Vaker ‘dankjewel’ zeggen krachtig hulpmiddel voor relaties, zegt onderzoek

Michael Schouten
Door Michael Schouten
4 minuten leestijd

Van kleins af aan wordt ons geleerd om ‘dankjewel’ te zeggen. We zeggen het als we iets van een ander krijgen, zoals een cadeau, of als iemand iets aardigs voor ons doet. Als je bijvoorbeeld tegelijk met iemand door één deur moet en diegene laat je voorgaan, dan is het een natuurlijke reactie om ‘dankjewel’ te zeggen. Maar ondanks dat je het tegen iedereen zegt, zeg je het waarschijnlijk minder tegen de persoon die je dankbaarheid het meest verdient: je partner.

Terwijl het tonen van dankbaarheid een soort van reflex is bij vreemden, stoppen we er soms mee bij de mensen om wie we het meest geven. En dat is zonde. Want nieuw onderzoek suggereert dat ‘dankjewel’ zeggen een krachtige, positieve invloed heeft op de relatie. Het kan zelfs je relatie redden.

‘Dankjewel’ zeggen is niet alleen een teken van goede manieren. Het is ook een manier om waardering te tonen voor je partner. Volgens het onderzoek van de University of Illinois Urbana-Champaign kan het daarnaast ook een hulpmiddel zijn om je relatie goed te houden. Uit de studie blijkt dat mensen die zich gewaardeerd voelen door hun wederhelft meer tevreden zijn over hun relatie en meer geneigd zijn om bij hun partner te blijven.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Betere relaties

“Mensen die zich gewaardeerd voelen door hun partner, hebben beter functionerende relaties die beter bestand zijn tegen interne en externe stressoren, zowel op het moment dat de waardering wordt uitgedrukt als op de lange termijn”, zegt onderzoeker Allen W. Barton, een professor aan de University of Illinois Urbana-Champaign.

Gedurende een periode van 15 maanden onderzochten Barton en collega’s van de universiteit de kracht van dankbaarheid en hoe het de relaties van 316 Amerikaanse koppels beïnvloedde. De onderzoekers wilden met name weten of zowel het uiten van dankbaarheid als het ontvangen van dankbaarheid mensen (en hun relaties) veerkrachtiger maakte tegen dagelijkse stressfactoren, zoals financiële problemen.

He team ontdekte dat degenen die meer dankbaarheid toonden en kregen van hun partner meer tevreden waren met hun relaties. Deze personen hadden meer vertrouwen in de toekomst en vertoonden minder instabiliteit in hun relaties, zoals discussies of gedachten over uit elkaar gaan.

Dankbaarheid beschermt

Toen het team naar beschermende effecten van dankbaarheid keek, ontdekten ze dat meer dankbaarheid tonen een buffer kan zijn tegen de stress van zowel financiële spanning als onbenullige ruzies. Als er sprake is van dergelijke relatiestress nemen de tevredenheid en het vertrouwen in de relatie normaal gesproken af. Maar dat blijkt veel minder het geval te zijn als degenen in de relatie meer dankbaarheid tonen aan elkaar.

“Het beschermende effect van dankbaarheid was zowel van toepassing op het moment zelf – toen de ondervraagde zich gewaardeerd voelde door de partner – als in de loop van de tijd”, zegt Barton.

“Hoewel er geen eenduidige manier is om ervoor te zorgen dat je partner zich gewaardeerd voelt”, zegt Barton, “Zorg ervoor dat je complimenten geeft die oprecht en authentiek zijn. En vraag je partner of er gebieden zijn waarop ze het gevoel hebben dat hun inspanningen niet worden gewaardeerd of erkend. Begin met het uiten van waardering voor die dingen.”

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie