Home Seks Waarom seks hebben? Dit zijn de grootste voordelen van seks

Waarom seks hebben? Dit zijn de grootste voordelen van seks

4 minuten leestijd
0
seks man vrouw

Als je denkt dat seks uitsluitend ‘lekker’ is en verder geen voordelen heeft, tenzij je een kinderwens hebt, dan vergis je je. Er wordt al vele jaren onderzoek gedaan naar de voordelen van seks voor de gezondheid en daar komen soms best verrassende dingen uit. Seks is goed voor je lichaam.

Mensen die regelmatig seks hebben voelen zich vaak beter, gezonder en relaxter dan mensen bij wie de seks op een laag pitje staat of zelfs geheel ontbreekt. We zetten de voordelen van regelmatig vrijen voor je op een rijtje.

Seks is gezond voor je hart

Net zoals trainen is seks goed voor je hart. Tijdens de seks, en ook tijdens een orgasme, gaat je hartslag omhoog en dat zorgt voor een goede doorbloeding.1 Nu is het ook weer niet zo dat als je regelmatig seks hebt, je niet hoeft te sporten. Een orgasme duurt immers maar enkele seconden en het zet dus wat dat betreft niet echt zoden aan de dijk.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittig resultaat: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar een spannende date."

Bekijk hoe het werkt
  • ✅ FWB
  • ✅ Casual
  • ✅ Seks

Als je echt wat aan je conditie wilt doen moet je echt gaan fietsen, hardlopen of cardiotraining gaan doen bij de sportschool. Anderzijds hoef je ook weer niet bang te zijn dat je geen seks meer mag hebben als je een hartaandoening hebt. Als je zonder al te veel moeite twee trappen op kunt lopen kun je ook gewoon seks hebben met je partner.

Verlaag je bloeddruk met een knuffel

Onderzoekers hebben ontdekt dat wanneer je iemand omhelst, de bloeddruk daalt. Iemand een knuffel geven kan dus zeker helpen om je minder gestrest te voelen, dankzij het knuffelhormoon oxytocine.

Het is niet zo dat je bij een structureel te hoge bloeddruk je medicijnen daarvoor kunt laten staan als je je geliefde ieder uur en knuffel geeft. Maar je bloeddruk reageert volgens dit onderzoek wel degelijk op een positieve aanraking zoals een knuffel doorgaans toch wel wordt ervaren.2

Opvallend is dat onderzoek ook heeft aangetoond dat de bloeddruk daalt bij vrouwen die gestreeld worden. Bij mannen is dit effect niet aangetoond. Naast het dalen van de bloeddruk zorgt een omhelzing ook voor een lagere hartslag en minder wisselingen in het hartritme. Ook dit zijn positieve ontwikkelingen die bijdragen aan je welzijn.

man vrouw seks

Seks is het beste middel tegen stress

Stress is een probleem waar veel mensen mee te maken hebben. Stress komt vaak door het werk: als het te druk is of er te veel van je gevraagd wordt kan dit stress veroorzaken. Door seks te hebben met je partner wordt deze stress verminderd.3

Onderzoek toont aan dat de bloeddruk daalt bij mensen die recent seks hebben gehad. Het algehele gevoel van ontspanning na een orgasme is ook een belangrijk pluspunt. Als je je gespannen voelt is dit gevoel doorgaans verdwenen als je seks hebt gehad. Het werkt vaak beter dan medicatie of alcohol.

Hoofdpijn? Seks kan helpen

Mensen hebben de neiging om avances van hun partner af te wijzen met het argument; “Sorry schat, nu even niet, ik heb hoofdpijn”. Dat is eigenlijk niet zo’n slimme reactie. Als je hoofdpijn hebt kan seks daar zeker bij helpen.4

Tijdens een orgasme verwijden de bloedvaten waardoor het bloed sneller doorstroomt. Dit kan ervoor zorgen dat je hoofdpijn een stuk minder is na een fijne vrijpartij. We hebben het dan wel over ‘gewone’ hoofdpijn, niet over clusterhoofdpijn of een stevige migraineaanval. In die laatste gevallen moet degene die dit overkomt meestal niet eens aan seks denken, laat staan het ook nog te willen doen.5

stel verliefd

Mensen die seks hebben voelen zich gezonder

Los van de vraag of seks wel of niet bijdraagt aan je gezondheid is het zo dat mensen die regelmatig seks hebben vaker aangeven zich gezond te voelen. Maar dit heeft niet alleen met seks te maken: het heeft ook te maken met het feit dat er iemand is die om je geeft.

Mensen die in een langere liefdesrelatie zitten geven in enquêtes vaker aan zich gezond te voelen dan mensen die single zijn of alleen korte relaties hebben gehad. Het gaat dus niet alleen om het hebben van seks, maar ook om het feit dat je seks hebt met iemand om wie je geeft.

Een beter immuunsysteem door seks

Er zijn studies die aantonen dat je immuunsysteem verbetert als je regelmatig seks hebt. Als gevolg daarvan ben je minder vatbaar voor virussen zoals griep en verkoudheid. Het is daarbij wel van belang de seks enigszins te matigen. De hoeveelheid immuniteit was namelijk het hoogst bij mensen die één of twee keer per week seks hadden.6

Mensen die nooit seks hadden scoorden lager, maar mensen die vaker dan twee keer per week seks hadden scoorden op hun beurt weer lager dan de groep seksloze proefpersonen. Er is overigens hoop voor singles: het aaien van een hond kan je immuunsysteem ook een boost geven.

Gezondheidsvoordelen voor de man

Mannen, jullie komen er goed vanaf. Onderzoek toont aan dat mannen minder kans hebben op een maagzweer of angina als ze in een liefdevolle seksrelatie zitten. Helaas geldt dit voordeel dus niet of in sterk mindere mate voor vrouwen.

Een onderzoek onder 10.000 mannen wees uit dat de mannen die in een gelukkige en liefdevolle relatie zaten minder kans hadden op angina. Onderzoek onder 8.000 mannen wees uit dat de kans op een maagzweer kleiner is wanneer zij een liefhebbende partner hebben.

seks vrouw

En als ik nu single ben?

Wie single is hoeft zich nog niet meteen zorgen te maken. Het is ook niet nodig om actief op zoek te gaan maar minimaal twee one-nightstands per week. Want mensen die single zijn maar wel een fijn netwerk van vrienden om zich heen hebben, zijn minstens zo gezond.

Langdurig onderzoek onder een groep nonnen, die dus als-het-goed-is nooit seks hebben gehad, wees uit dat ook zij gezond oud worden. Een positieve levensstijl, maar ook een hogere opleiding die je hebt genoten, dragen er bovendien aan bij dat de kans op dementie verminderd wordt.

Seks houdt je gezond, maar is geen must

De conclusie is dat seks je wel degelijk op verschillende punten gezond kan houden.2 Het is in ieder geval niet iets wat je zou moeten vermijden, behalve bij zeer ernstige gezondheidsproblemen. Maar als je een leven zonder seks hebt, uit vrije wil of omdat het leven nu eenmaal zo is gelopen, hoef je niet bang te zijn dat je gezondheid hier ernstig onder zal lijden.

Je kunt evengoed gelukkig zijn met familie, vrienden en een leuke baan. En heb je wel een warme en liefdevolle relatie? Koester deze dan, want het zal je gezondheid zeker ten goede komen. Net als seks heeft het hebben van een relatie namelijk ook een aantal gezondheidsvoordelen.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Bezoek Novamora
Laad meer artikelen
Laad meer in Seks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Threeway Day: 3 maart is de internationale triodag

Het is vandaag de derde van de derde: een dag die door datingapp Feeld wordt omgedoopt tot…