kwaliteit van de matches te verbeteren. Want als ze eenmaal winst maken, proberen ze de winst te maximaliseren. En dat gaat vaak ten koste van de kwaliteit.

2. Meer keuze is niet beter

We houden van keuzes. Het geeft ons een vorm van vrijheid. Maar keuze werkt ook verlammend. Je bent niet de eerste die in de supermarkt heeft gestaan met twee bijna identieke pakken melk in je handen, niet wetende welke je moet kiezen. Je kijkt naar het pak in je linkerhand, dan naar de rechter. Uiteindelijk leg je beide pakken melk weg en ga je toch voor de drinkyoghurt.

Je denkt misschien dat het hebben van meer opties je zal helpen om iemand te vinden die dichter bij je wensen en eisen ligt. Maar dat doet het niet. Het creëert keuzestress. Naarmate het aanbod groter wordt, neemt ook de moeilijkheid van de keuze toe, zo bewijst onderzoek. En als je vervolgens een keuze maakt, ben je minder tevreden met die keuze. Je blijft denken aan alle andere keuzes: “Wat als ik die andere keuze had gemaakt? Wat als…?”

3. Het is teleurstellend

Toen je begon met online daten, dacht je dat het supersimpel was. Een paar keer swipen naar rechts zou voldoende moeten zijn om nooit meer alleen wakker te worden. Maar dat bleek een foutieve gedachte. In het beperkte onderzoek dat beschikbaar is wordt bewezen dat de kans op een match bijzonder laag is. Dat maakt daten teleurstellend, voor vrouwen, maar nog veel meer voor mannen.

Als we Tinder als voorbeeld nemen, dan geven onderzoeken aan dat vrouwen in ongeveer 10,5% van gevallen een match hebben. Als je dat een laag percentage vindt, dan wil je niet weten hoe hopeloos het voor mannen is. Onderzoek suggereert namelijk dat mannen in ongeveer 0,6% van de gevallen een match hebben. Oftewel: de gemiddelde man veegt 167 keer naar rechts om één match te krijgen. En, zo weet iedere man, dan is het ook nog mogelijk dat hij wordt genegeerd.

4. Het kost tijd

Datingapps zijn niet efficiënt. Voor het grootste deel bestaat de activiteit op datingapps uit het beoordelen en evalueren van anderen, niet uit het daadwerkelijke daten. Als je zoals de meeste mensen bent, dan breng je 80% van de tijd door met de eerste screening, 19% met oppervlakkige gesprekken en slechts 1% van de tijd gaat naar een potentiële eerste date. Zelfs als je nooit betaalt voor online daten, is dit de prijs die je betaalt: je kostbare vrije tijd.

5. Het is onmenselijk

Iedereen heeft het over de mogelijkheden van datingapps. Maar niemand heeft het over de duistere kant van daten. En dan doelen we op de manier waarop je wordt behandeld. Wie enige ervaring met online daten heeft, is erachter gekomen dat mensen zich anders gedragen op datingapps. De interactie in een datingapp maakt ze moediger, maar ook directer en gemener. Van aanstootgevend taalgebruik en onpersoonlijke afwijzingen tot onbeleefd gedrag: het is de normaalste zaak van de wereld geworden op datingapps.

Net zoals datingapps het makkelijker maken om iemand op een date te vragen, maken de apps het ook makkelijker om je frustraties te uiten bij iemand die er geen schuld aan heeft. Je wordt uitgescholden omdat je niet reageert op hun avances of omdat je hun ego niet bevredigt. In de zoektocht naar liefde ben je het wangedrag van anderen waarschijnlijk gaan accepteren. Sterker nog: je bent het gaan verwachten.

6. Het zijn gamingapps

Het gamingaspect zit vastgebakken in de manier waarop de apps werken. Swipe naar links voor ‘nee’ en swipe naar rechts voor ‘ja’. Swipe lang genoeg en je wordt regelmatig beloond met een match. Datingapps hebben er een spelletje van gemaakt. In tegenstelling tot het bestuderen van uitgebreide profielen, vraagt het eenvoudige swipe-mechanisme nauwelijks om een mentale inspanning. Het is een snelle en vermakelijke manier om te daten. En dat is wat Tinder zo populair maakte toen de app voor het eerst in de appstores verscheen.

Wat veel mensen niet weten is dat Tinder veel spelelementen heeft overgenomen uit de gamingindustrie. Hoe vaak heb je wel niet gehoord hoeveel matches iemand had op Tinder? Dat komt omdat het spelelement van Tinder de competitiedrift aanwakkert. Tegelijkertijd is het mechanisme van de wederzijdse like niets anders dan een beloning voor goed gedrag. Daarmee zijn datingapps niet veel anders dan ordinaire gokkasten waarbij je op een button drukt en hoopt op een beloning.

Uiteindelijk zijn datingapps slechts hulpmiddelen. Het is een snelkoppeling naar een grote groep mensen die bereid is om het contact aan te gaan met anderen. Ze besparen ze je het gedoe om op iemand af te lopen en een gesprek aan te knopen. Ze besparen ze je de onhandigheid die daarmee gepaard gaat. En hoewel datingapps synoniem staan aan afwijzingen, besparen ze je ook het gevoel dat je on the spot wordt afgewezen. Maar is dat het echt waard?

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie